ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:15
 

Τα φθηνότερα και ακριβότερα εισιτήρια για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από 203 ευρώ μέχρι 2,336 ευρώ οι τιμές Λάρνακα- Αθήνα πιο τσιμπημένες για Θεσσαλονίκη

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το κενό από το κλείσιμο της Cobalt στην αγορά μεταφορών, επιχειρήθηκε να καλυφθεί από επιπλέον πτήσεις από άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Ωστόσο φαίνεται ότι ο ένας επιπλέον παίκτης στην αγορά, λειτουργούσε σταθεροποιητικά στην διαμόρφωση των τιμών, λόγω του ότι ενίσχυε καθημερινά τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. 

Η Cobalt είχε καθημερινά δύο πτήσεις από Λάρνακα- Αθήνα και μία πτήση σχεδόν σε καθημερινή βάση για Θεσσαλονίκη, ενώ καθημερινές ήταν και οι πτήσεις για το αεροδρόμιο του Heathrow.

Ο σύνδεσμος καταναλωτών αλλά και ταξιδιωτικά γραφεία δέχονται τα τελευταία 24ωρα παράπονα από καταναλωτές, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να κλείσουν εισιτήριο για Ελλάδα βρίσκουν μπροστά τους εξωπραγματικά ποσά.

Συγκεκριμένη έρευνα διενήργησε για το θέμα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, η οποία ενισχύει τις αντιδράσεις του επιβατικού κοινού. Πιο κάτω αναγράφονται οι τιμές για εισιτήρια προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ημερομηνία αφετηρίας τις 29 Οκτωβρίου και επιστροφή τις 3 Νοεμβρίου.

Η φθηνότερη τιμή ήταν 203 ευρώ και η ψηλότερη 2336 ευρώ για Αθήνα και 280 ευρώ- 3532 για Θεσσαλονίκη. Για το Λονδίνο οι τιμές ξεκινούν από 491 και φτάνουν τα 4744 ευρώ.

Μέχρι 2,336 ευρώ για Αθήνα

Στην περίπτωση της Αθήνας, τα 203 ευρώ αφορούν μόλις τέσσερις θέσεις. Άρα σε περίπτωση που επιβάτης δεν καταφέρει να εξασφαλίσει εισιτήριο σε αυτή την τιμή, τότε η αμέσως επόμενη τιμή εκτοξεύεται στα 1,068 ευρώ και ακολούθως με αριθμητική πρόοδο φτάνει στα 1,550 ευρώ για να καταλήξει στο εξωπραγματικό ποσό των 2,336 ευρώ για πτήση διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας.

Πιο ακριβή η Θεσσαλονίκη

Από 380 ευρώ ξεκινά η τιμή του εισιτηρίου από Λάρνακα σε ένα εξίσου δημοφιλή προορισμό, την Θεσσαλονίκη. Αμέσως επόμενη τιμή είναι τα 534 ευρώ. Στη συνέχεια το ποσό σκαρφαλώνει στα 1,116 ευρώ, 1,856 ευρώ. Επιβάτες μπορούν να βορυν εισιτήρια ακόμα και με 3,260 ευρώ ή 3,532 ευρώ, τιμές δεκαπλάσιες από την αρχική των 380 ευρώ.

Σχεδόν 5 χιλιάδες για Λονδίνο

Η φθηνότερη τιμή από Λάρνακα- Λονδίνο είναι 490 ευρώ και η αμέσως επόμενη είναι στα 961 ευρώ. Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να κλείσει εισιτήριο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος για τις επιλογές να πληρώσει ακόμα και 1,511 ευρώ, 2,158 ευρώ ή και το ποσό των 4,744 ευρώ.

Μιλώντας στην «Κ» ο Μάριος Δρουσιώτης, μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών αναφέρει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί μετά το κλείσιμο της Cobalt. Είναι γεγονός ωστόσο, όπως σημείωσε, ότι από την στιγμή που υπάρχει ελεύθερη αγορά, τότε είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να γίνουν τα όποια διαβήματα σε κυβερνητικό ή άλλο επίπεδο ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να σπρώξουν προς τα κάτω τις τιμές τους.

Οι αντιδράσεις για τις τιμές των εισιτηρίων έχουν εκφραστεί τόσο από τον επιχειρηματικό σύνδεσμο Κύπρου- Ελλάδας όσο και από πολιτικά κόμματα. Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ο ανταγωνισμός των ιδιωτικών εταιρειών, αντί να μειώσει τα ναύλα, επέφερε τελικά αύξηση των τιμών.

 Ανεπαίσθητη η διαφορά των πτήσεων

Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Αθήνας, είναι γεγονός ότι η απώλεια των έντεκα πτήσεων την εβδομάδα που προσέφερε η Cobalt έχει στοιχίσει στην αγορά και περισσότερο στις τσέπες των καταναλωτών. Ωστόσο μετά το κλείσιμο της εταιρείας, άλλες αεροπορικές όπως η Aegean, η Blue Air και η Cyprus Airways έχουν ενισχύσει τον αριθμό των πτήσεων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, εκτελούνταν 64 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε εβδομαδιαία βάση. Από αυτές, οι 35 εκτελούνταν από την Aegean, οι έντεκα από την Blue Air οι τέσσερις από την Cyprus Airways και οι 14 από την Cobalt. Πλέον οι πτήσεις προς την Αθήνα έχουν γίνει 63, καθώς αυξήθηκαν κατά οι πτήσεις που προσφέρει η Aegean (42), η Blue Air προσφέρει πλέον 14 πτήσεις την εβδομάδα ενώ και η Cyprus Airways προσφέρει επτά πτήσεις την εβδομάδα.

Προσωρινή η αύξηση

Η αγορά χρειάζεται τον χρόνο της για να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα, σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Αντώνης Ορθοδόξου Group Managing Director του ομίλου εταιρειών Orthodoxou. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι τιμές είναι πολύ πιο ψηλές από τα κανονικά επίπεδα, αναφέρει ότι σε πρώτο στάδιο αυτό αποδίδεται στο κλείσιμο της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας. Κατά δεύτερο κατά την εβδομάδα πριν την 28η Οκτωβρίου παρατηρείται παραδοσιακά αυξημένη ζήτηση εισιτηρίων λόγω της εθνικής εορτής. Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για την μεταφορά επιβατών, εντούτοις και πάλι λόγω της αυξημένης ζήτησης ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Πρόκειται για τιμές οι οποίες θα παρατηρούνται μόνο γι αυτές τις μέρες, ενώ αναμένεται ότι το κόστος των ναύλων θα επανέλθει κατά την δεύτερη εβδομάδα Νοεμβρίου, όπως επισημαίνει.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Βουτιά στο κενό στο κέντρο της Λευκωσίας

«Υπάρχει ορθογραφικό λάθος στο κείμενο σας»
Ονησίφορος Ονησιφόρου  |  11:02

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X