ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:52
 

Τιτλοποιήσεις στεγαστικών αξίας 2 δισ. ευρώ ξεκινάει η Eurobank

Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια τιτλοποίησης που επιχειρεί ελληνική τράπεζα μετά την κρίση

Newsroom Κ, Αθήνα

Την αυλαία των τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων ανοίγει η Eurobank με το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στο teaser που δόθηκε σε υποψήφιους επενδυτές, στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 44.000 στεγαστικά δάνεια, το σύνολο των οποίων είναι σε βαθιά καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα αυτών των δανείων είναι σε καθυστέρηση για χρονικό διάστημα ενός έτους ή τουλάχιστον για έξι μήνες, ενώ η μέση αξία του κάθε στεγαστικού δανείου είναι 80.000 ευρώ. Η διαδικασία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με το άνοιγμα των data rooms και σύμβουλος είναι η Morgan Stanley.

Η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ που πραγματοποιεί η Eurobank αποτελεί την πρώτη προσπάθεια τιτλοποίησης που επιχειρεί ελληνική τράπεζα μετά την κρίση και η επιτυχία της αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη για την αγορά των τιτλοποιήσεων που παραμένει κλειστή για τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Στόχος της διοίκησης της Eurobank η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019, ενώ με παράλληλες διαδικασίες θα ξεκινήσει η μεγάλη τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Eurobank στο πλαίσιο της συγχώνευσης με την Grivalia.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Eurobank στο πλαίσιο του σχεδίου συγχώνευσης, δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) και έναντι αυτών θα εκδοθούν ομόλογα που θα διατεθούν σε επενδυτές. Ειδικότερα, τα δάνεια των 7 δισ. ευρώ που θα μεταφερθούν στο SPV έχουν προβλέψεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ που δεν έχουν προβλέψεις, θα εκδοθούν δύο τίτλοι έναν senior, ύψους 2 δισ. ευρώ, τον οποίο θα διακρατήσει η τράπεζα και έναν mezzanine, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ο οποίος κατά ένα μέρος θα δοθεί στους παλαιούς μετόχους και κατά ένα άλλο στον στρατηγικό επενδυτή που θα αποκτήσει τη θυγατρική εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank, τη FPS.

Να σημειωθεί ότι επικεφαλής της FPS αναμένεται ότι θα αναλάβει ο κ. Θοδωρής Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Μετά και την τιτλοποίηση των δανείων που προβλέπεται στο σχέδιο συγχώνευσης Eurobank Grivalia, η FPS θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κόκκινων δανείων με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο περίπου 25 δισ. ευρώ και η αποτίμησή της υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο αποσκοπεί σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 6 δισ. ευρώ το 2019, μειώνοντας τον αντίστοιχο δείκτη στο 15%, ενώ συνολικά το σχέδιο του ομίλου που έχει τεθεί προς έγκριση στον SSM, προβλέπει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021. Μέσα από το σχέδιο αυτό η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 7% το 2021.

Οι τιτλοποιήσεις προκρίνονται ως προτιμότερη επιλογή για τις τράπεζες στα σχέδιά τους για το 2019, καθώς όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, ένας σημαντικός όγκος δανείων με εξασφαλίσεις που είναι σήμερα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα τιμολογηθεί με όρους αγοράς, δημιουργώντας σταδιακά μια αξιόπιστη μεθοδολογία για την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου. Με τον τρόπο αυτό θα «χτιστεί» σταδιακά μια αξιόπιστη καμπύλη αξιολόγησης του ιδιωτικού χρέους, που σήμερα δεν υπάρχει. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δημιουργία των συνθηκών έτσι ώστε να υπάρξει μια νέα δευτερογενής αγορά, που θα επιτρέψει την προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι θα επενδύσουν στα ελληνικά assets και στις ελληνικές τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Τελικά, ήταν τόσο απλό

«Γεννημένοι και εκπαιδευμένοι (από κοινωνία, σχολείο και εκκλησία) πικροφέροντες (πίκριες) »
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  19:05

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

KPMG Enterprise European Family Business Barometer 2019: Έτοιμες να παραδώσουν τα ηνία στην επόμενη γενιά οι ευρωπαϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις

KPMG Enterprise European Family Business Barometer 2019: Έτοιμες να παραδώσουν τα ηνία στην επόμενη γενιά οι ευρωπαϊκές οικογενειακές επιχειρήσεις

Το 35% πιστεύει ότι η βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X