ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα φοιτητικά όνειρα γίνονται πραγματικότητα

Ο οικονομικός προγραμματισμός για τις σπουδές είναι πολύ σημαντικός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στα πρώτα βήματα των σπουδών κάθε φοιτητή, η περηφάνια είναι δεδομένη αφού αποτελούν την απαρχή κάθε ονείρου που σταδιακά μετατρέπεται στην πραγματικότητα μιας εντελώς νέας ζωής. Είτε για Κύπρο είτε για εξωτερικό, ο οικονομικός προγραμματισμός είναι εξίσου σημαντικός όσο και οι γενικότερες προετοιμασίες για τις σπουδές. Τη στιγμή που όλα είναι έτοιμα και προγραμματισμένα όπως τα είχαμε σκεφτεί, πάντα θα προκύπτει κάτι καινούργιο και κάτι επιπλέον από πλευράς οικονομικών υποχρεώσεων. Είναι και γι’ αυτό τον λόγο που η απόφαση για το που θα σπουδάσει κάποιος απαιτεί υπευθυνότητα και μελέτη όλων των δεδομένων.

Από έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι επιλογές για σπουδές έχουν αλλάξει και οι παραδοσιακές άλλοτε χώρες για τους Κύπριους σπουδαστές (Ελλάδα και Αγγλία) δεν είναι πλέον οι μόνες. Μετά το Brexit, τα δεδομένα για σπουδές σε μια παραδοσιακή χώρα επιλογής των Κύπριων φοιτητών καταδεικνύουν πως το κόστος σπουδών είναι σχεδόν απαγορευτικό για πολλά νοικοκυριά. Αρκετοί Κύπριοι ωστόσο, συνεχίζουν να προτιμούν σπουδές στο εξωτερικό και πλέον χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Τσεχία καθώς και Γερμανία, Γαλλία και Ουγγαρία αποτελούν αναπτυσσόμενες επιλογές, αφού δίδουν τη δυνατότητα φοίτησης σε αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός ότι πολλοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας μας, αφού το επίπεδο σπουδών δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από προγράμματα που προσφέρονται στο εξωτερικό.

Ποιο το κόστος της φοιτητικής ζωής;

Έτοιμοι λοιπόν οι Κύπριοι φοιτητές για το επόμενο βήμα της ζωής τους, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα. Το μεγαλύτερο κόστος είναι βεβαίως τα δίδακτρα του πανεπιστημίου, μαζί με την αγορά των βιβλίων και όλα τα συναφή που απαιτεί κάθε πρόγραμμα σπουδών. Επίσης, εκτός από τη φοιτητική ζωή που ονειρεύονται, δηλαδή τα ξενύχτια, τις επισκέψεις σε φίλους και συμφοιτητές, τους καφέδες και φυσικά τις εξεταστικές, υπάρχουν και άλλες τόσες υποχρεώσεις που κάθε φοιτητής θα πρέπει να διαχειρίζεται καθημερινά.

Η λίστα για το budget της φοιτητικής ζωής και τα κύρια μηνιαία έξοδα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ενοίκιο, τη λίστα του supermarket, τους κοινωφελείς λογαριασμούς (όπως νερό, ρεύμα, διαδίκτυο, τηλέφωνο, κλπ), τις μετακινήσεις, τα delivery, τις διάφορες συνδρομές (Netflix, γυμναστήριο ή κάποια άλλη δραστηριότητα, κλπ) και βεβαίως τη διασκέδαση και τις εκδρομές.
Η κάθε χώρα έχει διαφορετικό κόστος και έξοδα διαβίωσης, με τον μέσο όρο του κόστους διαβίωσης να ανέρχεται περίπου στα €1.600 τον μήνα. Από σχετική έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο κάτω παρουσιάζεται ενδεικτικά ανά χώρα επιλογής σπουδών, το κόστος διαβίωσης και το κόστος σπουδών:

• Κύπρος: Το εκτιμώμενο κόστος ζωής για τον μέσο φοιτητή κυμαίνεται επί του παρόντος μεταξύ €700 - €1.000 το μήνα, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ενοικίασης, ενώ τα δίδακτρα για ιδιωτική φοίτηση είναι μεταξύ €5.000 - €10.000 ετησίως. Η φοίτηση σε κρατικά πανεπιστήμια κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων είναι δωρεάν.
• Ελλάδα: Για σπουδές σε δημόσια πανεπιστήμια κατόπιν εξετάσεων τα δίδακτρα καταβάλλονται από το κράτος, ενώ για ιδιωτική φοίτηση είναι μεταξύ €5.000 - €10.000. Όσον αφορά τα έξοδα διαβίωσης στην χώρα, ο μέσος όρος του κόστους διαβίωσης υπολογίζεται στα €1.500 τον μήνα.
• Ηνωμένο Βασίλειο: Τα δίδακτρα για τους φοιτητές κυμαίνονται από €13.000 έως €45.000 ανάλογα με τον κλάδο, ενώ όσον αφορά το κόστος ζωής, ένας φοιτητής υπολογίζεται ότι θα χρειάζεται περίπου €12.000 μέχρι και €25.000 για τη διατροφή και τη διαμονή του τον χρόνο.
• Ολλανδία: Το μηνιαίο κόστος ζωής στην Ολλανδία κατά μέσο όρο είναι €800 - €1.100 το μήνα, ενώ τα δίδακτρα ξεκινούν από €2.000 και φτάνουν μέχρι και τις €20.000.
• Τσεχία: Τα δίδακτρα στην χώρα ξεκινούν από μηδενικό κόστος και φτάνουν μέχρι τις €22.000, ενώ το κόστος διαβίωσης είναι μεταξύ €300 - €650 τον μήνα.
• Γερμανία: Το κόστος διαβίωσης στη Γερμανία είναι περίπου €900 τον μήνα ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εν λόγω χώρα αφού τα δίδακτρα για σπουδές είναι δωρεάν για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
• Γαλλία: Επιλέγοντας να σπουδάσει κάποιος στη Γαλλία, το κόστος των διδάκτρων φτάνει μέχρι και τις €10.000 τον χρόνο, ενώ το μηνιαίο κόστος διαβίωσης φτάνει μέχρι και €2.500.
• Ουγγαρία: Οι φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στην Ουγγαρία, αναμένεται να πληρώσουν δίδακτρα από €600 έως και €8.000 τον χρόνο, ενώ το κόστος διαβίωσης υπολογίζεται περίπου σε €1.000 τον μήνα.

Τα φοιτητικά δάνεια της Τράπεζας Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου ανταποκρινόμενη σε κάθε επόμενο βήμα και επιθυμία των φοιτητών και των οικογενειών τους, ετοίμασε για τους πελάτες της δυο πολύ ξεχωριστά σπουδαστικά δάνεια: Το «Starter» και το «Advance».

Το «Starter» απευθύνεται σε γονείς που θέλουν να καλύψουν τα έξοδα για την εκπαίδευση του παιδιού τους, από το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο ή σε φοιτήτριες/φοιτητές που θέλουν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες/ίδιοι τις σπουδές τους. Καλύπτει τα έξοδα εκπαίδευσης για δίδακτρα (ιδιωτικών σχολών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, κολεγίων και πανεπιστημίων), βιβλία, στολές και αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και τα έξοδα μεταφορικών αλλά και το κόστος διαβίωσης (ενοίκια, αρχικός εξοπλισμός οικίας και μηνιαία προσωπικά έξοδα). Η διάρκεια του δανείου δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 15 χρόνια για δάνεια μέχρι €50.000 και τα 20 χρόνια για δάνεια πέραν των €50.000. Για δάνειο το οποίο εξασφαλίζεται με προσωπικές εγγυήσεις, το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €20.000 ενώ με την υποθήκευση ακινήτου το ποσό του δανείου μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €100.000 με χαμηλότερο επιτόκιο. Επίσης, προσφέρεται περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του κεφαλαίου μέχρι και τέσσερα χρόνια (πληρωμή μόνο τόκων).

Το «Advance» απευθύνεται σε φοιτήτριες/φοιτητές ή/και γονείς για κάλυψη εξόδων εκπαίδευσης στην Κύπρο ή στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό ή/και επαγγελματικό προσόν. Καλύπτει τα έξοδα για δίδακτρα (κολεγίων και πανεπιστημίων), βιβλία, αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, μεταφορικών και το κόστος διαβίωσης. Η διάρκεια του δανείου δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 12 χρόνια για δάνεια με ή χωρίς προσωπικές εγγυήσεις και τα 15 χρόνια για δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση. Για δάνειο με προσωπικές εγγυήσεις, το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €20.000. Με υποθήκευση ακινήτου, το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις €50.000, με χαμηλότερο επιτόκιο.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του προϊόντος είναι η δυνατότητα παραχώρησης περιόδου χάριτος στο κεφάλαιο για τα πρώτα δύο χρόνια, όπου ο πελάτης μπορεί να πληρώνει μόνο τους τόκους. Επιπρόσθετα, όταν το δάνειο έχει χορηγηθεί στο όνομα της/του φοιτήτριας/φοιτητή και ο αρχικός μηνιαίος μισθός μετά την αποφοίτησή τους είναι χαμηλότερος από €1.000 (ακαθάριστος), τότε μπορεί να χορηγηθεί περίοδος χάριτος για άλλα δύο χρόνια, μόνο με αποπληρωμή τόκων (μέγιστο τέσσερα χρόνια).

Όποιο από τα δύο σπουδαστικά δάνεια της Τράπεζας Κύπρου και αν ταιριάζει στις ανάγκες του πελάτη, το εξασφαλίζει χωρίς αρχικά τραπεζικά έξοδα. Το ύψος του δανείου μπορεί να καθοριστεί ανάλογα με τον προγραμματισμό των διδάκτρων, άλλων εξόδων, και το ύψος της δόσης που μπορεί να πληρώνει ο κάθε πελάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση