ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:52
 

Χρήστες του Facebook επτά στις δέκα εταιρείες

Μία στις δύο κυπριακές επιχειρήσεις παραπέμπουν στο προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία

Newsroom K

Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κερδίσει τις κυπριακές επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικού Εμπορίου στις Επιχειρήσεις της στατιστικής υπηρεσίας που δείχνουν ότι μία στις δύο εταιρείες έχει την δική της σελίδα στο Facebook ενώ επτά στις δέκα το χρησιμοποιεί για Το 73,0% των επιχειρήσεων με δέκα ή περισσότερους υπαλλήλους στην Κύπρο χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. Τα δημοφιλέστερα εξ αυτών με ποσοστό 71,3% είναι το Facebook και το LinkedIn. Ιστολόγια (blogs) ή μικροϊστολόγια (microblogs) όπως το Twitter είναι η δεύτερη επιλογή (28,7%), ενώ οι ιστότοποι διαμοιρασμού περιεχομένου πολυμέσων όπως το YouTube, το Flickr κ.λπ. ακολουθούν με 28,2%. Τα εργαλεία ανταλλαγής γνώσεων που βασίζονται στη Βικιπαίδεια (Wikis) χρησιμοποιούνται από το 4,7% των επιχειρήσεων.

Οι εφαρμογές φωνητικών κλήσεων ή βιντεοκλήσεων μέσω διαδικτύου (Skype, WhatsApp κτλ.) χρησιμοποιούνται από το 53,6% των επιχειρήσεων. Σε μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό φτάνει το 78,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 47,1% των επιχειρήσεων έχουν συνδέσμους (links) ή αναφορές που παραπέμπουν στα προφίλ της επιχείρησης σε Facebook, Twitter, LinkedIn, You Tube, κ.λπ.). Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80,6%, στις μεσαίες τα 66,9% κα στις μικρές το 43,3%.  Το 10,7% όλων των επιχειρήσεων παρέχουν τη δυνατότητα παραγγελίας ή κράτησης online. 

Πιο κοντά στους πελάτες

 Το 86,5% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να τα χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο για την ανά-πτυξη της εικόνας της επιχείρησης και των προϊόντων της (π.χ. διαφήμιση ή προώθηση προϊόντων, κ.λπ.). Η λήψη και ανταπόκριση σε γνώμες, σχόλια και ερωτήσεις πελατών ακολουθεί με 68,8% και η πρόσληψη εργοδοτουμένων με 55,6%. Οι προαναφερθείσες τρεις λειτουργίες είναι οι πιο δημοφιλείς και ανάμεσα στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με την ίδια σειρά. 

Δύσκολα βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό

Το 2019, 23,1% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιώ. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82,0%, στις μεσαίες στο 47,1% και στις μικρές στο 18,2%. 10,9% των επιχειρήσεων προσέλαβαν ή προσπάθησαν να προσλάβουν προσωπικό με εξειδικευμένες δεξιότητες ΤΠΕ κατά το 2018. Περίπου οι μισές ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στο καλύψουν αυτές τις κενές θέσεις. 

Ψηλότερες ταχύτητες

Κατά το 2019, οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο με ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων πάνω από 30Mbit/s έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σχεδόν μια στις δύο επιχειρήσεις με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους (49,3%) έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων πάνω από 30Mbit/s σε σύγκριση με 35,4% το 2018.

Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Κατά το 2018, 13,% των επιχειρήσεων της έρευνας πραγματοποίησε πωλήσεις μέσω ιστότοπων ή εφαρμογών. Ποσοστό 12,% των επιχειρήσεων έλαβαν παραγγελίες για προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω των ιστότοπων ή εφαρμογών της επιχείρησής τους, ενώ το 5,4% έλαβε παραγγε-λίες μέσω εξειδικευμένων ιστότοπων ηλεκτρονικής αγοράς ή εφαρμογών. Οι πωλήσεις μέσω ιστότοπων ή εφαρμογών παρουσιάζουν με-γαλύτερη συχνότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους τομείς υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου. 

Μέτρα Ασφάλειας  

Το 82,9% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα μέτρα ασφαλείας για να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα, την αυθεντικότητα, τη διαθεσιμότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και των πληροφοριακών συστημάτων τους. Μερικά από τα πιο κοινά μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις είναι η χρήση κωδικών πρόσβασης, διατήρηση ενημερωμένου λογισμικού, η ταυτοποίηση μέσω βιομετρικών μεθόδων, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, ο έλεγχος πρόσβασης δικτύου κλπ. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό φθάνει το 100%, στις μεσαίες το 96,8% και στις μικρές 80,4%.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Πιθανή η κλήση του στο ΤΑΕ για κατάθεση

«Τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία σας, που φαίνεται πολύπλευρη και στοχευμένη. Μια ερώτηση, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:32

Οι Τούρκοι και εμείς

«Εφ’ όσων δεν έχετε κάτι να πείτε γιατί γράφετε κ Γεωργιάδη; Για αυτοπροβολή; Να μη σας ξεχάσουν; ...»
Λευκωσιατης  |  16:10

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X