ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:01
 

Χωρίς έλεγχο τα εμβάσματα για την διαχείριση των αεροδρομίων

Από το 2010 έχει να ετοιμαστεί σχετική έκθεση ελέγχου, στο στόχαστρο του Γενικού Ελεγκτή το Γενικό Λογιστήριο.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχεδόν 50 εκατ., ευρώ ήταν το έμβασμα για την διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου για το 2017, ωστόσο η ορθότητα του ποσού αυτού δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αυτό αναφέρει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και επιρρίπτει ευθύνες στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και την ομάδα διαχείρισης του έργου. Διαπιστώνει μάλιστα ότι το ποσό διαχείρισης των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου δεν έχει ελεγχθεί από το 2010, στο πλαίσιο της έκθεσης ελέγχου την ευθύνη για την οποία έχει το Λογιστήριο. Ως εκ τούτου γίνεται λόγος για σοβαρές αδυναμίες στον οικονομικό έλεγχο της συμφωνίας παραχώρησης για την ανάπτυξη και διαχείριση των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι από το 2010, το ποσό το οποίο εμβάζεται στην Δημοκρατία από την διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων, δεν ελέγχεται για επιβεβαίωση της ορθότητας και της πληρότητας του ποσού. 

Αναφέρεται επίσης ότι δεν έχει δημιουργηθεί η δομή διαχείρισης του έργου παραχώρησης που αφορά στους αερολιμένες όπως περιλαμβάνεται στις πρόνοιες της Υπουργικής Απόφασης της 19ης Δεκεμβρίου του 2007, ενώ δεν εφαρμόστηκε κατάλληλη υποδομή για υποστήριξη του έργου από το Γενικό Λογιστήριο, για τα χρηματοοικονομικά θέματα και τους λογιστικούς λογαριασμούς της Συμφωνίας Παραχώρησης για την Ανάπτυξη και Διαχείριση των Αερολιμένων.

Ενημέρωση θα ζητήσει ο νέος Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει και την αδυναμία εξασφάλισης των πρωτότυπων συμπληρωματικών ή τροποποιητικών συμφωνιών της αρχικής συμφωνίας η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 12.5.2006, που να φέρουν τις υπογραφές των συμβαλλομένων μερών ως ενδείκνυται και οι οποίες αποτελούν αξιόπιστο τεκμήριο για την διεξαγωγή ελέγχου.

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ, ο οποίος είναι στην ηγεσία του Υπουργείου τους τελευταίους δύο μήνες ανέφερε ότι θα τύχει σχετικής ενημέρωσης τις επόμενες μέρες από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου και ακολούθως θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Εξάλλου ανέφερε ότι είναι πάγια τακτική, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της έκθεσης να δίνονται οδηγίες ώστε να ετοιμαστούν σημειώσεις και παρατηρήσεις για να δοθούν οι σχετικές απαντήσεις στον Γενικό Ελεγκτή, και την λήψη των όποιων άλλων μέτρων μπορούν να ληφθούν.

Το 33% των εσόδων στο κράτος

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την λειτουργία των δύο αεροδρομίων το κράτος λαμβάνει ποσοστό ύψους 33% από το σύνολο των εσόδων, με την φόρμουλα αποζημίωσης να αναθεωρείται κάθε τρία χρόνια. Μέχρι σήμερα το κράτος έχει εισπράξει από την Hermes Airports 418 εκατ., ευρώ, ενώ από την πλευρά του έχει παραχωρήσει αποζημίωση ύψους 46 εκατ., ευρώ. Το ποσό αυτό υπενθυμίζεται ότι καταβάλλεται λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου για τα έτη 2006-2014 ενώ για την τελευταία τριετία η εταιρεία διεκδικεί περίπου 23 εκατ., ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X