ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκίνησε το πρόγραμμα εθελούσιας στην JCC

Στόχος να αποχωρήσουν γύρω στα 10 άτομα – Δύο εβδομάδες το περιθώριο για να «πατήσουν το κουμπί»

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της JCC Payments «κάνουν ποδαρικό» οι εθελοντικές αποχωρήσεις από τον πιστωτικό τομέα της Κύπρου το 2019. Μόλις τη Δευτέρα άρχισε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της JCC, και αναμένεται να «πατήσουν το κουμπί» γύρω στα 10 άτομα, ενώ το πρόγραμμα θα τρέξει μέχρι περίπου τα μέσα του μήνα. Ως είθισται, δηλαδή, δύο εβδομάδες. Η JCC, όπως πληροφορήθηκε η «Κ», έχει δυναμικό περίπου 100 ατόμων, όμως δεν αναμένεται να μειώσει το προσωπικό της, αλλά να το «ανανεώσει». Άρα, όσα άτομα ενδιαφερθούν για να αποχωρήσουν από τον οργανισμό αποδοχής και επεξεργασίας συναλλαγών με κάρτες αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να συμπληρωθούν οι θέσεις τους ξανά.

Ο σχεδιασμός εθελούσιας εξόδου της JCC είναι διαμορφωμένος στο πλαίσιο προγράμματος εθελούσιων αποχωρήσεων άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων με ανώτατο όριο αποζημίωσης τις 180.000 ευρώ. Ωστόσο, η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένη, αναφέροντας πως η JCC αγνόησε σχεδόν πλήρως τις εισηγήσεις τους και προχώρησε μονομερώς στην ανακοίνωση του σχεδίου που έχουν ενώπιόν τους οι υπάλληλοι της JCC από την προηγούμενη Παρασκευή και ότι δεν είναι συμφωνημένο με την Ένωση.

Η ΕΤΥΚ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, αφού μελέτησε το περιεχόμενο του Σχεδίου, πληροφόρησε τη Διοίκηση της Εταιρείας για τις σημαντικές αδυναμίες που εντόπισε, αναφέροντας ενδεικτικά τη διάρθρωση των συντελεστών αποζημίωσης, οι οποίοι –κατά την ΕΤΥΚ- «δημιουργούν αδικίες εις βάρος συναδέλφων και το μέγιστο ποσό αποζημίωσης το οποίο ήταν χαμηλό και έξω από οτιδήποτε παρόμοιο έχει εφαρμοστεί σε άλλες περιπτώσεις συναδέλφων που εργάζονται σε άλλες Τράπεζες». Παρότι η ΕΤΥΚ θα ήθελε ιδανικά το ανώτατο ποσό αποζημίωσης του εν λόγω Σχεδίου να ήταν 200.000 ευρώ λέγοντας πως δεν εφαρμόστηκε σε άλλο Σχέδιο λιγότερα από αυτά τα χρήματα, η αλήθεια είναι πως τα 1.000 και πλέον άτομα που «πάτησαν το κουμπί» για να αποχωρήσουν από το Συνεργατισμό το καλοκαίρι του 2018, έλαβαν μέγιστη αποζημίωση 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την δοθείσα στη δημοσιότητα εγκύκλιο της ΕΤΥΚ,«η Ένωση επεξήγησε πλήρως προς τη Διοίκηση της Εταιρείας τους προβληματισμούς και επιφυλάξεις της, υποβάλλοντας προτάσεις για βελτίωση των όρων του σχεδίου, με στόχο αυτό να αποτελεί μια όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητική/ελκυστική, υπό τις περιστάσεις, προσφορά για όσους συναδέλφους μας το επιλέξουν, πάντοτε εθελοντικά και χωρίς οποιαδήποτε πίεση». Αναφέρει δε η ΕΤΥΚ πως «η JCC δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο είναι εθελοντικό και ουσιαστικά αποτελεί μια προσφορά από πλευράς της εταιρείας, την οποία ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει να αξιολογήσει από μόνος του και με βάση πάντοτε τα προσωπικά / οικογενειακά του δεδομένα και ελεύθερα να αποφασίσει αν θα το αποδεχθεί ή όχι».

Στη συνέχεια, αποθαρρύνει επί της ουσίας να πατήσουν υπάλληλοι το κουμπί, καλώντας όλα τα μέλη τους πως, «σε περίπτωση που παρ' ελπίδα δεχτούν από οποιονδήποτε πίεση για αποδοχή του σχεδίου ή αντιληφθούν τέτοια ενέργεια προς άλλο συνάδελφο, να ενημερώσουν αμέσως την ΕΤΥΚ».

8.940 οι υπάλληλοι

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που πηγάζουν από το Σύνδεσμο Τραπεζών, οι τραπεζοϋπάλληλοι στην Κύπρο ανέρχονται στις 8.940. Τα καταστήματα τραπεζών που λειτουργούσαν στην Κύπρο μέχρι το τέλος του 2018 έφταναν τα 384 ενώ, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως αντιστοιχούν 44 καταστήματα για κάθε 100.000 καταναλωτές. Η Τράπεζα Κύπρου έχει 121 καταστήματα, η Ελληνική 149, η AlphaBank 25, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) 12, η CDBBank 2, η Societe Generale Bank Κύπρου 4, η Astrobank 13, η Eurobank Κύπρου 8, η RCB Bank 8 και η Ancoria Bank 3.

Η JCC

Η JCC ιδρύθηκε το 1989 μετά από σχετική απόφαση συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών για τη διεκπεραίωση και εκκαθάριση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα. Μέτοχοι της JCC είναι η Τράπεζα Κύπρου και μία κοινοπραξία τραπεζών που περιλαμβάνει τις: Ελληνική, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Astro Bank και Alpha Bank. Η JCC ενεργεί ως αποδέκτης και επεξεργαστής καρτών για δικό της λογαριασμό εκπροσωπώντας τις κάρτες VISA και Master Card και ως επεξεργαστής καρτών εκ μέρους των American Express και Diners. Στην JCC Smart, δηλαδή στην διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική διενέργεια πληρωμών σε πραγματικό χρόνο της JCC Payments, είναι εγγεγραμμένοι περίπου 200.000 χρήστες και μέσω της συγκεκριμένης πύλης πραγματοποιούνται καθημερινά, κατά μέσο όρο, γύρω στις 10.000 πράξεις εξόφλησης λογαριασμών από εγγεγραμμένους χρήστες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση