ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προσεχώς στην Κύπρο το 5G παρά τις αντιδράσεις

Εντός Ιουλίου αναμένεται ο διαγωνισμός για τις συχνότητες του δικτύου σύμφωνα με το Υφυπουργείο Καινοτομίας

Της Μαρίας Ηρακλέους

Δεν αλλάζουν τα πλάνα των εταιρειών, αλλά ούτε και της κυβέρνησης σε σχέση με τους σχεδιασμούς για την εφαρμογή του δικτύου 5G στην Κύπρο. Αυτό ξεκαθαρίστηκε τόσο σε επικοινωνία που είχαμε με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, όσο και με το αρμόδιο Υφυπουργείο, μετά και το τελευταίο περιστατικό κακόβουλης ζημιάς σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας τριών εταιρειών στην Λεμεσό. Ζημιές που προκάλεσαν προβλήματα στην επικοινωνία στην περιοχή της Λεμεσού, αλλά και κόστος στις εταιρείες. Η αστυνομία αναζητεί το κίνητρο των επιθέσεων, με επικρατέστερο σενάριο τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών για το δίκτυο 5G κάτι που έχει ήδη εκφραστεί και δημοσίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα πλάνα των εταιρειών

Σε επικοινωνία της «Κ» με τους παρόχους ξεκαθαρίστηκε ότι το ενδιαφέρον για το νέο δίκτυο παραμένει, παρά τις αντιδράσεις, και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις από το Υφυπουργείο Καινοτομίας. Στην περίπτωση της Cyta ήδη έχει προχωρήσει και ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα για το δίκτυο και αυτό που αναμένεται πλέον είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού από την Κυβέρνηση, στον οποίο η συμμετοχή της εταιρείας θεωρείται δεδομένη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της epic. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ιδιοκτήτρια εταιρεία Monaco Telekom παρέχει ποιοτική κάλυψη του δικτύο 5G στο πριγκιπάτο του Μονακό. Το παρών τους στον διαγωνισμό συχνοτήτων 5G αναμένεται να δώσουν και οι άλλες δύο εταιρείες.

Δέκα περιπτώσεις κακόβουλης ζημιάς σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας σημειώθηκαν από τις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με την αστυνομία

Εντός Ιουλίου ο διαγωνισμός

Αυτό που τονίζεται τόσο από τους παρόχους όσο και το αρμόδιο Υφυπουργείο είναι ότι οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν για επιπτώσεις του δικτύου στην δημόσια υγεία, προσκρούουν στις διαπιστώσεις αρμόδιων σωμάτων όπως την ΕΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι οποίες έχουν διαφορετικό περιεχόμενο. Ως εκ τούτου, προχωρούν κανονικά και τα πλάνα της Κυβέρνησης ώστε να υπάρξει συμμόρφωση και με την οδηγία της ΕΕ για αδειοδότηση των συχνοτήτων του 5G μέχρι το 2020. Ήδη ο Υφυπουργός Καινοτομίας, ανακοίνωσε στο πλαίσιο του «Nicosia Economic Congress» ότι εντός Ιουλίου προχωρά ο διαγωνισμός για το 5G. Πρόκειται για διαγωνισμό ο οποίος επρόκειτο να τρέξει από τον Μάρτιο, ωστόσο πήρε παράταση λόγω της πανδημίας.

Αριθμός των αδειών

Αν και ο τρόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν ξεκαθαρίζει τον αριθμό των αδειών, υπάρχει η δυνατότητα για να δοθούν τέσσερις άδειες σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργο Κωμοδρόμου. Σημειώνεται ότι το Υφυπουργείο δεν έχει καταλήξει στην τιμή από την οποία θα ξεκινήσει ο πλειστηριασμός ενώ για το θέμα έχουν ήδη μελετηθεί αντίστοιχοι πλειστηριασμοί άλλων χωρών. Με την προκήρυξη του διαγωνισμού, αναμένεται ότι θα δοθεί περίοδος περίπου πενήντα ημερών για να αξιολογηθούν οι αιτήσεις και ακολούθως θα αποφασιστεί ποιοι πληρούν τα κριτήρια να προχωρήσουν στον πλειστηριασμό. Θα γίνουν ακολούθως εικονικοί πλειστηριασμοί, και στη συνέχεια ο κανονικός πλειστηριασμός, ώστε να ξεχωρίσουν οι νικητές και να εκδοθούν οι άδειες. Ο στόχος για έκδοση των αδειών δικτύου 5G είναι πριν το τέλος του χρόνου, ώστε να καλυφθεί και η υποχρέωση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο χρήσιμο από ποτέ του δικτύου 5G

Ο κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την χρήση του 5G ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Γιώργος Κωμοδρόμου. Ανέφερε ότι το 5G δεν αφορά απλά την επικοινωνία αλλά η χρήση του επεκτείνεται και σε άλλα πεδία τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τα υφιστάμενα δίκτυα. Το πιο σημαντικό, τόνισε, είναι η αναφορά της Πράσινης Συμφωνίας η οποία υπογράφηκε τον Δεκέμβρη του 2019 από όλα τα κράτη μέλη, ότι για να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι και οι οικολογικοί, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες περιλαμβανομένου και του 5G. Με την χρήση του οποίου μπορεί να επιτευχθεί και εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των νερών.

Σύσκεψη αστυνομίας και παρόχων

Την ώρα που οι σχεδιασμοί των εταιρειών και του Υφυπουργείου συνεχίζουν σε σχέση με το δίκτυο νέας γενιάς, από την πλευρά της η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες περίξ των περιστατικών κακόβουλης ζημιάς σε κεραίες. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 22 υποθέσεις παγκύπρια και οκτώ υποθέσεις στη Λεμεσό, για πρόσωπα τα οποία είχαν εντοπίσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποκινούσαν άλλα πρόσωπα να προκαλέσουν ζημιά σε κεραίες τις οποίες θεωρούσαν ότι είναι κεραίες του δικτύου 5G. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για μεμονωμένα πρόσωπα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της δύναμης Χρίστος Αντρέου ανέφερε ωστόσο ότι ο εντοπισμός των υπόπτων είναι δύσκολος καθώς οι κεραίες βρίσκονται σε περιοχές που δεν υπάρχουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Την Πέμπτη αναμένεται συνάντηση μεταξύ του βοηθού αρχηγού επιχειρήσεων Δημήτρη Δημητρίου και αντιπροσωπείας των τεσσάρων παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Στο πλαίσιο αυτής θα εξεταστεί το κατά πόσο μπορούν οι εταιρείες να εφαρμόσουν σειρά μέτρων ώστε να προστατευτούν οι εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η τοποθέτηση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στα σημεία, ή η ενίσχυση των περιφράξεων των κεραιών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

8 στους 10 φοιτητές του ΤΕΠΑΚ βρίσκουν την πρώτη τους δουλειά, στον κλάδο σπουδών τους, σε λιγότερο από έξι μήνες μετά την αποφοίτηση τους.

Νέα αρχή, νέο ξεκίνημα

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο καταλαμβάνει υψηλές θέσεις ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως και επιτυγχάνει τη διάκρισή ...
Newsroom K
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ