ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι σημαίνει για τον τουρισμό η κατάσταση στο Ουκρανικό

Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά η ρωσική για την Κύπρο, ανερχόμενη αγορά η Ουκρανία

Της Μαρίας Ηρακλέους

Το 2021, μια χρονιά δύσκολη ένεκα της πανδημίας και για τον τουρισμό, οι αφίξεις από Ρωσία ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, σε σύνολο σχεδόν δύο εκατομμυρίων αφίξεων για όλο τον χρόνο. Αλλά και για την προσεχή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, οι προκρατήσεις των Ρώσων είναι σε ψηλά επίπεδα, ενώ μάλιστα η Κύπρος φιγουράρει στους δημοφιλέστερους προορισμούς για διακοπές από τον Μάιο κιόλας. Την ίδια στιγμή η Ουκρανία θεωρείται ανερχόμενη αγορά. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Κ» ο Σάββας Περδίος είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η χώρα θα μπορούσε να είναι στο τοπ 5 των αγορών με τις περισσότερες αφίξεις, ενώ συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα των πτήσεων ανά εβδομάδα για Μάρτιο και Απρίλιο από την Hermes Airports. Αυτή ήταν η εικόνα, τουλάχιστον με βάση τα τελευταία δεδομένα και ενδείξεις ενώ είναι σαφές ότι το ρευστό σκηνικό στο γεωπολιτικό κομμάτι, οι κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία και το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της κρίσης, θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα αλλά και την αισιοδοξία όπως είχε εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα.

Οι φορείς του τουρισμού και του επιχειρείν επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς τόνους, ωστόσο η ανησυχία είναι δεδομένη, αφού ο τουριστικός κλάδος είναι ο πρώτος που αναμένεται να επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο ουκρανικό. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ο τουρισμός με διαφορά το πρώτο στη λίστα που θα επηρεαστεί, δεδομένου ότι είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο και όλοι οι οιωνοί για φέτος είναι πολύ θετικοί και για τη ρωσική αγορά. Σημαντικό κομμάτι είναι η ψυχολογία, η οποία θα διαμορφωθεί αναλόγως και της διάρκειας και της μορφής του προβλήματος και να κοστίσει σημαντικές απώλειες από πλευράς Ρωσικής και Ουκρανικής αγοράς.

Σε εγρήγορση οι ξενοδόχοι

«Στην παρούσα φάση δεν θέλουμε να κινδυνολογούμε ούτε να προκαταβάλουμε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις» ανέφερε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσσουνίδης. Φυσικά υπάρχει αγωνία και ανησυχία και οι εξελίξεις παρακολουθούνται από κοντά, όπως ανέφερε. Πάντως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχουν επιπτώσεις σε κρατήσεις, ενώ φαίνεται να καταγράφεται μεγάλη ζήτηση από πλευράς Ρώσων για ταξιδιωτικά πακέτα διακοπών την περίοδο Μαίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση