ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Thomas Cook: Χρέη πολλών εκατ. σε Κύπριους ξενοδόχους

Πώς επηρεάζει την Κύπρο ενδεχόμενη χρεωκοπία ενός εκ των μεγαλύτερων τουριστικών γραφείων

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ζημιές πολλών εκατομμυρίων θα αφήσει στα κυπριακά ξενοδοχεία ενδεχόμενο κλείσιμο της Thomas Cook. Μια πρώτη εκτίμηση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων κάνει λόγο για κενό πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ, αφού η εταιρεία δεν έχει καταβάλει τα ποσά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης σχολιάζει στην «Κ» ότι σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας θα επηρεαστεί η τουριστική βιομηχανία όχι μόνο φέτος αλλά και για το 2020, καθώς ήδη, όπως εξηγεί, έχουν κλείσει τα συμβόλαια για τον επόμενο χρόνο. 

Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία

Μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων συνεργάζεται κάθε χρόνο με το γραφείο ταξιδίων, ενώ κάποια ξενοδοχεία έχουν επιλέξει την Thomas Cook ως τον αποκλειστικό τους συνεργάτη. Συνολικά υπολογίζεται ότι η εταιρεία φέρνει στην Κύπρο γύρω στο 7-8% του τουριστικού ρεύματος (150 χιλιάδες), ενώ πρόκειται για ένα από τους βασικούς παίκτες στην βρετανική αγορά (12-13%) και την σκανδιναβική αγορά. Παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αναφέρουν στην «Κ» ότι σε περίπτωση χρεωκοπίας της Thomas Cook θα επηρεαστούν ακόμα και ξενοδοχεία τα οποία δεν συνεργάζονται με την εταιρεία, αφού η αγορά δεν θα λειτουργεί σε υγιείς συνθήκες και οι αντιδράσεις και οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές  σε όλη την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σε επίπεδο επαρχιών, εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο για τα ξενοδοχεία της Πάφου, αφού μεγάλος αριθμός συνεργάζεται κατ αποκλειστικότητα με την εταιρεία.

Πέραν της Thomas Cook η τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο συνεργάζεται με δεκάδες ταξιδιωτικά γραφεία. Εξηγώντας τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην αγορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας ανέφερε ότι αν η Thomas Cook δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις τουριστικές αγορές, τότε θεωρείται βέβαιο ότι άλλοι ισχυροί παίκτες της αγοράς όπως για παράδειγμα η TUI, θα επιχειρήσουν να απορροφήσουν μέρος του μεριδίου της. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα μπορούν να απορροφήσουν στο 100%.

Το κατά πόσο τα προαναφερόμενα σενάρια, θα αποτελέσουν την πραγματικότητα των επόμενων μηνών είναι κάτι που θα διαφανεί μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει στους πιστωτές της το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εξεύρει τους πόρους, η εταιρεία απειλείται με άμεση χρεωκοπία, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει πέραν του μισού εκατομμυρίου επιβατών της παγκοσμίως.

Στο χείλος της κατάρρευσης

Την Παρασκευή η εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή ότι χρειάζεται 200 εκατομμύρια λίρες από ιδιώτες επενδυτές και βρίσκεται προ του φάσματος της κατάρρευσης εάν δεν παρέμβει η κυβέρνηση.

Ωστόσο η κρατική παρέμβαση φαίνεται απίθανη λόγω ανησυχιών για την μακροχρόνια βιωσιμότητα του πασίγνωστου διοργανωτή ταξιδίων, όπως αναφέρουν σήμερα οι Times, αφήνοντας έτσι την εταιρεία στο χείλος της κατάρρευσης, η οποία θα αφήσει αποκομμένους 15.000 Βρετανούς που παραθερίζουν στο εξωτερικό.

«Θα γνωρίζουμε την Κυριακή αν υπάρξει συμφωνία», δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κατάρρευση της Thomas Coοk, θα οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, καθώς η εταιρεία, που μετρά 178 χρόνια ζωής, εργοδοτεί περίπου 22.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 9.000 στη Βρετανία.

Η κινεζική εταιρεία οργάνωσης ταξιδίων Fosun, η οποία ήδη είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Thomas Cook συμφώνησε να καταβάλει 450 εκατομμύρια στερλίνες στην εταιρεία, αποκτώντας το 75% στην μονάδα οργάνωσης ταξιδίων της Thomas Cook και το 25% της αεροπορικής εταιρείας.

Οι πιστωτές και οι τράπεζες συμφώνησαν να καταβάλουν άλλα 450 εκατομμύρια στερλίνες, βάσει ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, μετατρέποντας τις απαιτήσεις τους σε ένα μερίδιο 75% στην αερογραμμή και σε 25% της μονάδες οργάνωσης ταξιδίων.

Η Thomas Cook ανακοίνωσε ότι οι ζημιές της το πρώτο εξάμηνο του έτους διευρύνθηκαν εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας από το Brexit, το οποίο καθυστέρησε τις κρατήσεις διακοπών του καλοκαιριού. Ο όμιλος με περίπου 600 καταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τεράστια πίεση από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό από διαδικτυακές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση