ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόστιμο Τρ. Κύπρου και Eurobank για καταχρηστικές ρήτρες δανείων

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Ψηλά διοικητικά πρόστιμα επέβαλε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στην Τράπεζα Κύπρου και τη Eurobank (πρώην Ελληνική), καθώς διαπίστωσε ότι οι δανειακές συμβάσεις τους για στεγαστικά δάνεια περιλαμβάνουν καταχρηστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση αυτεπάγγελτης έρευνας σε κυπριακές τράπεζες, διαπιστώθηκε σε πρώτη φάση, με την εξέταση των συμβάσεων της Τράπεζας Κύπρου και της Eurobank (πρώην Ελληνική Τράπεζα), οι οποίες κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, ότι αυτές περιλαμβάνουν καταχρηστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, οι όροι αυτοί επιτρέπουν αδιαφανείς αλλαγές επιτοκίων και μεθοδολογίας υπολογισμού τους, χορηγούν υπέρμετρα ευρύ δικαίωμα επίσχεσης στην Τράπεζα, δίνουν τη δυνατότητα αιφνιδιαστικού συμψηφισμού και συνένωσης λογαριασμών, χωρίς ενημέρωση, θεσπίζουν τεκμήριο λήψης ειδοποιήσεων, χωρίς πραγματική ενημέρωση, μετακυλίουν το κόστος επανεκτίμησης ακινήτου στον καταναλωτή, χωρίς σαφή κριτήρια και επιτρέπουν χρεώσεις σε οποιονδήποτε λογαριασμό του καταναλωτή, χωρίς ειδοποίηση.

Μετά την αξιολόγηση, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή εξέδωσε τις Διοικητικές Αποφάσεις με αριθμό 2025-15 (Τράπεζα Κύπρου) και 2025-16 (Eurobank, πρώην Ελληνική Τράπεζα), με τις οποίες διατάσσεται άμεση παύση των καταχρηστικών όρων εντός 60 ημερών και απαγόρευση μελλοντικής χρήσης τους. Επίσης, επέβαλε διοικητικά πρόστιμα €800.000 στην Τράπεζα Κύπρου και €600.000 στην Eurobank (πρώην Ελληνική Τράπεζα), καθώς και πρόβλεψη προστίμου €1.000 για κάθε ημέρα συνέχισης των παραβάσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι κάθε καταναλωτής που θεωρεί ότι τα οικονομικά του συμφέροντα έχουν πληγεί μπορεί να καταχωρήσει αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου, για αποζημίωση ή άλλες κατάλληλες αποκαταστάσεις.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, παροτρύνει τους καταναλωτές να ενημερώνονται και να κατανοούν πλήρως τους όρους των δανειακών συμβάσεων που συνάπτουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

 Σημαντικές οι αποφάσεις λέει η Παγκ. Ένωση Καταναλωτών

Τις δύο αποφάσεις της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών (ΥΠΚ) κατά της Τράπεζας Κύπρου και της Eurobank χαιρετίζει η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ζητώντας παράλληλα βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει ότι «η σημαντικότητα των αποφάσεων αυτών δεν αφορά μόνο τα ποσά €800.000 και €600.000 αντίστοιχα που έχει επιβάλει, αλλά και τους λόγους για τους οποίους έχουν επιβληθεί. Αυτοί αφορούν στους καταχρηστικούς όρους που χρησιμοποιούν οι δύο τράπεζες στις σχετικές δανειακές συμβάσεις τους με τους πελάτες τους δανειολήπτες-καταναλωτές».

«Από τις ανακοινώσεις που έχει εκδώσει η ΥΠΚ, συνάγεται πως οι δανειακές συμβάσεις που επηρεάζονται από αυτές τις παράνομες και καταχρηστικές ρήτρες, αφορούν πάρα πολλούς καταναλωτές και για μια σειρά από πολλά χρόνια», προσθέτει.

Για τον λόγο αυτό η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής προτρέπει «όλους τους επηρεαζόμενους που έχουν δανειακές συμβάσεις με τις δύο προαναφερόμενες τράπεζες, να αποταθούν στην ΥΠΚ για να πληροφορηθούν συγκεκριμένα για την πιθανότητα αν και κατά πόσο τους αφορούν και, αν ναι, να ζητήσουν άποψη και συμβουλή για το τι και πώς μπορούν να ενεργήσουν ενάντια σε ενδεχόμενη ζημιά τους».

Τέλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τον τρόπο που η ΥΠΚ εφαρμόζει τις πιο πάνω σχετικές νομοθεσίες, η Ένωση ζητεί παράλληλα και την περαιτέρω βελτίωση της γενικής νομοθεσίας και της εφαρμογής της για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών σε σχέση με τις εγγυήσεις και τις σχετικές αποζημιώσεις στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικού, ηλεκτρονικού και γενικά οικιακού εξοπλισμού.

«Η πρακτική εμπειρία αποδείχνει πως σ’ αυτό τον τομέα οι καταναλωτές υποφέρουν χωρίς αποτελεσματική προστασία και στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν ζημιωμένοι, αφού γενικά η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους εξαρτάται κατά τρόπο απόλυτο δυστυχώς από τη διάθεση των εμπόρων», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση