ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόστιμο 475 χιλιάδων στην Hermes Airports από την ΕΠΑ

Η Επιτροπή έκρινε ότι η εταιρεία κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της παροχής χώρου στάθμευσης εντός του αεροδρομίου

Newsroom K

Η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού με απόφασή της επέβαλε στην Hermes Airports Ltd πρόστιμο συνολικού ύψους €475.761,47 μετά από καταγγελία των εταιρειών A. Princess Airport Parking Ltd, C & A Stop and Fly Ltd και X. Xanthos Airport parking services εναντίον της εταιρείας Hermes Airports Ltd (εφεξής η «Hermes»).

Αντικείμενο της υπόθεσης ήταν παραβάσεις του περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου 13(Ι)/2008, ως έχει τροποποιηθεί με το Νόμο αρ. 41(Ι)/2014 (εφεξής ο «Νόμος»). Όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι καταγγέλλουσες εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες στάθμευσης valet, δηλαδή φύλαξη αυτοκινήτων για πελάτες τους που αναχωρούν στο εξωτερικό μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας (ΔΑΛ) και οι οποίοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν δικό τους μέσο μεταφοράς προς και από το ΔΑΛ. Ο πελάτης/ταξιδιώτης παραδίδει το αυτοκίνητό του στο αεροδρόμιο και η επιχείρηση αναλαμβάνει τη μεταφορά του σε ειδικό χώρο φύλαξης, την παροχή ενδεχομένως κάποιων άλλων υπηρεσιών και τη μεταφορά του αυτοκινήτου πίσω στο αεροδρόμιο για παράδοσή του στον ταξιδιώτη, με την επιστροφή του στην Κύπρο. Οι εν λόγω εταιρείες νοικιάζουν χώρους στάθμευσης στους χώρους στάθμευσης του ΔΑΛ στη βάση σχετικής συμφωνίας με την καταγγελλόμενη εταιρεία.

Η Επιτροπή, στη βάση όλων των ενώπιον της στοιχείων, ομόφωνα αποφάσισε ότι στοιχειοθετείται παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου από μέρους της Hermes. Η Hermes κατέχει δεσπόζουσα θέση στη σχετική αγορά της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας και κατ’ επέκταση στην αγορά της παροχής χώρου στάθμευσης εντός του αεροδρομίου για παροχή υπηρεσιών από άλλες επιχειρήσεις, την οποία εκμεταλλεύτηκε καταχρηστικά με τη συμπεριφορά της και τις πρακτικές της. Η Επιτροπή ομόφωνα έκρινε ότι η Hermes εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα της θέση στην αγορά διαχείρισης και εκμετάλλευσης του αεροδρομίου και στην αγορά παροχής χώρου στάθμευσης εντός του αεροδρομίου για παροχή υπηρεσιών από άλλες επιχειρήσεις και πως μέσω της συμπεριφοράς της και των πρακτικών της και τον καθορισμό αθέμιτων τιμών αγοράς προς τις καταγγέλλουσες εταιρείες παροχής στάθμευσης valet, στόχευε στην εκτόπιση ή/και καταχρηστική εκμετάλλευση των εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στην αγορά της παροχής υπηρεσιών στάθμευσης valet στο ΔΑΛ και την ανταγωνίζονταν στην παροχή υπηρεσιών στάθμευσης για επιβάτες/ταξιδιώτες κατά παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου.

Η Επιτροπή, αφού έλαβε υπόψη της, τη σοβαρότητα της παράβασης, τη διάρκεια της, καθώς και τις ελαφρυντικές περιστάσεις, ως ορίζουν τα άρθρα 42(1) και 24(α)(i) του Νόμου, ομόφωνα αποφάσισε να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο στην εταιρεία Hermes Airports Ltd, αναφορικά με τη διαπιστωθείσα παράβαση του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου, ανερχόμενο σε €475.761,47 (τετρακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες εφτακόσια εξήντα ένα Ευρώ και σαράντα επτά σεντ).

H Επιτροπή ομόφωνα υποχρέωσε την εταιρεία Hermes Airports Ltd να αποφύγει οποιαδήποτε επανάληψη της διαπιστωθείσας παράβασης του άρθρου 6(1)(α) του Νόμου στο μέλλον.

Η απόφαση της Επιτροπής θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η Hermes Airports έχει υποβάλει έφεση στο διοικητικό δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση