ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε απόσταση αναπνοής από την Ελληνική η CNP

Μπορεί ακόμα και εντός της εβδομάδας να πέσουν οι υπογραφές και θα αλλάξουν οι ισορροπίες στον κλάδο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Όλα βαίνουν καλώς και από ό,τι φαίνεται σε λίγες ημέρες η CNP Cyprus θα βρεθεί στην αγκαλιά της Ελληνικής Τράπεζας. Πηγές της «Κ», η εφημερίδα που ανακίνησε κιόλας το θέμα αποκαλύπτοντας ότι η CNP Cyprus συζητούσε με την Ελληνική Τράπεζα για εξαγορά της, αναφέρουν ότι πιθανώς μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα υπάρχει ευτυχής κατάληξη. Το τίμημα της εξαγοράς κρατείται «επτασφράγιστο μυστικό», ωστόσο εκτιμάται να κυμανθεί γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Η διαφορά θα είναι 20 εκατ. πάνω, 20 κάτω, αναλόγως του χαρτοφυλακίου και της συμφωνίας που θα υπογραφεί με την Ελληνική Τράπεζα.

Έτσι, η Ελληνική εντός ολίγου θα έχει τρεις ασφαλιστικές εταιρείες –o λόγος για τις CNP, Παγκυπριακή και Hellenic Life– και ένα μικρό ποσοστό στην Universal Life. Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες της Ελληνικής Τράπεζας για το 2023 ανήλθαν σε 14,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23% σε σύγκριση με 18,6 εκατ. ευρώ το 2022. Η μείωση του καθαρού αποτελέσματος ασφαλιστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του 2023, όπως περιγράφεται στα οικονομικά της αποτελέσματα, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών εξόδων από συμβόλαια αντασφάλισης, που κατέχονται κυρίως λόγω των χαμηλότερων κερδών από προμήθειες από αντασφαλιστές και των χαμηλότερων ανακτήσιμων αποζημιώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, και αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα υψηλότερα έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες. Προστίθεται επίσης πως, τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά από την αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ως αποτέλεσμα των μεταβολών των επιτοκίων και των καμπύλων απόδοσης, παρά την υψηλότερη απόδοση των σχετικών περιουσιακών στοιχείων. Στην Universal Life Insurance συμμετέχει η Ελληνική Τράπεζα κατά 18,6%, η οποία στα τέλη του 2023 ανερχόταν σε 6,1 εκατ. ευρώ και στα τέλη του 2022 στα 5,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Ελληνική, υπολογίζεται στους μετοχικούς τίτλους που ταξινομούνται στην εύλογη αξία μέσω των αποτελεσμάτων της.

Εμεινε μόνη της

Η «Κ» είχε αναφέρει από τις αρχές Απριλίου πως ο δεύτερος «διεκδικητής» της CNP Cyprus είχε βγει εκτός διαδικασίας. Η ERGO Insurance Γερμανίας είχε λιγότερο προς την CNP Cyprus συμφέρουσα προσφορά και γι’ αυτό αποφάσισε να «μιλά» μόνο με την Ελληνική. Για την καλή πορεία των συνομιλιών μεταξύ CNP Cyprus και Ελληνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε με τον τρόπο της και η ΕΤΥΚ την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο ανακοίνωσης της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της Τράπεζας και της Ένωσης. Όπως έγραψε η Ένωση στην εγκύκλιό της, «η σημερινή συμφωνία δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις τόσο για την ίδια την Ελληνική Τράπεζα αλλά και την Eurobank, που έμμεσα είναι εμπλεκόμενη, αλλά και την τυχόν ολοκλήρωση της αγοράς της CNP Insurance Holdings από την Ελληνική Τράπεζα που σε κάποιο στάδιο πιθανότατα να καταλήξει στην Eurobank. Συνεπώς, με βάση τα πιο πάνω, η σημερινή συμφωνία υπήρξε πολύπλευρη και πολυδιάστατη, αφού έχει μεγαλύτερο βάθος απ’ ό,τι φαίνεται επιφανειακά».

Το τίμημα της εξαγοράς κρατείται «επτασφράγιστο μυστικό», ωστόσο εκτιμάται να κυμανθεί γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.

O μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, η Eurobank, έχει και αυτή παρουσία στον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα και για το 2023 έλαβε μέρισμα 7 εκατ. ευρώ από την Eurolife FFH Insurance Group Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση