ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πυροδοτεί απεργίες στις τράπεζες το κλίμα με την Ελληνική

Συγκάλεσε επαρχιακές γενικές συνελεύσεις στις 18 Μάϊου για λήψη μέτρων μέσω μυστικής ψηφοφορίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Θα αποφασίσει για απεργιακά μέτρα η ΕΤΥΚ με αφορμή την πρόθεση της Ελληνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε πλεονασμούς 300 - 350 προσώπων.

Σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι, η τράπεζα επιδιώκει να καταργήσει τη μονιμότητα στοχεύοντας σε απολύσεις του 50% του προσωπικού της συγκαλώντας παράλληλα επαρχιακές γενικές συνελεύσεις στις 18 Μάϊου για λήψη μέτρων.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Ελληνικής Τράπεζας, οι οποίες επηρεάζουν το σύνολο των μελών μας σε ΟΛΕΣ τις Τράπεζες και όχι μόνο τους συναδέλφους της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι γνωστοί πολιτικοί κύκλοι που έχουν εδώ και καιρό στοχοποιήσει τους τραπεζοϋπαλλήλους, βρήκαν νέο τρόπο για να υλοποιούν τις επιδιώξεις τους, μέσω του CEO της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Gatzke, ο οποίος πρόθυμα ανάλαβε από πολύ νωρίς αυτό τον ρόλο:

Τορπίλισε τη συμφωνία για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην οποία ο Επίτιμος Πρόεδρος της Οργάνωσής μας συνάδελφος Λοΐζος Χατζηκωστής είχε καταλήξει με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Ευριπίδη Πολυκάρπου το 2021, μετά από πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις.
Περιφρονεί και δεν συμμορφώνεται με αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας:
Απόφαση ημερομηνίας 17/3/2022: Η Τράπεζα οφείλει να αποκαταστήσει από 1/1/2019 τις μειώσεις που έγιναν το 2014 στους μισθούς των συναδέλφων της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).
Απόφαση ημερομηνίας 9/3/2022: Βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών, η Τράπεζα οφείλει να παραχωρεί σε συναδέλφους που μετακινούνται κατ’ εντολή της Διεύθυνσης, οδοιπορικά.
Απόφαση ημερομηνίας 1/3/2022: Η Τράπεζα παραβιάζει πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ (όπως, μεταφορά αργιών, επίδομα ευθύνης).
Απόφαση ημερομηνίας 9/3/2022: Η Τράπεζα αρνείται να καταβάλει την, προβλεπόμενη στις υφιστάμενες συμφωνίες, εισφορά στο ΤΕΤΥΚ.
Απόφαση ημερομηνίας 10/6/2021 για ένταξη των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ στις κλίμακες της ΕΤΥΚ, η οποία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι 18/6/2021.
Η απαξιωτική στάση της Τράπεζας έναντι του Υπουργείου Εργασίας, συνιστά παραβίαση του ίδιου του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και των Εργασιακών Θεσμών του τόπου.

Παραβιάζει το νόμο για την προστασία των μισθών (αποκατάσταση από 1/1/2019 των μειώσεων που έγιναν το 2014 στους μισθούς των συναδέλφων της πρώην ΣΚΤ), παρά την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας ημερομηνίας 17/3/2022.
Το Υπουργείο Εργασίας, από τις 17/3/2022, έχει προειδοποιήσει γραπτώς την Ελληνική Τράπεζα ότι αν δεν συμμορφωθεί εντός 7 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της επιστολής, θα καταχωρήσει ποινικές αγωγές εναντίον των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η Τράπεζα δεν έχει συμμορφωθεί, αλλά ούτε και το Υπουργείο Εργασίας έχει καταχωρήσει τις αγωγές (άραγε γιατί;). Αναμένουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας ως ο θεματοφύλακας των εργασιακών θεσμών του τόπου θα εφαρμόσει άμεσα τις υποχρεώσεις του χωρίς να αφήνει «άλλους κύκλους» να παρεμβαίνουν στο έργο του.

Παραβιάζει τις πρόνοιες των υφιστάμενων συμφωνιών για μονιμοποίηση συναδέλφων μετά από 12 ή το πολύ 18 μήνες υπηρεσίας.
Παραβιάζει τη νομοθεσία για την μετατροπή της εργοδότησης συναδέλφων που έχουν συμπληρώσει περισσότερους από 30 μήνες υπηρεσίας, σε εργοδότηση αορίστου χρόνου, ενέργεια που επίσης συνιστά ποινικό αδίκημα.
Σήμερα, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, με την καθοδήγηση γνωστών πολιτικών κύκλων που διαχρονικά στοχοποιούν την τραπεζοϋπαλληλική τάξη, επιδιώκει, απροκάλυπτα πλέον, να καταργήσει τη μονιμότητα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Σε συνέχεια των απειλών, που εκφράζει από την πρώτη μέρα που «πάτησε το πόδι του» στην Τράπεζα, ο κ. Gatzke, έχει στείλει και γραπτώς την πρόθεσή του να απολύσει, πέραν του 50% των συναδέλφων της Τράπεζας και μάλιστα χωρίς Σχέδιο Εθελοντικής Αποχώρησης.

Η πρόκληση αυτή από πλευράς Τράπεζας, γίνεται σε μια χρονική περίοδο πολύ κρίσιμη για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος του τόπου και με σημαντικά προβλήματα στην οικονομία και γενικότερα την κοινωνία μας, χωρίς αυτό όμως να απασχολεί τη ξενόφερτη Διοίκηση της Τράπεζας, αλλά δυστυχώς ούτε και τους πολιτικούς κύκλους που την καθοδηγούν.

Η αδιαφορία αυτή του κ. Gatzke για τον αντίκτυπο των ενεργειών του τόσο στην κοινωνία αλλά και στην ίδια την Τράπεζα δεν μας εκπλήσσει, αφού η παραμονή του στην Κύπρο πιθανόν να είναι προσωρινή. ΟΛΟΙ εμείς όμως, θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε μαζί με τα συντρίμμια που θα δημιουργήσουν οι πολιτικοί της αρπακτής.

Πώς είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται, οι πολιτικοί αυτοί κύκλοι, την αποσταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος που προκαλούν οι ενέργειες της Ελληνικής Τράπεζας, αφού η αντίδραση όλων των συναδέλφων σε όλες τις Τράπεζες, είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ;

Πώς είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που θα δημιουργήσει η πρόθεση της Τράπεζας, να στείλει ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων στην ανεργία χωρίς Σχέδιο Εθελοντικής Αποχώρησης, σε αντίθεση με το τι γίνεται στις υπόλοιπες Τράπεζες;

Είναι ξεκάθαρο ότι, λόγω του ότι η προσπάθεια των γνωστών πολιτικών κύκλων να κάνουν απολύσεις στην ΚΕΔΙΠΕΣ (ιδιοκτήτης είναι η κυβέρνηση), βρήκε έντονη αντίδραση από την Οργάνωσή μας και αντιλήφθηκαν ότι θα έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, στράφηκαν τώρα προς την Ελληνική Τράπεζα.

Είναι σε όλους γνωστή η ΘΕΣΗ ΑΡΧΗΣ μας.

Δεν μπορούμε κατ’ ουδένα λόγο να δεχθούμε πλεονασμούς.

Αν η Τράπεζα επιθυμεί τη μείωση του αριθμού του προσωπικού της, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα ικανοποιητικό Σχέδιο Εθελοντικής Αποχώρησης, παρόμοιο με αυτά που έχουν προσφερθεί από άλλες Τράπεζες του χώρου μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι οι προκλητικές αυτές ενέργειες της Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας και των καθοδηγητών της, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.

Αν αφήσουμε τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας να καταπατεί συμφωνίες, νόμους και να περιφρονεί τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, τότε τη συμπεριφορά της θα μιμηθούν και οι υπόλοιπες Τράπεζες.

Αν καταργηθεί η μονιμότητά μας, αυτόματα καταργούνται τα πάντα.

Η Οργάνωσή μας είναι αποφασισμένη, αν χρειαστεί, να αντιδράσει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Η δύναμή μας, είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ και η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ του ΣΥΝΟΛΟΥ των μελών μας, και με αυτή θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, ακόμα μια φορά, την προκλητική στάση της εργοδοσίας και των πολιτικών κύκλων που την καθοδηγούν.

Η Οργάνωσή μας, πιστή στις αρχές και στις θέσεις της, καλεί ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ μας σε όλες τις Τράπεζες, την Τετάρτη, 18/5/2022 στις 15:30 σε Επαρχιακές Γενικές Συνελεύσεις με θέμα την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και μέσα από μυστική ψηφοφορία των μελών μας, θα κληθούν οι συνάδελφοι να δώσουν εξουσιοδότηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσής μας για λήψη απεργιακών μέτρων, (παραβίαση Συμβάσεων και νόμων από τη Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας) αν και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Πιο κάτω παραθέτουμε τις λεπτομέρειες σε σχέση με τις Γενικές Συνελεύσεις:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Κεντρικά Γραφεία ΕΤΥΚ, Πρεβέζης 8, 1ος όροφος

ΛΕΜΕΣΟΣ Γραφεία ΕΤΥΚ Λεμεσού, Αμμοχώστου 17 (έναντι ERA APOLLON)

ΛΑΡΝΑΚΑ Γραφεία ΕΤΥΚ Λάρνακας, Γωνία Κιλκίς και Κωστή Παλαμά

ΠΑΦΟΣ Γραφεία ΕΤΥΚ Πάφου, Υπολοχαγού Νικόλα Παπαγεωργίου 6 (πίσω από κτίριο ΑΤΗΚ)

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ Αίθουσα Δήμου Παραλιμνίου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση