ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις κολοσσοί κρουαζιέρας φέτος στο λιμάνι Λεμεσού

Πάνω από 160 χιλιάδες επιβάτες αναμένεται να αφιχθούν φέτος στο λιμάνι- τί αναφέρει στην «Κ» ο εμπορικός διευθυντής DP World Limassol

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ευοίωνες οι προοπτικές στον τομέα της κρουαζιέρας φέτος και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ενδεικτικό το παράδειγμα για το λιμάνι Λεμεσού, στο οποίο φέτος θα φιλοξενηθούν 150 και πλέον κρουαζιερόπλοια εντός του έτους και θα αφιχθούν 160 χιλιάδες επιβάτες ενώ η αυξητική τάση συνεχίζει και το 2023. Μιλώντας στην «Κ» ο εμπορικός διευθυντής DP World Limassol Λάζαρος Χαραλάμπους αναφέρει ότι πλέον το τερματικό της εταιρείας στο λιμάνι Λεμεσού προσελκύει πλέον κολοσσούς στον τομέα της κρουαζιέρας όπως η Royal Caribbean, η MSC Cruises και η Celestyal Cruises, ενώ περιγράφει τις προοπτικές του τομέα της κρουαζιέρας και για το 2023.

 - Ποια η εικόνα στον τομέα της κρουαζιέρας φέτος για το λιμάνι Λεμεσού; Για πόσες και ποιες εταιρείες η Κύπρος είναι βάση κρουαζιέρας;

-Παρά τις προκλήσεις, οι προοπτικές για το 2022 και το 2023 είναι ευοίωνες. Το τερματικό της DP World Limassol στο Λιμάνι Λεμεσού προσελκύει πλέον κολοσσούς του τομέα γεγονός που επιβεβαιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Royal Caribbean επιλέγει ως βάση της το λιμάνι της Λεμεσού για σειρά κρουαζιέρων στην ευρύτερη περιοχή. Μετά το περσινό επιτυχημένο πρόγραμμα κρουαζιέρων, η Royal Caribbean ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα και για τη φετινή χρονιά, με το κρουαζιερόπλοιο της, Rhapsody of the seas, με δυνατότητα μεταφοράς 2,400 επιβατών, να πραγματοποιεί κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, η Celestyal Cruises επέλεξε το λιμάνι Λεμεσού ως σταθμό του προγράμματος «Three Continents», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την MSC Cruises, η οποία επίσης έχει επιλέξει την Κύπρο και το λιμάνι Λεμεσού ως σταθμό για τις κρουαζιέρες που πραγματοποιεί στη Μεσόγειο.

- Ποια η σύγκριση με προηγούμενες χρονιές; Αναμένετε περισσότερη κινητικότητα το 2023;

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα διαμορφώνουν ένα κλίμα αισιοδοξίας για τα επόμενα χρόνια. Η DP World Limassol προβλέπει ότι θα φιλοξενήσει 150 και πλέον κρουαζιερόπλοια εντός του 2022. Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (91 κρουαζιερόπλοια το 2021), η οποία ήταν μια χρονιά ανάκαμψης για τον θαλάσσιο τουρισμό του νησιού. Παρόμοια αυξητική τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023.

- Πόσους τουρίστες κρουαζιέρας αναμένετε φέτος στη Λεμεσό;

Σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα κρατήσεων και ελλιμενισμού που μπορεί κάποιος να εντοπίσει στην ιστοσελίδα https://limassolcruise.com/, περισσότεροι από 160,000 επιβάτες αναμένεται να αφιχθούν φέτος στο λιμάνι Λεμεσού.

- Μπορεί ο τουρισμός κρουαζιέρας να ενισχύσει ουσιαστικά τις γενικότερες τουριστικές αφίξεις;

-Η συμβολή του τομέα στην παγκόσμια, τοπική αλλά και περιφερειακή οικονομία είναι τεράστια. Πριν την πανδημία, οι κρουαζιέρες ήταν ο τομέας με την ταχύτερη ανάπτυξη στον παγκόσμιο τουρισμό, εξυπηρετώντας 29.7 εκατ. επιβάτες ετησίως. Η βιομηχανία απασχολούσε περίπου 1.8 εκατ. εργαζόμενους με συνολική συνεισφορά πέραν των $154 δις. στην παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον, ο Διεθνής Σύνδεσμος Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) προβλέπει ότι σχεδόν όλα τα κρουαζιερόπλοια (μέλη του συνδέσμου) θα τεθούν ξανά σε λειτουργία φέτος τον Αύγουστο, ενώ ο αριθμός επιβατών αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του CLIA, πάνω από 75% του στόλου των μελών του έχουν επανέλθει ενώ 86 χώρες έχουν ανοίξει για κρουαζιέρες. Με βάση τα στοιχεία του CLIA οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων ξοδεύουν κατά μέσο όρο $750/ €710 στα λιμάνια σταθμούς κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εφταήμερης κρουαζιέρας, ενώ το 2019 το αντίστοιχο ξόδευαν κατά μέσο όρο $476/€450.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση