ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διανομείς Wolt - Αξιολογεί τους όρους εργοδότησης το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Τις επόμενες μέρες θα γίνει αξιολόγηση των στοιχείων

ΚΥΠΕ

Συνεντεύξεις από όλα τα άτομα που εργοδοτούνται και επηρεάζονται από τις αλλαγές στους όρους εργασίας στην εταιρεία Wolt έλαβε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας. Αυτό ανέφερε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος, Άντης Αποστόλου, σε επικοινωνία με το ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει αξιολόγηση των στοιχείων, σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασίας του ίδιου Υπουργείου.

Λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας βρέθηκαν σήμερα το πρωί στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Wolt στη Λευκωσία, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι διανομείς που απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για μειώσεις στις απολαβές τους. Με βάση τις συνεντεύξεις που έγιναν με τους εργαζόμενους, όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αποστόλου, θα διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν παραβάσεις της νομοθεσίας για εργοδότηση υπηκόων τρίτων χωρών ή παραβάσεις όσον αφορά την καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, θα εξεταστεί αφενός κατά πόσο υπάρχει δηλωμένη ή αδήλωτη εργασία. Αφετέρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Εργασίας, σκοπός είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν σφραγισμένα συμβόλαια για εργασία ατόμων από τρίτες χώρες, δηλαδή αν ο εργοδότης έχει λάβει την άδεια για εργοδότηση των ατόμων αυτών, μέσω των ειδικών συμβολαίων. Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν ο εργοδότης άλλαξε μονομερώς τους όρους των συμβολαίων.

Όπως εξήγησε ο κ. Αποστόλου, τα ειδικά συμβόλαια για υπηκόους τρίτων χωρών, είναι συμβόλαια πλήρους απασχόλησης, που προνοούν κανονικά και την καταβολή κοινωνικής ασφάλισης. Στην περίπτωση που υπάρχουν παραβάσεις της νομοθεσίας ή/και των συμβολαίων, πρόσθεσε ο ίδιος, το Τμήμα Εργασίας μπορεί να ακυρώσει τα συμβόλαια και οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν νέο εργοδότη. Σημείωσε, τέλος, ότι η περίπτωση παράνομης απασχόλησης, δηλαδή απασχόληση χωρίς άδεια αλλοδαπού, συνεπάγεται ποινές, ενώ στην περίπτωση μη καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων, επιδίδεται διοικητικό πρόστιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση