ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε «αχαρτογράφητα» νερά το e-kalathi

Για τα οφέλη του ψηφιακού εργαλείου αλλά και τις ενστάσεις για εφαρμογή του μίλησε στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητα Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για την ευχέρεια που δίνει στον καταναλωτή το ψηφιακό εργαλείο e-kalathi, μίλησε στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM, Διασπορά Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητα Ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το εν λόγω εργαλείο δεν χρειάζεται για να αντιληφθεί ο καταναλωτής ποιές υπεραγορές είναι ακριβότερες ή όχι, αλλά για το γεγονός ότι δίνει την ευχέρεια στο κάθε νοικοκυριό να γνωρίζει από πού μπορεί να ψωνίσει μέσω της λίστας που ετοιμάζει συγκεκριμένα προϊόντα πιο φθηνά.

Σχετικά με το γεγονός ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών κάνει λόγο για «ωμή και βίαιη παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά», ο κ. Αριστοδήμου τόνισε ότι «στην Κύπρο υπάρχει ελεύθερη αγορά μόνο για εκείνους που μπορούν να τη χειραγωγήσουν», εξηγώντας ότι οι υπεραγορές είναι αυτές που διαμορφώνουν την αγορά, ενώ τώρα με το e-kalathi ο καταναλωτής θα «υποχρεωθεί» να ακολουθήσει την εφαρμογή.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα της γνώσης για τη τιμή του κάθε είδους προϊόντος σε κάθε υπεραγορά, ενώ σχετικά με την έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για τις τιμές προϊόντων ανά επαρχία και τις αποκλείσεις μέχρι και 27ευρώ, τόνισε ότι η Επαρχία Πάφου λόγω του ότι θεωρείται απομονωμένη, έχουν την ευχέρεια να αυξάνουν τις τιμές. Ακόμη, σημείωσε ότι στη Λευκωσία ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Ακρόπολη, η Δασούπολη και η Έγκωμη, λόγω του ότι εργοδοτούνται στις περιοχές άτομα από τη Δημόσια Υπηρεσία, έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να είναι αυξημένες στις υπεραγορές.

Τα όσα ειπώθηκαν στην Βουλή

Ξεκίνησε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού η κατ’ άρθρον συζήτηση για το νομοσχέδιο για το e-καλάθι, με κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα του εργαλείου αυτού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «θέλει να εθελοτυφλεί» ότι αν περάσει ένα e-καλάθι, θα πει στον λαό και στα άτομα με χαμηλό εισόδημα ότι θα τους λύσει το πρόβλημά τους.

Σημείωσε ότι, η Κυβέρνηση «εξακολουθεί να τα επιρρίπτει όλα ως πρόβλημα αισχροκέρδειας και όχι ως πρόβλημα αύξησης των τιμών ή πολιτικής κατά του πληθωρισμού», προσθέτοντας, πως ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, και ότι «χρειαζόμαστε πολιτικές» και όχι «μια Κυβέρνηση θεατή και εξ αποστάσεως άσκηση των υποχρεώσεών της».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις του, είπε ότι, ως κόμμα, στηρίζουν την οποιαδήποτε προσπάθεια προάγει τα συμφέροντα των καταναλωτών και τη διαφάνεια. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να έχει επιλογή, με τέτοιον τρόπο όμως έτσι ώστε να μην πληγούν κυρίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις», είπε, σημειώνοντας πως, «με ικανοποίηση» άκουσαν στη συζήτηση τον εκπρόσωπο της ΕΠΑ (Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού) ότι έχουν ετοιμάσει σχετικό υπόμνημα το οποίο έχουν καταθέσει στην Επιτροπή.

«Σήμερα που ο κόσμος αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα με την ακρίβεια σε ρεύμα, καύσιμα, ρύπους, βασικά είδη πρώτης ανάγκης, θα πρέπει η Πολιτεία να βρει τον τρόπο με τη συνεργασία όλων μας να βοηθήσουμε έτσι ώστε να κτυπήσουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, από την άλλη, είπε ότι στηρίζουν το e-καλάθι, και ότι επιμένουν στον αρχικό στόχο που είναι, όπως ανέφερε, υγιής ανταγωνισμός, και πάταξη της ακρίβειας προς όφελος των καταναλωτών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση