ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Themis» η εταιρεία της Pimco που αγόρασε δάνεια της Τρ. Κύπρου

Θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του Helix 2 και Helix 2 B

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Themis» θα ονομάζεται η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων που απέκτησε από την Τράπεζα Κύπρου το επενδυτικό ταμείο, Pacific Investment Management Company LLC (Pimco).

Η Τράπεζα Κύπρου συμφώνησε με την Pimco το καλοκαίρι του 2020 να αποκτήσει πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων, το λεγόμενο «Helix 2». Το «Helix 2» της Τράπεζας Κύπρου προνοούσε την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους €916 εκατ., συμβατικού υπολοίπου ύψους 1,46 δισ. ευρώ και εμπεριείχε 22.224 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία ήταν εξασφαλισμένα με πάνω από 5.616 ακίνητα. Η καθαρή λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν ανήλθε σε 440 εκατ. ευρώ.

Λίγους μήνες μετά, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πως, η πράξη είχε και «ουρά», αφού η Pimco απέκτησε και ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο που είχε «ξεχωρίσει», ως «Helix 2 B'». Η συμφωνία προνοούσε την πώληση πρόσθετου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (Χαρτοφυλάκιο Β) με μεικτή λογιστική αξία ύψους 545 εκατ. ευρώ, συμβατικού υπόλοίπου ύψους 783 εκατ. ευρώ και εμπεριείχε περίπου 16.000 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία ήταν εξασφαλισμένα με περίπου 4.000 ακίνητα. Η καθαρή λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν, ανήλθε σε 244 εκατ. ευρώ.

Γίνεται κατανοητό, πως, η «Themis» θα μπει στο «κάδρο» των διαχειριστών δανείων στην Κύπρο, τους λεγόμενους «servicers».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση