ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

PwC: Χρονιά «slowbalisation» το 2020 για την παγκόσμια οικονομία

Η εταιρεία προβλέπει ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά «βραδείας παγκοσμιοποίησης» (slowbalisation) της παγκόσμιας οικονομίας

Δελτίο Τύπου

Στο 3,4% σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης αναμένεται να κυμανθεί το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με νέες προβλέψεις της PwC, έναντι 3,8% που αποτελεί τον μακροπρόθεσμο ετήσιο μέσο όρο κατά τον 21ο αιώνα.

Η PwC προβλέπει ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά «βραδείας παγκοσμιοποίησης» (slowbalisation) της παγκόσμιας οικονομίας, με τις εμπορικές εντάσεις να εξακολουθούν να δημιουργούν προκλήσεις για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την περαιτέρω ολοκλήρωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, με βάση τις προβλέψεις της PwC, οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να αποτελούν μια φωτεινή εξαίρεση στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς εκτιμάται ότι η συνολική παγκόσμια αξία των εξαγωγών υπηρεσιών θα ανέλθει το 2020 στο ποσό ρεκόρ των $7 τρις. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσουν πιθανότατα τη θέση τους ως οι κορυφαίοι εξαγωγείς υπηρεσιών, ενώ η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει κατά τη διάρκεια του χρόνου τη Γαλλία, ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση.

Περισσότερες θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα, χωρίς κατ’ ανάγκη μια ισότιμη κατανομή

Η PwC εκτιμά ότι οι χώρες της ομάδας των G7 θα συνεχίσουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας της τάξης των δύο περίπου εκατομμυρίων. Ειδικότερα, τέσσερις στις πέντε νέες θέσεις στις G7 θα δημιουργηθούν στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιαπωνία. Καθώς οι εργασιακοί πόροι στις συγκεκριμένες χώρες εξαντλούνται σταδιακά, οι απολαβές θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Η έλλειψη βελτίωσης της παραγωγικότητας ενδέχεται, ωστόσο, να οδηγήσει σε συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους για τις εταιρείες. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) αναμένει ότι οι επτά μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες – Ε7 – θα δημιουργήσουν, σε καθαρούς όρους, 8 περίπου εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Οργάνωσης για την απασχόληση στις G7, ίσος αριθμός θέσεων εργασίας θα απορροφηθεί από άνδρες και γυναίκες, ωστόσο εντός των Ε7 αναμένει μια λιγότερο ομοιόμορφη κατανομή των νέων θέσεων ανάμεσα στα φύλα.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι σήμερα περισσότερος από ποτέ, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από τα υψηλότερα ποσοστά γήρανσης

Παράλληλα, το 2020 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 7,7 δις, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10% περίπου συγκριτικά με πριν από μια δεκαετία. Η μισή περίπου από την ετήσια αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού καταγράφεται στην Κίνα, στην Ινδία και στην υποσαχάρια Αφρική. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 παγκοσμίως αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο.

Με βάση τη συνολική εικόνα που παρουσιάζει το 2020, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί με χαμηλούς ρυθμούς, καθώς οι κυριότερες οικονομίες στηρίζονται περισσότερο στις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες και στην αυξημένη εξάρτηση από την κατανάλωση των νοικοκυριών, ως πηγή ανάπτυξης, παρά στις καθαρές εξαγωγές και στις επενδύσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X