ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κεφαλαιαγορά Κύπρου - Στο πάγο οι εργασίες της FTX Europe

Σε στάση αναμονής μέχρι νεωτέρας για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την FTX International και την τρύπα 8 και πλέον δισ. δολαρίων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε στάση αναμονής μέχρι νεωτέρας για να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την FTX International έβαλε η Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου την FTX Europe. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου κάλεσε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου την Κυπριακή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών FTX EU Ltd να προχωρήσει στην αναστολή των δραστηριοτήτων της και να προβεί σε σειρά ενεργειών για την προστασία των επενδυτών.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι κάτω από την εποπτεία της ΕΚΚ σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και είναι αδειοδοτημένη για να παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες μόνο σε παράγωγα ή/και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα. Η εταιρεία FTX Europe δεν κατέχει άδεια παροχής υπηρεσιών σε κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία και δεν έχει ίδιες δραστηριότητες με την χρεωκοπημένη FTX International που έχει δημιουργήσει "τρύπα" 8 και πλέον δισ. ευρώ από κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ανακοίνωσε ότι η άδεια λειτουργίας της Κυπριακής Εταιρείας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών FTX (EU) Ltd, με αριθμό 273/15, έχει ανασταλεί ολικώς, δυνάμει του άρθρου 10(1) της Οδηγίας ΟΔ87-05 για την Αναστολή και Ανάκληση Άδειας Λειτουργίας (‘η ΟΔ87-05’), καθότι υφίστανται υπόνοιες για ενδεχόμενη μη συμμόρφωσή της με:

Το άρθρο 22(1) του περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμου του 2017 (ο ‘Νόμος’), καθότι η Εταιρεία δεν φαίνεται να συμμορφώνεται διαρκώς με τους όρους χορήγησης άδειας λειτουργίας που τίθενται:

- στο άρθρο 9(2)(α) του Νόμου, σχετικά με την καταλληλότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου και

- στο άρθρο 17(9) του Νόμου, ως εξειδικεύεται περαιτέρω στην παράγραφο 4(1)(στ) της Οδηγίας 87-01 της ΕΚΚ για την Προστασία των Περιουσιακών Στοιχείων των Πελατών, την Παρακολούθηση των Προϊόντων και τις Αντιπαροχές, σχετικά με τις οργανωτικές απαιτήσεις για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων των πελατών.

Η πιο πάνω απόφαση λήφθηκε με στόχο την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η Εταιρεία οφείλει, εντός ενός (1) μηνός, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προς συμμόρφωση με τις ανωτέρω πρόνοιες.

Υποχρεώσεις στα 9 δισ. δολάρια

Το χρηματιστήριο FTX ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα της Αμερικής. Ο ιδρυτής της FTX International παραιτήθηκε συγχρόνως από διευθύνων σύμβουλος ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων του κόσμου.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Binance ήταν σε συζητήσεις για να προχωρούσε στην εξαγορά του FTX, αλλά έκανε πίσω. Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από τα διεθνή μέσα, η ρευστότητα του FTX έχει υποχωρήσει στα 900 εκατ. και οι υποχρεώσεις του ανέρχονται σε 9 δισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση