ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΠΟΔ: Εμφανή τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της κυπριακής οικονομίας

Οι αυξημένες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες σε συνδυασμό με τα χαμηλά ετήσια επίπεδα της τιμής του πετρελαίου τον Απρίλιο και Μάιο του 2020 σηματοδοτούν τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στην κυπριακή οικονομία είναι εμφανή μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού και την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα, σύμφωνα με τον Σύνθετο Προπορευόμενο Οικονομικό Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου.

Σύμφωνα ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, ο δείκτης έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης αυτός αποτελείται από περισσότερες από μια μεταβλητές των οποίων οι αλλαγές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Οι μεταβλητές είναι η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude), ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ζώνης του ευρώ, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και ο αριθμός εγκεκριμένων αδειών οικοδομής.

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου παρουσίασε μια από τις σημαντικότερες ετήσιες μειώσεις του τον Απρίλιο του 2020 (7.6%) φτάνοντας σε επίπεδο 104.4. Τον Απρίλιο ο Δείκτης κατέγραψε ένα από τους σημαντικότερους αρνητικούς ετήσιους ρυθμούς μεγέθυνσης.

Η πτώση αυτή οφείλεται στο προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων και την επιβολή προσωρινών περιοριστικών μέτρων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο.

Παρά ταύτα, με την άρση των μέτρων και την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στη ζώνη του ευρώ ο οποίος κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία μείωση του τον Απρίλιο του 2020, φαίνεται να παρουσιάζει κάποια σημάδια βελτίωσης το Μάιο του 2020. Παράλληλα, οι αυξημένες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες σε συνδυασμό με τα χαμηλά ετήσια επίπεδα της τιμής του πετρελαίου τον Απρίλιο και Μάιο του 2020 σηματοδοτούν τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επιγραμματικά, το «κλείσιμο» της οικονομίας στην Κύπρο οδήγησε στην καταγραφή μιας εκ των σημαντικότερων αρνητικών ετήσιων πιέσεων του Δείκτη ΣΠΟΔ τον Απρίλιο του 2020, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Εντούτοις, η σημαντική αυτή επίπτωση θα αρχίσει να εξασθενεί με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων,

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα εποχή για το Life Tsai

Νέα εποχή για το Life Tsai

Επαναλανσάρεται σε νέα συσκευασία και 3 σειρές και διανέμεται στην Κύπρο, από τη Χαραλαμπίδης Κρίστης: World Recipes, Super ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X