ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα 4,5 εκατ. το μερίδιο της KEΔΙΠΕΣ στην κοινοπραξία με Altamira

Πλέον, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση, αναμένεται η τελική έγκριση της συναλλαγής από την ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στα €4,5 εκατομμύρια αποτιμήθηκε το μερίδιο της κρατικής Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) στην κοινοπραξία με την Altamira Cyprus με την Altamira Ισπανίας να είναι ο αγοραστής.

Όπως αναφέρεται σε παρουσίαση του Υπουργείου Οικονομικών, το μερίδιο της ΚΕΔΙΠΕΣ (αρχικά της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας) αποτιμήθηκε στα €4,5 εκατ. Η ΣΚΤ κατείχε μερίδιο 49% στην κοινοπραξία Altamira Asset Management Cyprus, με το μερίδιο να μεταφέρεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ έπειτα από τη συμφωνία πώλησης μέρους των εργασιών της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτίμηση του 49% έγινε από την Deloitte Κύπρου, με το ποσό των €4,5 εκατ. να κρίνεται ως εύλογη αξία και από τις δύο πλευρές, ενώ το ποσό αυτό αξιολογήθηκε και από τον εντολοδόχο παρακολούθησης (Baker Tilly). Πλέον, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση, αναμένεται η τελική έγκριση της συναλλαγής από την ΓΔ Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε καταρτίσει κατάλογο δεσμεύσεων στο πλαίσιο έγκρισης της κρατικής στήριξης της συμφωνίας πώλησης της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, επόμενος σταθμός είναι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας μεταξύ ΚΕΔΙΠΕΣ και Altamira, που αφορά τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και των ακινήτων της πρώτης. Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν, ανοίγει ο δρόμος για προκήρυξη νέου διαγωνισμού για εξεύρεση πλατφόρμας διαχειριστή των περιουσιακών στοιχείων της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Υπενθυμίζεται πως της συμφωνίας πώλησης του μεριδίου της ΚΕΔΙΠΕΣ προηγήθηκε τροποποίηση της δέσμευσης για πώληση του 49%, έτσι ώστε να περιληφθούν οι όροι της συμβατικής συμφωνίας της ΚΕΔΙΠΕΣ και της Altamira. Στο τέλος του 2019, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔΙΠΕΣ ανερχόταν στα €7,2 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων ΜΕΔ ύψους €6,7 δισ. Ήδη η ΚΕΔΙΠΕΣ κατέβαλε στο κράτος €120 εκατ. σε δύο ισόποσες πληρωμές τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2019, ενώ οι πληρωμές θα καταβάλλονται σε τριμηνιαία βάση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε δάνειο 2% για αναπηρία να πληρώσετε τα έξοδα επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
gregio  |  17:54

Οι εθνικές μας καταστροφές

«πάρτε δάνειο 2% για άτομα με αναπηρία επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com »
selsumat@gmail.com  |  17:53

Οι εθνικές μας καταστροφές

«προσφέρουμε 2% δάνειο με αναπηρία για την πληρωμή ιατρικών εξόδων επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com ...»
selsumat@gmail.com  |  17:52

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση