ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο τοπ 3 των Ρώσων τουριστών η Κύπρος

Εξαιρετικές επιδόσεις για το ενιάμηνο του 2021, στο 60% του 2019 οι αφίξεις από Ρωσία

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που άνοιξαν για τους τουρίστες από την ρωσική αγορά φαίνεται ότι έδωσε δυνατό προβάδισμα στην χώρα, αφού κατατάσσεται ως ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός για τα ταξίδια των Ρώσων τουριστών. Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας Μάγια Λομίντζε, μέχρι τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκαν ταξίδια 400 χιλιάδων Ρώσων τουριστών στην Κύπρο ανεβάζοντας το νησί στην δεύτερη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών για την Ρωσία. Την αντίστοιχη περίοδο του 2019 οι αφίξεις Ρώσων τουριστών ανήλθαν στις 654.500. Ως εκ τούτου, οι επιδόσεις για την ρωσική αγορά κατά τη φετινή χρονιά κυμαίνονται στο 60% του 2019. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίες, μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, έφτασαν στην Κύπρο σχεδόν 89 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες και αποτέλεσαν το 26,2% των συνολικών τουριστικών αφίξεων.

Μέχρι τον Ιούνιο

Στην 1η θέση βρίσκεται η Τουρκία με 3,3 εκατ. ταξίδια, στην 2η θέση η Κύπρος με 400 χιλιάδες και ακολουθεί η Αίγυπτος με 350 χιλιάδες τουρίστες.

Αναλυτικά, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 3,3 εκατ. ταξίδια, στην δεύτερη θέση η Κύπρος με 400 χιλιάδες, ακολουθεί η Αίγυπτος με 350 χιλιάδες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 320 χιλιάδες και οι Μαλδίβες με 180 χιλιάδες Ρώσους τουρίστες. Συνολικά, για το ενιάμηνο του 2021, οι Ρώσοι τουρίστες πραγματοποίησαν 5,24 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό, ωστόσο ο όγκος της εξερχόμενης τουριστικής κίνησης είναι πολύ πίσω από τους δείκτες του 2019. Η Κύπρος ήταν στους δημοφιλέστερους προορισμούς για τη Ρωσία και μέχρι τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός μεταξύ των Ρώσων τουριστών με 172.671 Ρώσους επισκέπτες στο νησί από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο. Στην πρώτη θέση ήταν και πάλι η Τουρκία με γύρω στους 806 χιλιάδες τουρίστες, ενώ στην τρίτη θέση ήταν η Ελλάδα (32,650).

Μετά τον Οκτώβριο

Οι Ρώσοι τουρίστες κινήθηκαν πάντως και τον Οκτώβριο στην Κύπρο, διατηρώντας ικανοποιητικά ποσοστά στις πληρότητες των ξενοδοχείων κυρίως της επαρχίας Αμμοχώστου. Ωστόσο, φτάνοντας στο τέλος Οκτωβρίου, η εικόνα φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, ενώ ήδη αριθμός ξενοδοχείων ετοιμάζονται να αναστείλουν τις εργασίες τους από τον Νοέμβριο μέχρι την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα πάντως με το πρόγραμμα των πτήσεων του αεροδρομίου Λάρνακας, οι πτήσεις από Ρωσία μειώνονται σημαντικά την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε από αρχές Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, στην Λάρνακα κατά την τελευταία εβδομάδα Οκτωβρίου, οι πτήσεις από Ρωσία ανέρχονται στις 58, ενώ μια εβδομάδα αργότερα μειώνονται στις 30. Υπενθυμίζεται ότι ο Οκτώβρης μπήκε με 73 πτήσεις εβδομαδιαίως από Ρωσία, ενώ μέχρι τέλος Νοεμβρίου οι πτήσεις μειώνονται στις 19. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο αεροδρόμιο Πάφου.

Μετά τον Οκτώβριο

Τα δεδομένα στο πτητικό πρόγραμμα των δύο αεροδρομίων επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του εθνικού δικτύου ταξιδιωτικών πρακτόρων της Ρωσίας. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται μια μείωση στα ταξίδια προς την Κύπρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο ταξιδιωτικών πρακτόρων της Ρωσίας, τον Σεπτέμβριο η ζήτηση για διεθνή ταξίδια αυξήθηκε κατά 25-40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ωστόσο, η Κύπρος χάνει την δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των Ρώσων τουριστών για τα ταξίδια της φθινοπωρινής περιόδου. Στην πρώτη θέση παραμένει η Τουρκία με 57% μερίδιο αγοράς, ενώ σημαντική αύξηση φαίνεται ότι καταγράφει η Αίγυπτος, που συγκεντρώνει το 17% των κρατήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση