ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ποινικές αγωγές στην Ελληνική από υπαλλήλους της

Έχουν υποβληθεί προσωπικά παράπονα πέραν των 450 υπαλλήλων της Ελληνικής Τράπεζας προς την ΕΤΥΚ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έχουν υποβληθεί προσωπικά παράπονα πέραν των 450 υπαλλήλων της Ελληνικής Τράπεζας προς την ΕΤΥΚ και ήδη, αρκετοί, έχουν δώσει οδηγίες στους νομικούς τους συμβούλους, να προχωρήσουν με την καταχώρηση προσωπικών ποινικών αγωγών εναντίον των μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Τράπεζας καθώς και εναντίων οποιωνδήποτε άλλων αρμοδίων για το θέμα αποκατάστασης των μειώσεων.

Το Υπουργείο Εργασίας, με απόφαση του ημερομηνίας 17/3/2022, υπέδειξε προς την Ελληνική Τράπεζα, τη συμβατική της υποχρέωση, για αποκατάσταση από 1/1/2019, των μειώσεων που έγιναν στους μισθούς των συναδέλφων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

Σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΤΥΚ, η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, τονίζει επίσης, ότι, η άρνηση της Τράπεζας να αποκαταστήσει τις μειώσεις, αποτελεί παραβίαση του περί προστασίας των μισθών νόμου (ποινικό αδίκημα) και το Υπουργείο κάλεσε την Τράπεζα, μέχρι τις 7/4/2022, να απαντήσει κατά πόσο θα συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή ή όχι.

"Η απάντηση της Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας, δυστυχώς, ήταν αρνητική και η Τράπεζα γι’ άλλη μια φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και με τις συμβατικές και νομικές της υποχρεώσεις. Η στάση αυτή της Ελληνικής Τράπεζας, δείχνει απαξίωση και ασέβεια, προς το ίδιο το προσωπικό της, προς το θεσμό του Υπουργείου Εργασίας αλλά και προς τους νόμους του κράτους, εντός του οποίου δραστηριοποιείται. Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που η Ελληνική Τράπεζα συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.", σχολιάζει η ΕΤΥΚ.

Στη συνέχεια της εγκυκλίου, η ΕΤΥΚ υπενθυμίζει την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας ημερομηνίας 10/6/2021, για ένταξη των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ στις κλίμακες της ΕΤΥΚ, την οποία η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας απέρριψε (η ΕΤΥΚ αποδέχθηκε την πρόταση).

"Την ίδια απαράδεκτη στάση, επέδειξε η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, σε πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, με τις οποίες η Τράπεζα εξακολουθεί να ΜΗΝ συμμορφώνεται, όπως: Παραχώρηση οδοιπορικών σε συναδέλφους. Μη τήρηση προνοιών συμβάσεων των πρώην ΣΠΙ (όπως, μεταφορά αργίας της 24ης Δεκεμβρίου, 14ης και 16ης Αυγούστου, παραχώρηση επιδόματος ευθύνης). Μη παραχώρηση εισφοράς στο ΤΕΤΥΚ για το προσωπικό των πρώην ΣΠΙ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι", συμπληρώνει.

Η ΕΤΥΚ σχολιάζει επίσης πως, "αυτή η ξενόφερτη, ετσιθελική νοοτροπία της Διοίκησης της Τράπεζας, είναι επιζήμια, όχι μόνο για τους συναδέλφους, τους οποίους το ηθικό και η όρεξη για προσφορά στην Τράπεζα έχει πέσει στο ναδίρ, αλλά και για την ίδια την Τράπεζα. Η Διοίκηση της Τράπεζας δεν μπορεί να θέτει τον εαυτό της υπεράνω του νόμου και αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να συμμορφωθεί καταβάλλοντας τα οφειλόμενα ποσά στους συναδέλφους.

Τέλος, επισημαίνει ότι, "δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον απαξιωτικό τρόπο προς τους Εργασιακούς Θεσμούς του τόπου, ούτε και προς το προσωπικό της, αφού είναι σε αυτό το προσωπικό που πρέπει να στηριχθεί για να αναπτυχθεί η Τράπεζα".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση