ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά ανεβάζουν τις πληρότητες

Κυμαίνονται στο 70-80% οι πληρότητες στα ορεινά θέρετρα, στόχος η αύξηση της επισκεψιμότητας και από ξένους επισκέπτες

Με ψηλές πληρότητες, τουλάχιστον για τα Σαββατοκύριακα, ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα καταλύματα των ορεινών περιοχών, την χριστουγεννιάτικη περίοδο. Κατά τις κατ΄ εξοχήν μέρες των γιορτών, αναμένεται ότι η πληρότητα θα κυμανθεί γύρω στο 70-80% σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Ορεινών Ανδρέα Μαντάλα. Αυτό το ποσοστό αποτελεί τον μέσο όρο της πληρότητας που αφορά κυρίως Σαββατοκύριακα. Είναι γεγονός πάντως ότι ήδη από τον Νοέμβριο, η εξεύρεση καταλύματος στα ορεινά, αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, αφού ο αριθμός των διαθέσιμων μονάδων είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Ειδικότερα για το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, όσοι δεν έχουν κάνει κάποια κράτηση μέχρι στιγμής, έχουν συνολικά 27 διαθέσιμες επιλογές στην ευρύτερη περιοχή κοινοτήτων Τροόδους, εκ των οποίων μόλις τα οκτώ είναι ξενοδοχειακές μονάδες. Μία εβδομάδα αργότερα, το Σαββατοκύριακο της Παραμονής Πρωτοχρονιάς, οι διαθέσιμες μονάδες είναι ακόμη λιγότερες, ενώ μόλις τρία ξενοδοχεία δέχονται ακόμα κρατήσεις (Η αναζήτηση έγινε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας booking.com).

Και μπορεί η ζήτηση να είναι παραδοσιακά αυξημένη την χριστουγεννιάτικη περίοδο για τα ορεινά καταλύματα, ωστόσο φέτος η κινητικότητα φαίνεται να ενισχύεται και λόγω της διοργάνωσης των Χριστουγεννιάτικων Χωριών. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και πέρσι, κατά την πρώτη χρονιά διοργάνωσης του θεσμού, αφού το ενδιαφέρον του κόσμου για επίσκεψη στα Χριστουγεννιάτικα Χωριά, είχε φέρει αυξημένες κρατήσεις στα καταλύματα των ορεινών. Στόχο, τον οποίο θέλουν να πετύχουν και οι νεοεισερχόμενες περιοχές Πόλη Χρυσοχούς και Δερύνεια. Από πλευράς Πόλης, ο δήμαρχος Γιώτης Παπαχριστοφή τονίζει ότι η προσπάθεια είναι να καταφέρουν να κερδίσουν επισκέπτες όχι μόνο της περιοχής, ώστε να ενισχυθεί όχι μόνο η επισκεψιμότητα σε τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και οι πληρότητες σε καταλύματα (όσα παραμείνουν σε λειτουργία για το χειμώνα). Κάτι ανάλογο ισχύει και για την περιοχή Δερύνειας. Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Τουρισμού Σ. Περδίος, μετά και την περσινή επιτυχή διοργάνωση το ενδιαφέρον των συμμετοχών αλλά και του κοινού αναμένεται να είναι φέτος αυξημένο, ενώ σημαντική διαφορά είναι ότι φέτος θα υπάρχουν εκδηλώσεις και η δυνατότητα αγοράς φαγητού, κάτι που δεν έγινε πέρσι λόγω πανδημίας.
Διαφήμιση και fam trips

Μόλις οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες είναι διαθέσιμες μέχρι στιγμής για το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων στα ορεινά και τρεις για την Πρωτοχρονιά.

Τα Christmas Villages που συστήθηκαν για πρώτη φορά πέρσι στο κυπριακό κοινό, αποτελούν μία από τις ετικέτες προορισμού του Υφυπουργείου και εντάσσονται στα εργαλεία ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Πρόκειται για ένα φρέσκο θεσμό, με σημαντικές προοπτικές βελτίωσης και αναβάθμισης τα επόμενα χρόνια. Πάντως από πλευράς του αρμόδιου Υφυπουργείου γίνεται ιδιαίτερη προώθηση στην κυπριακή αγορά, αλλά και στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο Υφυπουργός, ήδη ο θεσμός περιλαμβάνεται στην ψηφιακή διαφήμιση και στις παρουσιάσεις του σε διάφορες αγορές, ενώ προβάλλεται επίσης και στα social media του Υφυπουργείου Τουρισμού. Εκεί θα προβληθεί κα η εκδήλωση έναρξης των Χριστουγεννιάτικων Χωριών στη Δερύνεια, και στη συνέχεια θα γίνονται συνεχείς αναρτήσεις για την πορεία των εκδηλώσεων και στα υπόλοιπα χωριά. Στο πλαίσιο της προώθηση περιλαμβάνεται και η ξενάγηση στα Χριστουγεννιάτικα Χωριά influencers και δημοσιογράφων από Πολωνία, Ισραήλ, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιορδανία, καθώς και ταξιδιωτικών πρακτόρων και μελών του ATTA (Adventure Travel Trade Association) από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Φινλανδία, Αλβανία, Ιταλία, Καναδά, Γερμανία και Αυστρία.

€100.000 για κάθε Χωριό

Φωτογραφίες από τις προετοιμασίες στον Καλοπαναγιώτη

Οι κοινότητες που συμμετέχουν φαίνεται ότι έχουν ανεβάσει φέτος λίγο πιο ψηλά τον πήχη σε σχέση με πέρσι, επιχειρώντας να σταθούν ισάξια δίπλα σε Χριστουγεννιάτικα Χωριά του εξωτερικού. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος. Έτσι κατ’ επέκταση έχουν αυξηθεί και οι δαπάνες. Το κόστος για το στήσιμο του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, τα ξύλινα σπιτάκια, ο εορταστικός διάκοσμος και οι δραστηριότητες, κυμαίνονται γύρω στις 100.000 ευρώ για την κάθε περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά επιχορηγούνται μέσω του σχεδίου επιχορήγησης του Υφυπουργείου Τουρισμού με το ποσό των 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου, το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις και με ποσοστό μέχρι 75% της ολικής δαπάνης, με ανώτατο ύψος επιχορήγησης τις 70.000 ευρώ.

Εκδηλώσεις 50 ημερών

Φωτογραφία από Φικάρδου

Επτά κοινότητες συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση : Αγρός, Δερύνεια, Καλαβασός, Καλοπαναγιώτης, Κυπερούντα, Φικάρδου και Πόλη Χρυσοχούς, οι οποίες μοιράστηκαν φωτογραφικό υλικό από την διαδικασία της προετοιμασίας τους για το στήσιμο του εξοπλισμού και του διάκοσμου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέλη των τοπικών συμβουλίων και εθελοντές έχουν περίπου 10 μέρες να βάλουν τις τελευταίες πινελιές, μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, οπότε προγραμματίζεται η έναρξη των Christmas Villages. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023. Στόχος είναι για τις πενήντα μέρες της διοργάνωσης οι επισκέπτες να μπορούν να επισκεφθούν περίπτερα με τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα, εργαστήρια οινογαστρονομίας και χειροτεχνίας, να απολαύσουν δραστηριότητες στη φύση, ξεναγήσεις στα χωριά και οινογαστρονομικές επιλογές : ζεστές σούπες, τοπικά εδέσματα και κρασί, αλλά και να ψυχαγωγηθούν με εορταστικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παραστάσεις και δραστηριότητες. Η «Κ» μίλησε με τους διοργανωτές των εκδηλώσεων σε Φικάρδου και Καλοπαναγιώτη. Η πρώτη κοινότητα, θα γίνει φέτος για πρώτη φορά Χριστουγεννιάτικο Χωριό, και όλο το χωριό εργάζεται για την επιτυχή εκπλήρωση αυτής της διοργάνωσης. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής κοινοτάρχης, Χρίστος Τυρίμος, το ξεχωριστό στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι όλο το χωριό θα ντυθεί στα γιορτινά, αφού όλα τα σπίτια της κοινότητας θα είναι φωταγωγημένα, ενισχύοντας την εορταστική ατμόσφαιρα και την διάθεση των επισκεπτών. Οι δαπάνες για τον στολισμό, τον φωτισμό και τον εξοπλισμό ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, με το 70% να χορηγείται από το Υφυπουργείο Τουρισμού. Για δεύτερη χρονιά θα ντυθεί χριστουγεννιάτικο χωριό ο Καλοπαναγιώτης. Μετά την περσινή επιτυχία του θεσμού, το κοινοτικό συμβούλιο αλλά και όλη η κοινότητα υποστηρίζει αυτή τη διοργάνωση και συμμετέχει ενεργά στο στήσιμο του διακόσμου και την διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Ο υπεύθυνος και συντονιστής της δράσης Ανδρέας Μακρής, εξήγησε ότι φέτος αναμένεται αναβαθμισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων με χορωδίες, μουσικά σύνολα και ομάδες χορού και θεάτρου, κάτι που πέρσι δεν ήταν εφικτό να γίνει λόγω των περιοριστικών μέτρων. Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό θα στηθεί στην περιοχή Αγίου Ιωάνννη Λαμπαδιστή μέχρι τα ιαματικά νερά και από την γέφυρα του ποταμού προς το χωριό μέχρι το Casale Panayiotis. Πάντως, ήδη το ενδιαφέρον του κόσμου είναι ιδιαίτερα αυξημένο, αφού όπως ανέφερε για την υπό αναφορά περίοδο, ήδη οι περισσότερες μονάδες της περιοχής έχουν πλησιάσει το 100% της πληρότητας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση