ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα megadeals και οι δημόσιες εγγραφές των unicorns για το 2018

Διστακτικό ξεκίνημα για το 2019, με πρόβλεψη αύξησης των δημοσίων εγγραφών κατά το β’ εξάμηνο.

Δελτίο Τύπου

Τα έσοδα των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2018, καθώς ενισχύθηκαν από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τη μεγάλη ρευστότητα, τις ισχυρές αποτιμήσεις, και τα χαμηλά επιτόκια. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2018, είχαν πραγματοποιηθεί 1.359 δημόσιες εγγραφές, με έσοδα 204,8 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 6% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, παρά τη μείωση κατά 21% του αριθμού των εγγραφών. Η αύξηση των δημοσίων εγγραφών σχετικών με unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το ένα δις δολ.) και megadeals, αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην αύξηση των αντληθέντων κεφαλαίων, τα οποία ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019, καθώς παρατηρείται μια συσσώρευση εταιρειών που προετοιμάζονται για δημόσια εγγραφή και αυξάνεται η διαθεσιμότητα κεφαλαίων. 

Με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να κυριαρχεί. παρότι κατέγραψε κάμψη, ενώ η Αμερικανική Ήπειρος και η ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) αύξησαν τη συμμετοχή τους στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών. Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της μεταποίησης και της υγείας ήταν οι πιο παραγωγικοί από πλευράς αριθμού συναλλαγών το 2018, καταγράφοντας συνολικά 652 δημόσιες εγγραφές (48% του παγκόσμιου αριθμού δημοσίων εγγραφών), οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά 84,2 δις δολάρια (41% των παγκοσμίων εσόδων).

Η δραστηριότητα το δ’ τρίμηνο (326 δημόσιες εγγραφές και 53,7 δις δολάρια αντληθέντα κεφάλαια) παρουσίασε μείωση κατά 34%, ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, και 10%, ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Η μεταβλητότητα της αγοράς και η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα συνέβαλαν στη σημαντική μείωση των δημοσίων εγγραφών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές κατά το δ’ τρίμηνο του 2018, σηματοδοτώντας μια διστακτική εκκίνηση για το 2019. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO trends: Q4 2018.
Η EMEIA αύξησε το μερίδιό της στις παγκόσμιες δημόσιες εγγραφές, παρά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις
Στις χώρες της EMEIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία, Αφρική), ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών (432), αλλά και τα έσοδα (47,7 δις δολάρια) το 2018 μειώθηκαν κατά 16% και 26% αντίστοιχα, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις είχαν έναν σαφή αντίκτυπο στη συνολική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως, ενώ δύο από τα πέντε κορυφαία megadeals του 2018 και τέσσερις δημόσιες εγγραφές εταιρειών unicorn, οι οποίες συγκέντρωσαν 2,7 δις δολάρια, πραγματοποιήθηκαν στα χρηματιστήρια της ΕΜΕΙΑ. Η περιοχή αύξησε το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών, φτάνοντας το 32% των συναλλαγών και το 23% των αντληθέντων κεφαλαίων το 2018. Επιπλέον, τρία χρηματιστήρια της ΕΜΕΙΑ (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, και Ινδία) ήταν μεταξύ των δέκα κορυφαίων χρηματιστηρίων με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, και δύο (Ινδία και NASDAQ OMX) με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών.

Οι δημόσιες εγγραφές που πραγματοποιήθηκαν στις βασικές αγορές της ΕΜΕΙΑ κατέγραψαν αποδόσεις πρώτης ημέρας της τάξεως του σχεδόν 10% και ξεπέρασαν σε αποδόσεις τους περισσότερους δείκτες της αγοράς το 2018, παγιώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά των δημοσίων εγγραφών της περιοχής.

Η περίπτωση της Κύπρου

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει: «Παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, η αγορά των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως κατόρθωσε να κινηθεί σταθερά το 2018 κυρίως χάρη στα mega-IPOs και τις δημόσιες εγγραφές εταιρειών unicorns. Η ίδια τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019, με τις δημόσιες εγγραφές να παραμένουν ως βασική πηγή χρηματοδότησης και ανάπτυξης των μεγαλύτερων οργανισμών ανα τον κόσμο. Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμένη σχετική δραστηριότητα, με τις δημόσιες εγγραφές να μην χρησιμοποιούνται ως μέσο χρηματοδότησης για διάφορους λόγους. Αυτό αναπόφευκτα μειώνει την ικανότητα των τοπικών επιχειρήσεων να αντλούν μετοχικό κεφάλαιο και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί στην αναζήτηση εναλλακτικών αγορών για το σκοπό αυτό, όπως για παράδειγμα την Αγορά Εναλλακτικών Επενδύσεων του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου».

Στην Αμερικανική Ήπειρο, η δυναμική των δημοσίων εγγραφών διατηρήθηκε το 2018

Με 261 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 60 δις δολάρια, ο αριθμός των συναλλαγών και τα αντληθέντα κεφάλαια στην Αμερικανική Ήπειρο ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017, καταγράφοντας αύξηση κατά 14% και 16% αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ παρέμειναν στο επίκεντρο το 2018, αντιπροσωπεύοντας το 79% του αριθμού των δημοσίων εγγραφών της Αμερικανικής Ηπείρου και το 88% των εσόδων.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού επωφελείται από τα megadeals στην περιοχή

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, καθώς έξι από τις δέκα κορυφαίες χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως ως προς τον αριθμό συναλλαγών, και πέντε ως προς τα έσοδα, βρίσκονται στην περιοχή. Ωστόσο, ο αριθμός των συναλλαγών του 2018 (666) ήταν μειωμένος κατά 31% σε σχέση με το 2017, ενώ τα έσοδα (97,1 δις δολάρια) αυξήθηκαν κατά 28%, λόγω ενός αριθμού δημοσίων εγγραφών megadeals στην περιοχή.

Οι προοπτικές για το 2019: Διστακτικό το ξεκίνημα, αλλά αναμένεται ενίσχυση των δημοσίων εγγραφών το β’ εξάμηνο
Όσον αφορά το μέλλον, μια σειρά από αβεβαιότητες αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2019. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ε.Ε., το αποτέλεσμα του Brexit και η αβεβαιότητα όσον αφορά στη σταθερότητα ορισμένων ευρωπαϊκών οικονομιών θα εξακολουθήσουν να απασχολούν και, σε μεγάλο βαθμό, θα καθορίσουν το γενικότερο κλίμα στην αγορά των δημοσίων εγγραφών. Ταυτόχρονα, μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να πιεσθεί να ακολουθήσει, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις δημόσιες εγγραφές κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Ενώ οι αριθμοί των δημοσίων εγγραφών το 2019 μπορεί να είναι χαμηλότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν το 2018, είναι πιθανό τα αντληθέντα κεφάλαια να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2018, ειδικά αν ένας μεγαλύτερος αριθμός από εταιρείες unicorn και περισσότερες εταιρείες από τους τομείς της τεχνολογίας, της μεταποίησης, των καταναλωτικών προϊόντων και της υγείας, εισέλθουν στο χρηματιστήριο το 2019, όπως αναμένεται. Η διασυνοριακή δραστηριότητα αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της το 2019, με τις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο να εξακολουθούν να αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς για δημόσιες εγγραφές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει στόχο, τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους νοσούντες και τις οικογένειές τους, όσο και για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Με χρηματική δωρεά στη Στέγη Ευγηρίας «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η φαρμακοβιομηχανία Remedica

Η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας αλλά και των ευάλωτων ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ