ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

CYTA: Αρχίζει ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού της πλαισίου

Στηρίζει η Κυβέρνηση- το επόμενο διάστημα οι εισηγήσεις του Οργανισμού

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η Cyta αλλάζει DNA. Το στίγμα για τους στόχους του οργανισμού, είχε δοθεί  ήδη από τον Ιανουάριο, όταν σε συνέντευξη του κ. Ιωαννίδης στην «Κ» είχε σημειώσσει ότι, το  θεσμικό πλαίσιο της CYTA τυγχάνει επεξεργασίας με στόχο την έναρξη της διαβούλευσης του μέχρι τέλος Ιουνίου. Λίγο πριν το τέλος Ιουνίου, η ανακοίνωση έγινε και επίσημα στην παρουσία κρατικών αξιωματούχων και επιχειρηματικών πελατών, στο πλαίσιο εκδήλωσης του οργανισμού, και με τις ευλογίες του Υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο διάστημα θα υποβληθούν και οι εισηγήσεις.

Από τις 17 Ιουνίου αρχίζει η λειτουργία του Apple Watch Cellular ως ανεξάρτητη συσκευή, αποκλειστικά με eSIM της Cyta.

Στον χαρετισμό του ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι, «για να μπορεί η Cyta να γίνεται καλύτερη, χρειάζεται τους καλύτερους ανθρώπους, την καλύτερη διεύθυνση, την καλύτερη διακυβέρνηση αλλά χρειάζεται και το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο». Έτσι χρήζουν αλλαγής τα εξής σημεία:

-          Πειρατεία περιεχομένου,

-          διαδικασία προϋπολογισμού,

-          λογοδοσία και απολογισμός,

-          επενδύσεις κεφαλαίων,

-          θυγατρικές.

«Αν θέλουμε ένα δημόσιο οργανισμό που τα επόμενα χρόνια θα μπορεί να ανταποκρίνεται στην εκθετική εξέλιξη της τεχνολογίας, πρέπει να καινοτομήσουμε θεσμικά. Αυτό ζητούμε από την πολιτεία: Θεσμική Καινοτομία! Θεσμική καινοτομία για την Cyta θεσμική καινοτομία ενδεχομένως για όλους τους δημόσιους οργανισμούς που εκτίθενται στον ανταγωνισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Πετρίδης: Θα είμαστε δίπλα σας

«Σας υπόσχομαι ότι ως Κυβέρνηση και ως ΥΠΟΙΚ θα είμαστε δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια. Προς αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται είναι γι αυτό που έχουμε αποσύρει το νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος να μιλούμε ούτε για ιδωτικοποίηση του οργανισμού. Είστε δημόσιος οργανισμός, μας κάνετε περήφανους, πρέπει να μεταλλάξουμε το θεσμικό σας πλαίσιο, θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια γιατί δεν μπορούμε να μιλούμε για ψηφιακό μετασχηματισμό και νέα εποχή χωρίς την Cyta», ήταν η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Ήδη, όπως ανέφερε,  έχουν μιλήσει με τη διεύθυνση και τη διοίκηση του οργανισμού για το στρατηγικό πλάνο. Όπως διαμήνυσε ο Υπουργός, οι στόχοι Κυβέρνησης και Οργανισμού είναι ταυτόσημοι. «Θα είμαστε δίπλα σας. Γιατί εκεί που αποτυγχάνουν είτε οι κυβερνήσεις, είτε οι δημόσιοι οργανισμοί, είναι γιατί πολύ συχνά εγκλωβίζονται, σε ένα δύσκαμπτο θεσμικό, νομικό είτε κανονιστικό πλαίσιο, που δεν τους επιτρέπει να τρέξουν με τους ρυθμούς της εποχής, ειδικά στην επικοινωνία, στην τηλεπικοινωνία, και αυτό είναι το πιο σημαντικό στην δική σας βιομηχανία- να μπορείς να είσαι γρήγορος και ευέλικτος». 

Νεοκλέους: Δεν είναι πορεία προς την ιδιωτικοποίηση

Περιγράφοντας τις σημερινές χρονοβόρες διαδικασίες, ο Ανδρέας Νεοκλέους έκανε λόγο για καθυστερήσεις προσλήψεων λόγω διαδικασιών, καθυστερήσεις έργων λόγω ορίου υπερωριών,  ενώ ανέφερε ότι οι επιχειρηματικές αποφάσεις του Οργανισμού ακροβατούν σε πολιτικές ισορροπίες και λαϊκισμό, την ώρα που για τον ανταγωνισμό ισχύουν διαφορετικά δεδομένα.

«Το Συμβούλιο θα υποβάλει σύντομα εισηγήσεις στην πολιτεία για αυτό το θέμα. Δεν υπάρχουν παγίδες στις εισηγήσεις μας, ούτε είναι πορεία προς την ιδιωτικοποίηση. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να αλλάξει. Εμπιστευτείτε μας, νομίζω το έχουμε κερδίσει. Δώστε μας την στήριξη που χρειαζόμαστε. Η Cyta μπορεί να είναι το πρότυπο που θα ακολουθήσουν και άλλοι παρόμοιοι δημόσιοι οργανισμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κέρδη 78 εκατ. για το 2021

Στο μεταξύ, η Cyta ανακοίνωσε ότι το 2021 σημειώθηκε η υψηλότερη κερδοφορία της των τελευταίων 13 χρόνων, με €78εκ. καθαρό κέρδος, μια αύξηση 10.6% σε σχέση με το 2020. Ο Οργανισμός επενδύει ποσό της τάξης των €100εκ ετησίως σε τεχνολογικές υποδομές για τον τόπο, επιστρέφει στην Πολιτεία περίπου τη μισή από την κερδοφορία του, με σύνολο μερισμάτων περίπου €851εκ. τα τελευταία 20 χρόνια. Σήμερα, ο οργανισμός διαθέτει 13 υπερπόντια καλωδιακά συστήματα, το γρηγορότερο δίκτυο κινητής στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη 5G παγκόσμια, σε ποσοστό που αγγίζει το 100%.

Ο CEO της Cyta, σημείωσε ότι «Η Cyta του σήμερα μιλά με επιχειρηματική λογική και τη δύναμη των αριθμών. Υπερέχει όχι με το βάρος του ονόματός της, αλλά με τη μετρήσιμη αξία των ποιοτικών χαρακτηριστικών της. Με ανατροπή της πτωτικής τάσης του παρελθόντος και συνεχιζόμενη αύξηση εσόδων και κερδοφορίας. Όχι πλέον πρώτοι στην Κύπρο, αλλά πρώτοι στην Ευρώπη. Οπτικές ίνες και 5G παντού, απεριόριστα data για όλους, χαμηλότερες τιμές από ποτέ, μαζί με την καλύτερη εμπειρία πελάτη και την σφραγίδα αξιοπιστίας της Cyta. Ανακοίνωσε, επίσης, την πρώτη από μια σειρά ευχάριστων εκπλήξεων για τους πελάτες της Cyta που αναμένονται πριν το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα, τη λειτουργία του Apple Watch Cellular ως ανεξάρτητη συσκευή, αποκλειστικά με eSIM της Cyta, από τις 17 Ιουνίου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση