ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠΟΒΕΚ: Κατά 30% μειωμένη η κίνηση στα καταστήματα

Αναμένουν από το κράτος να προχωρήσει σε στήριξη των επιχειρήσεων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μειωμένη κατά 30% είναι η κίνηση τα καταστήματα, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανο Κουρσάρη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ομοσπονδίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένουν από το κράτος να προχωρήσει σε στήριξη των επιχειρήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι καταστηματάρχες είναι ευχαριστημένοι από την κίνηση που παρατηρείται στην αγορά από τότε που άνοιξαν τα καταστήματα ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα δεν μας ικανοποιούν». Η κίνηση είναι αρκετά μειωμένη και υπάρχει μεγάλη διαφορά από το τι επικρατούσε την περίοδο πριν από την κρίση της πανδημίας, είπε.

«Σίγουρα το γεγονός αυτό μας απογοητεύει όμως αντιλαμβάνεστε μπροστά στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν ευφάνταστες μεθόδους ούτως ώστε να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα τους, να προσφέρουν στον καταναλωτή εναλλακτικούς τρόπους τόσο εξυπηρέτησης αλλά και προφοράς και εκπτώσεων στις τιμές», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση περίπου πόσο μειωμένη είναι η κίνηση ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ απάντησε ότι «η κίνηση κατά μέσο όρο κυμαίνεται στο 30%», γεγονός που είναι απογοητευτικό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν αντιμετωπίζουμε το ποτήρι άδειο, το βλέπουμε μισογεμάτο».

«Θα προσπαθήσουμε με μεθόδους επιχειρηματικής δραστηριότητας και πιστεύουμε ότι ο Κύπριος πολίτης, ο Κύπριος καταναλωτής θα στηρίξει τις οικογενειακές επιχειρήσεις», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την απογοήτευση της ΠΟΒΕΚ γιατί «αναμέναμε το κράτος να έρθει αρωγός στις επιχειρήσεις με απευθείας στήριξη, μετά από ενάμιση μήνα κλεισίματος».

Παρά το γεγονός, είπε ο κ. Κουρσάρης, ότι έχει προσανατολιστεί όπως και άλλες 24 ευρωπαϊκές χώρες προς την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων εντούτοις είδαμε την περασμένη εβδομάδα να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο στο οποίο ήταν ενοποιημένο και το θέμα των κρατικών εγγυήσεων αναφορικά με τη δανειοδότηση.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις αγωνιούν πώς θα πληρώσουν τα ενοίκια τους, τα λειτουργικά έξοδα, τους φόρους, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, τον μισθό των υπαλλήλων τους και πώς θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν εμπορεύματα.

Αυτή η αβεβαιότητα, η οποία επικρατεί όσον αφορά τη στήριξη από μέρος του κράτους οδηγεί κάποιες επιχειρήσεις στην απόγνωση, είπε, προσθέτοντας ότι πάρα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει ακόμα.

Σε ερώτηση για την τουριστική σεζόν η οποία αναμένεται να αρχίσει ο κ. Κουρσάρης υπενθύμισε ότι λόγω του ότι τα αεροδρόμια ήταν κλειστά, η έναρξη της τουριστικής περιόδου θα στηριχθεί στον εσωτερικό τουρισμό, γεγονός που είναι προβληματικό αφού, όπως ανέφερε, «πέραν των 300.000 συμπολιτών μας έχουν μειωμένα εισοδήματα πέραν του 40%».

Πολλές επιχειρήσεις προβληματίζονται ακόμα και να κλείσουν τα καταστήματά τους για να μην τρέχουν τα λειτουργικά έξοδα, είπε.

Κληθείς να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για τα κέντρα εστίασης και τις καφετέριες που άνοιξαν από χθες ανέφερε ότι ο ίδιος επισκέφθηκε εξωτερικούς χώρους εστίασης κατά τη χθεσινή ημέρα, προσθέτοντας ότι η εικόνα που αποκόμισε «δεν θύμιζε παλιές εποχές».

Τα εστιατόρια, είπε, έχουν μπει επίσης σε αυξημένα λειτουργικά έξοδα λόγω και των πρωτοκόλλων που πρέπει να εφαρμόσουν.

«Αναμένουν σιγά – σιγά ο κόσμος να ξεθαρρέψει», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αφού με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ανοίγει η οικονομία, «χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε να σπέρνουμε τον φόβο».

Σε ερώτηση αν αναμένει και τις αποφάσεις σήμερα του Υπουργικού Συμβουλίου απάντησε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μπήκαμε στην πορεία χαλάρωσης των μέτρων».

Αυτό το γεγονός από μόνο του, είπε, «δημιουργεί μια διαφορετική ψυχολογία όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων». Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, «δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να περιμένουν ακόμα το σχέδιο Β».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη, χρειάζεται το κράτος να δώσει κατευθύνσεις. Αυτή η κατάσταση, η οποία επικρατεί δεν μπορεί να συνεχίσει με την επεξεργασία ακόμα τη θεωρητική διαφόρων σχεδίων, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «τολμηρά, αποφασιστικά να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση (της στήριξης των επιχειρήσεων)».

Σε ερώτηση για την τήρηση των μέτρων από τα μέλη της, η ΠΟΒΕΚ είπε ότι από ό,τι φάνηκε και από τις επιθεωρήσεις των αρμοδίων αρχών «δεν υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες». Υπενθύμισε επίσης ότι και οι πολίτες πρέπει να επιδεικνύουν υπευθυνότητα, δίνοντας τον παράδειγμα της τήρησης των κανόνων για επαρκή απόσταση μεταξύ των πολιτών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση