ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το instagrammable χωριό της Λάρνακας

Η κοινότητα εντάχθηκε στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας επιδιώκοντας να αναπτύξει το εναλλακτικό τουριστικό της προϊόν

Δελτίο Τύπου

Στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας εντάχθηκε η Κοινότητα Αγίου Θεοδώρου που επιδιώκει να προωθήσει και να αναπτύξει περαιτέρω το ιδιαίτερο εναλλακτικό τουριστικό της προϊόν.

Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Πεντάσχοινου, το παραλιακό χωριό του Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας ξεχωρίζει για τις μεζεδοταβέρνες και τις ψαροταβέρνες, αλλά και για τις υπέροχες κοιλάδες εσπεριδοειδών που περιβάλλουν την περιοχή των φαραγγιών. Η κοινότητα διαθέτει παραλιακό μέτωπο 8,5 χιλιομέτρων και οργανωμένες παραλίες, μεταξύ των οποίων οι Akakia και Maia. Οι χώροι διαμονής που προσφέρει μπορούν να χαρακτηριστούν ως εναλλακτικοί, αφού περιλαμβάνουν glamping σε ξύλινα σπιτάκια στη φύση, αγροτουριστικά παραδοσιακά καταλύματα καθώς και παραλιακές σουίτες.

Δεν είναι τυχαίο που ο Άγιος Θεόδωρος ονομάστηκε το “Instagrammable” χωριό της Κύπρου. Ως μέρος των πρωτοποριακών ενεργειών του κοινοτικού συμβουλίου ήταν και η δημιουργία σημείων φωτογράφησης, όπως το παγκάκι-παράθυρο στο σημείο θέας «Στεφάνι» και η φημισμένη «Καρδιά» στην παραλία.

Το κοινοτικό συμβούλιο έχει προβεί σε σειρά αξιόλογων δράσεων για εμπλουτισμό των σημείων αναφοράς του χωριού, όπως στην αναπαλαίωση του παραδοσιακού ελαιόμυλου, στη δημιουργία της πινακοθήκης με έργα του αγνοούμενου της κοινότητας Ανδρέα Ευριπίδη, καθώς και στη δημιουργία του κοινοτικού εκδρομικού χώρου «Το Περιβόλι του Χωριού», όπου ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει κάτω από τον ίσκιο των εσπεριδοειδών, αλλά και να γευτεί τα φρούτα του περιβολιού, ως δείγμα φιλοξενίας της κοινότητας. Επίσης, στον Άγιο Θεόδωρο στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο το οίκημα του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας που προσφέρει βιωματικά εργαστήρια στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Υφυπουργείου Τουρισμού Heartland of Legends. Από τον Μάρτιο ξεκινά επίσης και η υπαίθρια Τοπική Αγορά Παραγωγών Λάρνακας στην οποία θα διατίθενται παραδοσιακά προϊόντα και φθαρτά.

Ο Άγιος Θεόδωρος διαθέτει το ενδιαφέρον μονοπάτι της φύσης «Το Βρύτζιη» σε μια περιοχή με έντονο γεωλογικό ανάγλυφο, ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000. Το γραμμικό μονοπάτι μήκους 850 μέτρων περνά ανάμεσα σε φαράγγια και σπηλιές και έχει βραβευτεί με Πράσινη Σημαία στα Παγκύπρια Βραβεία 2019 «Πράσινη Πόλη και Πράσινη Κοινότητα της Κύπρου» στην κατηγορία «Αειφόρος Τουρισμός».

Ανάμεσα στα αρχαία μνημεία της κοινότητας περιλαμβάνεται και ο Ενετικός Νερόμυλος ή Nερόμυλος του Χατζιατού. Είναι ένα αξιόλογο έργο αρχιτεκτονικής των περασμένων χρόνων που κρύβει μια πολύ ενδιαφέρουσα λαϊκή ιστορία. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εξωραϊσμού του περιβάλλοντα χώρου του ξωκλησιού της Παναγίας της Ασταθκιώτισσας του 15ου αιώνα που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο ανατολικά του χωριού, πάνω σε ένα μικρό ύψωμα. Είναι ένα μονόκλιτο καμαροσκέπαστο ξωκλήσι με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα και έχει κηρυχτεί αρχαίο μνημείο.

Μεταξύ των διαφόρων έργων που τροχοδρομούνται στην κοινότητα είναι και η αναστήλωση του ναού του Αγίου Αθανασίου του Πεντασχοινίτη του 7ου αιώνα, ο οποίος οικοδομήθηκε πάνω από τον τάφο του Αγίου που ανακαλύφθηκε το 2004 μετά από ανασκαφές. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Τροχοδρομείται επίσης η ανάπλαση της πλατείας στον πυρήνα του χωριού καθώς και η δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου για εκδηλώσεις και συνέδρια που θα φιλοξενεί μέχρι και 200 άτομα.

Ο Προέδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι η ένταξη του Αγίου Θεοδώρου είναι σημαντική προσθήκη στα πλαίσια της ανάπτυξης της Περιφέρειας Λάρνακας ως πολυδιάστατος τουριστικός προορισμός. Η κοινότητα, μέσω ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρει, έχει προοπτικές για να καταστεί ως ένα αξιόλογο κομμάτι του παζλ της τουριστικής Λάρνακας.

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Αγίου Θεοδώρου Ιάκωβος Στεφάνου δήλωσε ότι η κοινότητα προσφέρει στον επισκέπτη πολυδιάστατες εμπειρίες, όπως περιδιάβαση, γαστρονομία, βιωματικά εργαστήρια και πρόσθεσε ότι το συμβούλιο εργάζεται εντατικά ώστε να βελτιώσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και τις υποδομές με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη, ντόπιου και ξένου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η BBF παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να στηρίζει τις τοπικές κοινότητες που εμπνέουν και συγκινούν με τις δράσεις τους ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ