ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το δικαίωμα της μικρής επιχείρησης στην ψηφιακή εποχή

Σε μια χώρα που με ποσοστό 93% οι μικρές και συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις διαδραματίζουν ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνηθίζουμε με την έννοια «ψηφιακός μετασχηματισμός» να αναφερόμαστε στο δημόσιο, τις υποδομές και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο απέδειξε οτι η υπόθεση αυτή αφορά εξίσου και τη μικρή επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και το κύτταρο των τοπικών κοινωνιών.

Όπως ορίζονται από την Ε.Ε. οι ΜμΕ «...αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προσφέρουν μια σημαντική πηγή θέσεων απασχόλησης, καλλιεργούν το επιχειρηματικό πνεύμα και την καινοτομία στην ΕΕ και κατά συνέπεια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης».

Ειδικά σε μια χώρα που με ποσοστό 93% οι μικρές και συνήθως οικογενειακές επιχειρήσεις διαδραματίζουν ίσως τον πιο καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου. Μιλάμε δηλαδή για τις επιχειρήσεις στις οποίες πέφτει το βάρος της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και της διατήρησης της ποιότητας ζωής του νοικοκυριού. Και μάλιστα στη δυσκολότερη συγκυρία των τελευταίων ετών.
Τα μηνύματα ωστόσο δημιουργούν αισιοδοξία. Η αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και η ανθεκτικότητά τους στη δύσκολη συγκυρία δημιούργησαν νέα δυναμική για τις κυπριακές μικρές επιχειρήσεις. Ένα μοναδικό momentum που δεν πρέπει να χαθεί καθώς θέτει τις βάσεις για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου τους στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ως προαπαιτούμενα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Έχει καταστεί πλέον σαφές οτι ο δρόμος για τον πολυπόθητο εκσυγχρονισμό, την εξωστρέφεια και την ισχυρή ανταγωνιστικότητα περνά μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, την υιοθέτηση των εργαλείων και δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία ακόμα και σε τομείς που θεωρούνται παραδοσιακοί.

Οι αναπτυξιακές πολιτικές και τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία πρέπει να αφορούν και την ενδυνάμωση των μικρών επιχειρήσεων. Για να καταφέρουν όχι μόνο να ανακάμψουν, που είναι το άμεσο ζητούμενο, αλλά να ενισχυθούν με πεδία και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα την φέρουν στο ψηφιακό μέλλον.

Στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης κινείται και ο ιδιωτικός τομέας με την Primetel να πρωταγωνιστεί, κάνοντας την αρχή με το σχέδιο Small Business Support. Βάσει αυτού επιδοτεί τις πολύ μικρές επιχειρήσεις προσφέροντας 50% έκπτωση στα πακέτα ίντερνετ για όλο το 2021.

Από την έκπτωση μπορούν να επωφεληθούν όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 υπαλλήλους, ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητάς τους.

Σε μια εποχή που το διαδίκτυο αποτελεί βασικό μέσο πώλησης, επικοινωνίας και συναλλαγών και άρα η αξιόπιστη πρόσβαση σε προσιτή τιμή είναι ζωτικής σημασίας, το σχέδιο της Primetel έρχεται να δώσει χώρο στον μικρομεσαίο επιχειρηματία και επαγγελματία.
Όπως δηλώνει ο κ. Θεοδόσης Θεοδοσίου, Chief Commercial Officer της εταιρείας: “Στην Primetel είμαστε σταθερά στο πλευρό των μικρών επιχειρήσεων στον τόπο μας. Το αποδεικνύουμε με τις τιμές και τις υπηρεσίες μας. Σήμερα, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή τους και αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας, καταθέτουμε το σχέδιο Small Business Support. Θέλουμε να τις βοηθήσουμε στον αγώνα για επιβίωση στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν και να τις στηρίξουμε ώστε να αποκτήσουν βιώσιμη πορεία για το αύριο.”

Είναι ξεκάθαρο ότι προϋπόθεση για να επωφεληθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση πρέπει να έχουν εξασφαλισμένους ψηφιακούς πόρους. Η Primetel κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά και ανοίγει το δρόμο ώστε όλοι οι πάροχοι να δώσουν την ευκαιρία στη μικρή επιχείρηση να ανθίσει ξανά. Εξάλλου “Small is beautiful”!

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση