ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τράπεζα Κύπρου: Δίπλα στην κοινωνία

«Οι δράσεις μας καλύπτουν τα καίρια θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας»

Η Τράπεζα Κύπρου «στοχεύει να κάνει τη διαφορά στην κυπριακή κοινωνία» λέει σε συνέντευξή της στην «Κ» η Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου, Έλλη Ιωαννίδου. «Ακολουθεί τη βασική αρχή της ‘Περισσότερο από Τράπεζα - Beyond Banking’, συμβάλει στη συνεχή κοινωνικοοικονομική ανάπτυξή της, και παραμένει ισχυρή κινητήρια δύναμη στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας». Με μεγάλη εμπειρία σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας η κα Ιωαννίδου σημειώνει ότι εκτός από τα κύρια και μεγάλα κληροδοτήματά της, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, «η Τράπεζα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και τις προσαρμόζει στις προκλήσεις και τις ανάγκες της νέας εποχής. Επικεντρωνόμαστε σε δράσεις που στηρίζουν την υγεία και ενισχύουν τομείς της εκπαίδευσης, τον αθλητισμό με έμφαση στους νέους, ενδυναμώνουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και προστατεύουν το περιβάλλον».

Εκπαίδευση για όλους

Ποιες είναι οι κύριες δράσεις σας στον Πυλώνα Εκπαίδευση, έναν από τους κύριους πυλώνες δράσης της Τράπεζας Κύπρου για το 2023 και το 2024;

H κύρια προτεραιότητά μας για το 2023 ήταν η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της παιδείας που παραμένει βεβαίως ψηλά στην ατζέντα μας και το 2024. Φέτος θα συνεχίσουμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Αλλιώς», επιμορφώνοντας άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και νεότερης ηλικίας για τον οικονομικό και ψηφιακό αλφαβητισμό. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη μορφή διαλέξεων σε δήμους και κοινότητες και μαθαίνει τους παρευρισκόμενους πώς να πραγματοποιούν τις τραπεζικές συναλλαγές τους εύκολα, με τη χρήση της τεχνολογίας και των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων, ενώ παράλληλα τους εκπαιδεύει για διάφορες οικονομικές έννοιες και όρους.

Η Τράπεζα, παράλληλα, υποστηρίζει φοιτητές και επιβραβεύει την απόδοσή τους σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανολογία και τα μαθηματικά (STEM). Μέσω της συνεργασίας μας με την Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία και την Ένωση Φυσικών Κύπρου, βραβεύουμε μαθητές σε διάφορα τουρνουά και διαγωνισμούς. Υποστηρίζουμε, επίσης, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά και νέους.

Μέσω της συμφωνίας που έχουμε με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή για υποστήριξη της κυπριακής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το καλοκαίρι, στηρίζουμε τη διαδρομή της νέας γενιάς κορυφαίων αθλητών και αθλητριών της χώρας μας και ενισχύουμε την παρουσία τους με στόχο μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Στηρίζουμε, επίσης, την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου υιοθετώντας το «Έπαθλο Bank of Cyprus Ανερχόμενο Ταλέντο» στην ετήσια Γιορτή Αρίστων.

Εντός του 2023 επαναλειτουργήσαμε το πρόγραμμα «Οι νέοι ρωτούν», που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια αλλά διακόπηκε λόγω της πανδημίας. Ο πετυχημένος θεσμός αποτελείται από debates που δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες να εκφράσουν την άποψή τους ελεύθερα και να θέσουν ερωτήματα σε διάφορες προσωπικότητες της πολιτικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής. Πρώτος καλεσμένος του νέου κύκλου των debates ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, ενώ μαθητές και μαθήτριες Λυκείων τον Φεβρουάριο είχαν την ευκαιρία να «ανακρίνουν» τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με πολύ ενδιαφέρουσες απορίες και τοποθετήσεις.

Δίπλα στους ασθενείς με καρκίνο

Διακρίνεστε για μια πετυχημένη συνεισφορά διαχρονικά σε θέματα υγείας των πολιτών. Να θεωρήσουμε πως αυτή η καίριας σημασίας παρέμβαση θα συνεχιστεί;

Δίνουμε έμφαση σε δράσεις που αφορούν την υγεία με συνέπεια και υπευθυνότητα, καθώς γνωρίζουμε τη σπουδαιότητά τους για το κοινωνικό σύνολο. Ενισχύουμε ετησίως, ως συνιδρυτές, το έργο του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου. Για τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί η συνεισφορά μας προς το Κέντρο για επέκταση, λόγω της δημιουργίας νέας πτέρυγας. Είμαστε, επίσης, ο κύριος χορηγός και διαχρονικός σύμμαχος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και υποστηρίζουμε έμπρακτα την Πορεία Χριστοδούλας από το 1998, συνδέοντας το όνομά μας με τη μεγαλύτερη προσπάθεια που γίνεται ενάντια στον καρκίνο. Η Τράπεζα Κύπρου αναλαμβάνει τη δημιουργία και υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Συνδέσμου. Από το 2023, βασισμένοι στην καθοδήγηση ψυχολόγων και ιατρών, το μήνυμα της εκστρατείας μας είναι «Να είσαι εκεί».

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούμε στην αθρόα και ενθουσιώδη συμμετοχή των εθελοντών-μελών του προσωπικού του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου σε φιλανθρωπικές δράσεις προς ενίσχυση του Συνδέσμου, με αποκορύφωμα τη μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνουμε κάθε χρόνο. Φέτος, όπως και πέρσι, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στον χώρο στάθμευσης του Nicosia Mall με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.

Εκπαίδευση για περιβαλλοντική συνείδηση

Η Τράπεζα Κύπρου εμπλουτίζει τις πολιτικές της σε θέματα κλιματικής αλλαγής και σταθερότητας. Ποιες είναι οι δράσεις σας όσον αφορά την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κόσμου για περιβαλλοντικά θέματα;

Η έμφαση δίνεται στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση, την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μαζί με τους Ροταριανούς Ομίλους Κύπρου δημιουργήσαμε το Κέντρο Τεχνητής Αναπαραγωγής «Βασίλισσα-Μέλισσα» στο χωριό Οδού, υποστηρίζοντας τη μελισσοκομία και τους μελισσοκόμους της ορεινής Λάρνακας, ενώ σε συνεργασία με τον MKO CYMEPA, το Κέντρο Έρευνας Emerge του ΤΕΠΑΚ και το CMMI (Cyprus Marine and Maritime Institute) προχωρήσαμε σε μετρήσεις της ποιότητας νερού και βυθού στη Μαρίνα Αγίας Νάπας και στην περιοχή Blue Lagoon στον Ακάμα.

Δίκτυο SupportCY

Ενώνουμε δυνάμεις με εταιρείες και οργανισμούς μέλη του SupportCY και ανταποκρινόμαστε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μεγάλες κρίσεις και καταστροφές, καθώς και άλλες ανάγκες της κοινωνίας. Ας μην ξεχνάμε την υγειονομική κρίση που έφερε η πανδημία Covid-19 τον Μάρτιο του 2020 και αποτέλεσε την αφορμή δημιουργίας του SupportCY στην χώρα μας. Να σημειώσω και την άριστη συνεργασία που έχουμε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών, στο πλαίσιο της λειτουργίας του SupportCY, και την από κοινού ανάληψη δράσεων για πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημυρών στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Εξηγήστε μας κα Ιωαννίδου γιατί η Τράπεζα Κύπρου χρησιμοποιεί το ουσιαστικό «υπευθυνότητα» αντί «ευθύνη», όπως συνηθίζουν πολλές εταιρείες όταν αναφέρονται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;

Η απάντηση είναι απλή και πηγάζει από τη διαχρονική σημασία που δίνει η Τράπεζα Κύπρου στον ρόλο της στην κοινωνία. Με την «ευθύνη» δηλώνεται η υποχρέωση που έχει μια εταιρεία να ανταποκρίνεται και να στηρίζει την κοινωνία. Εμείς χρησιμοποιούμε το ουσιαστικό «υπευθυνότητα» για να δηλώσουμε το αίσθημα της ευθύνης που νιώθουμε και την επίγνωση των υποχρεώσεών μας απέναντι στον συνάνθρωπο και την κοινωνία. Μέσα από ουσιαστικές δράσεις και προγράμματα ενισχύουμε το θετικό αποτύπωμά μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση