ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:04
 

Στο ακουστικό για τέλη και ΦΠΑ οι ξενοδόχοι

Στα 35 εκατ. το οικονομικό κενό λόγω Thomas Cook, ανάσα από την αύξηση πτήσεων της Condor

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η ανάπτυξη της αγοράς των Airbnb αντιμετωπίζεται με ανταγωνιστική διάθεση από την πλειοψηφία των ξενοδόχων, καθώς γνωρίζουν ότι η αναδυόμενη στην Κύπρο αγορά καταλυμάτων βραχύβιων μισθώσεων θα τους υποχρεώσει σύντομα σε αλλαγές στο δικό τους παρεχόμενο προϊόν. Ωστόσο, πρόκειται για ζήτημα το οποίο δεν αναμένεται να απασχολήσει στο παρόν στάδιο τον κλάδο, αφού ακόμη προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έφερε η κατάρρευση της Thomas Cook, αλλά και το επιπλέον κόστος το οποίο συνοδεύεται με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στην βιομηχανία, η οποία είναι μεγάλη μεταρρύθμιση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αν και σημειώνεται ότι η αύξηση του κόστους αντισταθμίζεται με την κατάργηση του δικαιώματος υπηρεσίας κατά 10% το οποίο ενσωματώνεται με τις αυξήσεις στους μισθούς. 

Εκκρεμούν 35 εκατ.

Γύρω στα 2-3 εκατομμύρια υπολογίζεται το συνολικό ποσό για το ΦΠΑ το οποίο αντιστοιχεί στα τιμολόγια της Thomas Cook

Το μείζον θέμα για τους ξενοδόχους είναι το κενό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω των ανείσπρακτων τιμολογίων από την βρετανική Thomas Cook αλλά και μέρος της γερμανικής αγοράς. Πρόκειται για 15 εκατομμύρια λιγότερα από τους αρχικούς υπολογισμούς, αφού εκτός απροόπτου η σκανδιναβική Thomas Cook θα καταβάλει, μέχρι τον Ιανουάριο, τα ποσά για τους Σκανδιναβούς τουρίστες για τον Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ήδη η ροή των πληρωμών έχει ξεκινήσει, αφού αρχές Οκτωβρίου πληρώθηκαν οι οφειλές Ιουλίου, εντός Νοεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν οι οφειλές Αυγούστου και Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα πληρωθούν και για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τα υπόλοιπα των 35 εκατομμυρίων ευρώ αφορούν την βρετανική και την γερμανική αγορά.

Τι ζητούν

Μέτρα τα οποία δεν θα επιβαρύνουν το κράτος, αλλά θα ελαφρύνουν την βεβαρημένη κατάσταση στον ξενοδοχειακό τομέα θεωρεί ότι ζητά ο ΠΑΣΥΞΕ και δείχνει στα πακέτα τα οποία έχουν ήδη υιοθετήσει άλλες τουριστικά ευαίσθητες χώρες. Στην περίπτωση της Κύπρου οι ξενοδόχοι ζητούν κατ΄ αρχάς να μην καταβληθεί το ΦΠΑ επί των ανείσπρακτων οφειλών της Thomas Cook. Το ποσό ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ και μειώνει την ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Λοϊζίδης. Για παράδειγμα ξενοδοχείο που έχασε 400 χιλιάδες, καλείται να καταβάλει τον ΦΠΑ για τα λεφτά που έχουν χαθεί. Το δεύτερο μέτρο αφορά τα τέλη διανυχτέρευσης προς τους δήμους. Το επιχείρημα των ξενοδόχων είναι ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν τέλη διανυχτέρευσης για τουρίστες οι οποίοι δεν ήρθαν τελικά ποτέ.

Το μπαλάκι στον δήμο

Από την πλευρά της η Ένωση Δήμων ξεκαθαρίζει ότι το θέμα των τελών διανυχτέρευσης για τα ξενοδοχειακά καταλύματα δεν είναι τώρα στις προτεραιότητες αφού προέχει η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για θέμα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί σε επίπεδο δήμου και όχι Ένωσης Δήμων. Εναπόκειται λοιπόν σε κάθε δήμο να εξετάσει πώς θα χειριστεί τα τέλη διανυχτέρευσης των ξενοδοχείων εντός των ορίων του, και το ύψος των ποσών για τα οποία γίνεται λόγος. Πάντως πηγές μέσα από την Ένωση Δήμων σχολιάζουν σκωπτικά ότι την περίοδο των παχέων αγελάδων για τα ξενοδοχεία, δεν ζητήθηκε από τους ξενοδόχους να καταβάλουν κάτι περισσότερο στα τέλη. 

Το στοίχημα της γερμανικής αγοράς

Θετικά αποτιμάται η αύξηση του αριθμού των πτήσεων της Condor προς την Κύπρο, καθώς αυτό συνοδεύεται με 100 χιλιάδες θέσεις από την γερμανική αγορά. Πρόκειται για αγορά στην οποία θέλει να επικεντρωθεί το Υφυπουργείο αλλά και ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία, κυρίως γιατί θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δεν πρόκειται για αγορά του ήλιου και της θάλασσας αλλά επιλέγει να ταξιδεύει και χειμώνα και ενισχύει αγροτικές τουριστικές περιοχές. Το κλείσιμο της Cobalt, της Germania και της Air Berlin συρρίκνωσαν τις ελπίδες για αύξηση των ροών από Γερμανία, ωστόσο το ηθικό αναπτερώθηκε μετά την ανακοίνωση για τις οκτώ νέες πτήσεις της Condor προς το αεροδρόμιο της Πάφου από τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια. Αυτό θα ενισχύσει τις κρατήσεις Γερμανών τουριστών στα ξενοδοχεία της Πάφου, η οποία ήδη φαίνεται να αποτελεί την πρώτη τους επιλογή ως συνέπεια και προσπαθειών από τον τοπικό ΠΑΣΥΞΕ, ακολουθεί η Λάρνακα και λίγο πιο κάτω η ελεύθερη Αμμόχωστος. 

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη γίνονται ενέργειες με άλλους οργανωτές ταξιδίων για κάλυψη των χαμένων ροών από την Thomas Cook. Εντοπίζεται ενδιαφέρον για την πίτα της Thomas Cook, από άλλους οργανωτές ταξιδίων αν και το αποτέλεσμα των προσπαθειών θα διαφανεί την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο. «Η ελπίδα μου είναι ότι θα ανακάμψουμε αλλά θα είμαστε ευχαριστημένοι αν δεν χάσουμε την επόμενη σεζόν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Διολίσθησε στην 41η θέση η Κύπρος στην διαφθορά

«Κάποιος να στείλει το μήνυμα στους γνστούς γαμπρούδες που εδώ έγιναν ρεζίλι και νομίζουν ότι στο εξωτερικό ...»
ΑΚΑ  |  10:07

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του πιο πρόσφατου Δείκτη, κυρίως λόγω του μεγέθους των επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή.

EY: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων

Για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X