ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τράπεζα Κύπρου: Η πρώτη σε Κύπρο και Ελλάδα με έγκριση ΕΚΤ για μέρισμα

Αναμένεται να επανέλθει στην καταβολή μερίσματος στους μετόχους της ύστερα από 12 χρόνια

ΚΥΠΕ

Η πρώτη τράπεζα σε Κύπρο και Ελλάδα που έλαβε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για πληρωμή μερίσματος, κατέστη η Τράπεζα Κύπρου, η οποία αναμένεται να επανέλθει στην καταβολή μερίσματος στους μετόχους της ύστερα από 12 χρόνια.

Μετά την έγκριση της ΕΚΤ, η οποία λήφθηκε την Μεγάλη Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου  θα προτείνει στους μετόχους για έγκριση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου 2023, την καταβολή τελικού μερίσματος ύψους €0,05, ανά συνήθη μετοχή, από τα κέρδη για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται συνολικά σε €22,3 εκατ. και ισοδυναμεί με ποσοστό ύψους 14% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας πριν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ή με ποσοστό 31% της κερδοφορίας μετά τη φορολογία για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

«Το Μέρισμα που προτείνεται, αντικατοπτρίζει την επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων μετά από 12 χρόνια και υποστηρίζει τη θέση του Συγκροτήματος ως ένας ισχυρός διαφοροποιημένος οργανισμός, ικανός για παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους», υπογραμμίζει η Τράπεζα Κύπρου.

Το μέρισμα, που υπόκειται σε έγκριση από την ΕΓΣ, θα πληρωθεί σε μετρητά στις 16 Ιουνίου 2023 στους μετόχους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων στις 5 Μαΐου 2023 (Ημερομηνία Αρχείου) ενώ ως Ημερομηνία Αποκοπής (Ex-Dividend date) έχει ορισθεί η 4 Μαΐου 2023. Περαιτέρω πληροφορίες θα παρατίθενται στην Πρόσκληση ΕΓΣ που θα δημοσιευτεί στις ή περίπου στις 25 Απριλίου 2023.

O Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) με μεταβατικές διατάξεις και προσαρμοσμένος για το προτεινόμενο Μέρισμα, ανέρχεται σε 15,2% στις 31 Δεκεμβρίου 2022 (σε σύγκριση με 15,4% που δημοσιεύτηκε στα Οικονομικά Αποτελέσματα του Συγκροτήματος) και υπερβαίνει σημαντικά τις εποπτικές απαιτήσεις.

Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο έχει επίσης εγκρίνει την πολιτική μερισμάτων του Συγκροτήματος, στόχος του οποίου «είναι η παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους».

«Η πληρωμή μερισμάτων αναμένεται να σημειώνει συντηρητικά σταδιακή αύξηση, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες αγοράς, καθώς και τον προγραμματισμό κεφαλαίων και ρευστότητας, με στόχο το ποσοστό (pay-out ratio) να κυμαίνεται μεταξύ 30%-50% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας πριν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία του Συγκροτήματος», υπογραμμίζει.

Δήλωση Προέδρου Συγκροτήματος

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος του Συγκροτήματος, τονίζει πως «η επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για το Συγκρότημα».

«Σήμερα έχουμε επιτύχει τον μακροχρόνιο στόχο μας για επανέναρξη πληρωμής μερισμάτων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση μας για παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους», προσθέτει.

Ο κ. Αράπογλου αναφέρει επίσης πως «η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση, η σταθερή κερδοφορία και οι ψηφιακές μας δυνατότητες μας επιτρέπουν να στηρίζουμε τους πελάτες μας, την κυπριακή κοινωνία και την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας».

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη των πελατών μας, τη στήριξη των μετόχων μας και την αφοσίωση του προσωπικού μας που ήταν ζωτικής σημασίας στα δέκα χρόνια μετασχηματισμού του Συγκροτήματος», προσθέτει.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος αναφέρει πως η Τράπεζα Κύπρου προσβλέπει «στο μέλλον με αισιοδοξία, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση ισχύος, το καλά διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μας μοντέλο καθώς και την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση