ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Σχέδιο Ακάμα αφήνει την Κύπρο χωρίς οικοδομικά υλικά

Δελτίο Τύπου

Προειδοποιούμε ότι στο πολύ προσεχές διάστημα η Κύπρος θα κινδυνεύσει να μείνει χωρίς οικοδομικά υλικά. Ο λόγος είναι ότι στο πλαίσιο της Γνωμάτευσης του Τμήματος Περιβάλλοντος (ημερομηνίας 25/08/2022) για το υπό Εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, δεν εγκρίθηκε η δεδομένη βάσει των σχεδιασμών, Νέα Λατομική Ζώνη.  Αυτό ισοδυναμεί με αδρανοποίηση και κλείσιμο δύο λατομείων που δραστηριοποιούνται στην επαρχία Πάφου η οποία συνεπώς θα μείνει χωρίς οικοδομικά υλικά. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Σκυροποιών, κατόπιν έκτακτης γενικής συνέλευσης (01.09.2022) αποφάσισε σειρά μέτρων.

Εάν μέχρι τις 15.09.2022, το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν τηρήσει τα υπεσχημένα του παρελθόντος και συνεπώς δεν αναθεωρήσει την απόφαση του για μη έγκριση της Νέας Λατομικής ζώνης, ο Σύνδεσμος από την 16η Σεπτεμβρίου, θα λάβει σειρά δυναμικών μέτρων.   

Πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι αν δεν υπήρχαν τα λατομεία για να παράγουν τα αδρανή υλικά τότε δεν θα υπήρχε κυριολεκτικά τίποτα γύρω μας, όπως δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες. Τίποτα! Με τα αδρανή υλικά κτίζονται όσα στεγάζουν και προστατεύουν τη ζωή και την δραστηριότητα του ανθρώπου. Μετά το νερό, τα αδρανή υλικά είναι τα πιο χρησιμοποιημένα υλικά στον πλανήτη! 

Ως Σύνδεσμος έχουμε σαν πρώτο μέλημα, αυτό το αναγκαίο για την ανθρωπότητα αγαθό, να είναι διαθέσιμο τόσο τώρα όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

Η παραγωγή των αδρανών υλικών έχει σχετικά χαμηλό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αλλά, όταν μεταφέρονται σε απόσταση που υπερβαίνει τα 40 χλμ τότε οι ρύποι από τη μεταφορά τους είναι μεγαλύτεροι από την παράγωγή τους. Για αυτό το λόγο είναι ασύμφορο και επιζήμιο για το περιβάλλον να μεταφέρονται στην Πάφο αδρανή υλικά από άλλες επαρχίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση