ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντήσεις Πηλείδου στην Αίγυπτο ενισχύουν τη ναυτιλιακή συνεργασία

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας μίλησε για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της Κύπρου ως ναυτιλιακό κράτος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ενισχύεται περαιτέρω η ναυτιλιακή συνεργασία Κύπρου Αιγύπτου, με τις συναντήσεις που είχε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου με τον Αιγύπτιο Υπουργό Μεταφορών και τον Πρόεδρο της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, στο Κάιρο και Ισμαηλία, κατά τις οποίες συζητήθηκε η θεσμοθέτηση της συνεργασίας.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η κ. Πηλείδου εξέφρασε ικανοποίηση για τις συναντήσεις και χαρακτήρισε «εξαιρετική τη συνεργασία με την Αίγυπτο, στον ναυτιλιακό τομέα, σε θέματα πολιτικής, σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, αλλά και σε θέματα που αφορούν την περιφερειακή διαχείριση».

Αναφορικά με τις συναντήσεις της στη Χώρα του Νείλου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας μίλησε για «περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της Κύπρου ως ναυτιλιακό κράτος με ένα ακόμη σημαντικό μεσογειακό κράτος όπως είναι η Αίγυπτος, με την οποία υπάρχει μία πολύ δυνατή συμμαχία, που αναπτύσσεται, όχι μόνον μέσω των διμερών, αλλά και των τριμερών υπουργικών συναντήσεων Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου».

Ειδικότερα, η κ. Πηλείδου επεσήμανε ότι σκοπός της συνάντησης που είχε χθες στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Υπουργό Μεταφορών ήταν «να θεσμοθετηθεί αυτή η συνεργασία, ώστε να υπάρχει μία συνεχής επικοινωνία μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών της Αιγύπτου και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου, και έτσι ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε πιο εντατικά πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η ανάπτυξη του τομέα των κρουαζιέρων, η περαιτέρω συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και σε άλλα διεθνή θέματα, καθώς επίσης και σε θέματα που αφορούν τη δική μας περιφέρεια και τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων εταιρειών».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πού βρίσκεται το θέμα του ανοίγματος νέας γραμμής, τουριστικής ή άλλης μορφής, μεταξύ των δύο χωρών, η Υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι «βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας, καθώς το θέμα αυτό έχει συμπεριληφθεί και στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, όπου έχουν προσεγγιστεί κάποιες εταιρείες – κολοσσοί και εξετάζεται το ενδεχόμενο προσθήκης κάποιων γραμμών». Ήδη, «έχει γίνει εφικτό – ή τουλάχιστον τροχιοδρομείται για τα επόμενα χρόνια – με θετικά αποτελέσματα. Θα θέλαμε να δούμε να αναπτύσσεται περισσότερο», είπε.

Από πλευράς Κύπρου, ανέφερε περαιτέρω η Υφυπουργός Ναυτιλίας, «η DP World ανακοίνωσε 35% αύξηση στα δρομολόγια στις κρουαζιέρες για το 2019. Και θα υπάρξει μία σταθερή επικοινωνία με την Αίγυπτο σε αυτό το σημείο ούτως ώστε να γίνουν κάποιες δράσεις από κοινού για την περαιτέρω προώθηση αυτού του θέματος μέσα στους επόμενους μήνες».

Αναφορικά με το θέμα της θαλάσσιας σύνδεσης, δήλωσε ότι «εξετάζεται και έχει συζητηθεί, επίσης, και με την Ελλάδα». Και από πλευράς της Κύπρου, πρόσθεσε, «γίνονται και κάποιες προσπάθειες για να εντοπιστεί το χρηματοδοτικό κενό, τουλάχιστον για το κομμάτι Πειραιά – Κύπρου, το οποίο θα πρέπει πιθανόν να καλυφθεί με κάποια επιδότηση, είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε όχι, και το κομμάτι Κύπρου – Αιγύπτου θεωρείται ότι από πλευράς εμπορικής θα μπορεί να είναι αρκετά κερδοφόρο, αν όχι από πλευράς επιβατών».

Επίσης, η κ. Πηλείδου επεσήμανε ότι «όσον αφορά τις κρουαζιέρες, το όφελος δεν είναι μόνο τουριστικό, καθώς πέρα της συνεισφοράς στην οικονομία, μπορούν και οι πολίτες να επωφεληθούν».

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το αποτέλεσμα και της συνάντησης που είχε η Υφυπουργός Ναυτιλίας με τον Πρόεδρο της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Μοχάμπ Μαμίς.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Πηλείδου, «πολύ σημαντική είναι και η συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ της Κύπρου και της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ με τα πάρα πολλά πλοία του κυπριακού στόλου που επισκέπτονται την Αίγυπτο. Καίριας σημασίας οι άριστες σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου για το κυπριακό νηολόγιο, κάτι που επιδιώκουμε με όλες τις χώρες που συνεργαζόμαστε, άρα υπάρχει όφελος για την κυπριακή ναυτιλία μέσα από αυτές τις σχέσεις».

Περαιτέρω η Υφυπουργός επεσήμανε ότι «όσον αφορά τη συνεργασία σε θέματα διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, τόσο η κυπριακή ναυτιλία όσο και η ναυτιλία διεθνώς να παραμείνει ανταγωνιστική. Και για αυτό χρειάζεται συνεργασίες με κράτη τα οποία αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητά μας και σε βάθος χρόνου».

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις που είχε στο Κάιρο και την Ισμαηλία, η κ. Πηλείδου επισκέπτεται σήμερα την Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Θαλάσσιων Μεταφορών, στην Αλεξάνδρεια, όπου, όπως δήλωσε σχετικά, «έχουν γίνει ήδη κάποιες προσπάθειες για συνεργασία, και εκεί πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες όσον αφορά την ανταλλαγή γνώσεων, όσον αφορά τη συνεργασία σε ακαδημαϊκό επίπεδο».

Ήδη, πρόσθεσε, οι τρεις ναυτικές σχολές που έχουν βάση και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο μεγαλώνουν με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς. «Και θεωρούμε ότι οι διεθνείς συνεργασίες θα είναι πολύ επωφελείς, ώστε να διευρυνθούν οι δραστηριότητες αυτών των ακαδημαϊκών, αλλά και να προσελκύσουμε περισσότερα άτομα στα κυπριακά πλοία και στον κυπριακό ναυτιλιακό κόμβο, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα περισσότερες από διακόσιες εταιρείες που ασχολούνται άμεσα με τη ναυτιλία και ακόμη τουλάχιστον εκατόν άλλες που ασχολούνται με παρεμφερείς δραστηριότητες», τόνισε περαιτέρω.

Επομένως, «η επόμενη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια θα είναι να έχουμε το απαιτούμενο άρτια καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο να μπορεί να στελεχώνει αυτές τις εταιρείες και τα πλοία, που είτε τους ανήκουν είτε διαχειρίζονται», κατέληξε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, η οποία ολοκληρώνει αύριο την επίσκεψή της στην Αίγυπτο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει στόχο, τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους νοσούντες και τις οικογένειές τους, όσο και για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Με χρηματική δωρεά στη Στέγη Ευγηρίας «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η φαρμακοβιομηχανία Remedica

Η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας αλλά και των ευάλωτων ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X