ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς θα κινηθούν οι πτήσεις στα αεροδρόμια φέτος (πίνακες)

Τουλάχιστον στο 96% του 2019 η επιβατική κίνηση φέτος, αυξημένες και οι πτήσεις- στις 69 χιλιάδες αφίξεις και αναχωρήσεις μέχρι τον Δεκέμβρη

Στις επιδόσεις του 2019 αναμένεται να επιστρέψουν φέτος οι αριθμοί της επιβατικής κίνησης για τα κυπριακά αεροδρόμια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η επιβατική κίνηση θα φτάσει τουλάχιστον το 96% της κίνησης που είχε καταγραφεί το 2019 ενώ ενδέχεται και να το ξεπεράσει. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η επιβατική κίνηση (επιβάτες αφίξεων και αναχωρήσεων), ανήλθε στα 9,2 εκατ. , αριθμός ο οποίος αναλογεί, περίπου, στο 82% της επιβατικής κίνησης του 2019. Η αύξηση των επιβατών συνεπάγεται με αύξηση των προσφερόμενων προορισμών. Σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Airports, η συνδεσιμότητα της Κύπρου έχει πλέον ενισχυθεί σημαντικά με απευθείας σύνδεση σε 38 χώρες με 140 προορισμούς και 50 αεροπορικές εταιρείες. 

Πτήσεις ανά μήνα

Η μεγαλύτερη συχνότητα πτήσεων καταγράφεται στην Αθήνα τόσο την χειμερινή όσο και την καλοκαιρινή περίοδο.

Η «Κ» έχει στην κατοχή της στοιχεία με βάση τα οποία δίνουν την εικόνα για την δυναμική του πτητικού προγράμματος του 2023. Συνάγεται λοιπόν ότι γύρω στις 2703 πτήσεις/ μήνα (αφίξεις και αναχωρήσεις) θα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τους χειμερινούς μήνες και 5072 πτήσεις/μήνα, για τους καλοκαιρινούς. Αντίστοιχα, για το αεροδρόμιο Πάφου, υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος πτήσεων/μήνα είναι 1033 για τους χειμερινούς μήνες και 2156 για τους καλοκαιρινούς. Αθροιστικά, για όλο το έτος 2023, ο αριθμός προγραμματισμένων πτήσεων από και προς τα δύο κυπριακά αεροδρόμια υπολογίζονται γύρω στις 69 χιλιάδες πτήσεις εκ των οποίων οι 49 χιλιάδες πτήσεις στην Λάρνακα και οι 20 χιλιάδες στην Πάφο. Οι χώρες που ξεχώρισαν τους πρώτους μήνες του 2023 και συνεχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία είναι πέραν του Ην. Βασιλείου, η Πολωνία, η Γαλλία, η Ιταλία, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η κινητικότητα και από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία.

Από και προς Λάρνακα

Γύρω στις 49 χιλιάδες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας το 2023. Η πρώτη πεντάδα με την ψηλότερη συχνότητα πτήσεων είναι η Αθήνα, το Τελ Αβίβ, το Λονδίνο- Χίθροου και Γκάτγουικ- και η Θεσσαλονίκη. Αυξημένη συχνότητα καταγράφεται και με τη Βυρητό, τη Βιέννη, το Γερεβάν και το Βελιγράδι. Εβδομαδιαίως οι πτήσεις κυμαίνονται γύρω στις 313 για τους χειμερινούς μήνες και στις 580 για τους καλοκαιρινούς μήνες (Απρίλη- Οκτώβρη). Η περίοδος αιχμής είναι βεβαίως οι μήνες Ιούλιος και Ιούνιος με 635 πτήσεις/εβδομάδα, ενώ ο πιο αδύναμος μήνας είναι συγκριτικά, ο Φεβρουάριος, ο οποίος ήταν ωστόσο καλύτερος από το 2019, σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση. Από το αεροδρόμιο Λάρνακας εκτελούνται καθημερινά πτήσεις σε 29 προορισμούς, με κάποιες μειώσεις στον αριθμό την χειμερινή περίοδο, ενώ στο ετήσιο πρόγραμμα καταγράφονται προγραμματισμένες πτήσεις για 96 προορισμούς.

Οι πτήσεις στην Πάφο

Μετά τις θετικές επιδόσεις του προηγούμενου έτους, το πτητικό πρόγραμμα στο αεροδρόμιο Πάφου συνεχίζει δυναμικά και για το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ενώπιον της η «Κ» συνολικά οι πτήσεις του 2023 (αφίξεις και αναχωρήσεις) υπολογίζονται γύρω στις 20 χιλιάδες ετησίως. Μηνιαίως, οι πτήσεις υπολογίζονται σε 1.033 για τους χειμερινούς μήνες, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο ο μέσος όρος του αριθμού πτήσεων/τον μήνα ανέρχεται σε 2156. Πιο δυνατοί μήνες ο Ιούλιος (2314 πτήσεις) και ο Αύγουστος (2319 πτήσεις). Σε εβδομαδιαία βάση, υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιούνται 247 πτήσεις την εβδομάδα για τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το πικ του αεροδρομίου είναι τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο με 261 και 262 πτήσεις. Για την χειμερινή περίοδο, υπολογίζεται ότι οι πτήσεις ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 119, με τις περισσότερες τον Μάρτη (147) και τον Νοέμβρη (128). Συνολικά, το αεροδρόμιο Πάφου παρέχει συνδεσιμότητα με 60 αεροδρόμια, εκ των οποίων σε καθημερινή βάση σε Γκάτγουικ, Στάνστετ, Μάντσεστερ, Τελ Αβίβ, Θεσσαλονίκη και -από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο -το Μπρίστολ, το Μπέρμινγχαμ. Καθημερινές πτήσεις υπάρχουν και για την Βιέννη τους μήνες Απρίλη και Μάη. Σημειώνεται επίσης ότι το δρομολόγιο Πάφου- Αθήνας παραμένει στο πτητικό πρόγραμμα του αεροδρομίου.

21 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Από τις 38 χώρες με τις οποίες συνδέεται πτητικά η Κύπρος, οι 21 αφορούν χώρες της ΕΕ, με απευθείας πτήσεις σε εβδομαδιαία βάση (πίνακας). Την 1η θέση στην συχνότητα των πτήσεων έχει η Αθήνα, με 84 πτήσεις εβδομαδιαίως τον χειμώνα και 89 πτήσεις το καλοκαίρι. Αυξημένη συχνότητα πτήσεων υπάρχει και για την Βιέννη (24/εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και 13 τους χειμερινούς), την Πράγα, το Παρίσι, την Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι και την Βαρσοβία. Από τις χώρες της ΕΕ με τις οποίες δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σταθερό πρόγραμμα πτήσεων είναι η Ισπανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Ισπανίας, αν και δεν υπάρχουν ολόχρονα πτήσεις, την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς την Βαρκελώνη, ενώ και στην περίπτωση του Βελγίου, πτήσεις πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο της Πάφου, σε μη κεντρικό αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Κίνητρα 120 εκατ.

Για πολύ θετικά αποτελέσματα, τα οποία αποδίδει σε προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων αλλά και στα σχέδια κινήτρων κάνει λόγο η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports. Σε δηλώσεις της στην «Κ» τονίζει ότι η συνδεσιμότητα της χώρας είναι στρατηγική προτεραιότητα για τη Hermes εφόσον αυτή αποτελεί την κινητήριο δύναμη της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου. «Οι προσπάθειες μας τα προηγούμενα χρόνια επικεντρώθηκαν σε αυτό και χαιρόμαστε που απέδωσαν καρπούς καταγράφοντας πολύ θετικά αποτελέσματα. Τα τελευταία 15 χρόνια, αφότου η Hermes Airports ανέλαβε τη διαχείριση των αεροδρομίων της χώρας μας, προσθέσαμε πολλές νέες αεροπορικές εταιρίες που εξυπηρετούν μια μεγάλη γκάμα προορισμών. Επομένως, η εικόνα της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου παρουσιάζει βελτίωση κάθε χρονιά». Από το 2006, χρονιά που ανέλαβε η Hermes Airports την διαχείριση των αεροδρομίων μέχρι το 2023 ο αριθμός των εταιρειών, που πετούν στην Κύπρο έχει διπλασιαστεί- από 25 έφτασε στις 50. Βεβαίως σημαντικός είναι ο ρόλος των σχεδίων κινήτρων, στα οποία η Hermes έχει επενδύσει τα τελευταία δέκα χρόνια πέραν των 120 εκ. ευρώ είναι ένα πολύ ουσιαστικό εργαλείο για την ανάπτυξη της συνδεσιμότητας της χώρας μας. Στη περίοδο των δέκα αυτών ετών, η Κύπρος είχε κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρές κρίσεις, όπως τα μνημόνια, η αναστολή λειτουργίας αερογραμμών και μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτόρων και η πανδημία. Κατάφερε, όμως, να ανταπεξέλθει και να ανεβάζει σταθερά κάθε χρόνο τους τουριστικούς της δείκτες, και όχι μόνο σε αριθμούς αλλά και πετυχαίνοντας διαφοροποίηση στις αγορές που εξυπηρετούνται,   και αυτό σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο σχέδιο κινήτρων εκτιμά η διαχειρίστρια εταιρεία. Η Hermes Airports συνεχίζει τις καμπάνιες της διαδικτυακά, με στόχο την ενίσχυση των δρομολογίων, στο πλαίσιο των οποίων προβάλλει την Κύπρο και αναδεικνύει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και την αυθεντικότητα των εμπειριών της χώρας.

Προορισμοί που ανεβαίνουν

Προκύπτει επίσης ότι τόσο κατά τους πρώτους μήνες του 2023, όσο και το υπόλοιπο του έτους, ξεχωρίζουν και καταγράφουν ανοδική πορεία -πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου- η Πολωνία, η Γαλλία και η Ιταλία. Αξιοσημείωτη είναι η κινητικότητα και από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση