ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζημιές 1,5 εκατ. για την Leptos Calypso Hotels

Μείωση κέρδους και κύκλου εργασιών για το 2019, αβεβαιότητα μέχρι το 2021 λόγω κορωνοϊού

Της Μαρίας Ηρακλέους

Κίνδυνους και αβεβαιότητες βλέπει το Συγκρότημα Leptos για το 2020 και το 2021, χρονιές που ακολουθούν το δύσκολο, λόγω Thomas Cook, 2019. Ήδη, συγκρότημα και εταιρεία έχουν καταγράψει ζημιές. Συγκεκριμένα στα αποτελέσματα του 2019 συμπεριλαμβάνεται η μη επαναλαμβανόμενη τρέχουσα ζημιά ύψους 1,5 εκατομμυρίου για το συγκρότημα και 1,2 εκατομμυρίου για την εταιρεία, από την πτώχευση της Thomas Cook.

Η υπόλοιπη μείωση του κέρδους ύψους 0,9 εκατ και 0,7 εκατ για συγκρότημα και εταιρεία, προέρχεται από την μείωση του κύκλου εργασιών. Επιπλέον, στα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνεται το μέρισμα ύψους 6,4 εκατ. από κοινοπραξία, η οποία ταξινομείται ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο. Ο κύκλος εργασιών για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Κύπρο ανέρχεται στα 18,646 εκατομμύρια από τα ξενοδοχεία της εταιρείας και 6,6 εκατομμύρια από την Vesta Tourist Management Limited

Η οικονομική κατάσταση, η εξέλιξη και η επίδοση του συγκροτήματος και της εταιρείας, θεωρείται ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες της Thomas Cook και της μείωσης του κύκλου εργασιών. Κατά τη διάρκεια του 2019 το Συγκρότημα επένδυσε σε καινούργιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αξίας 1,3 εκατομμυρίων.

Δύσκολη χρονιά θεωρείται το 2020 καθώς η κυπριακή οικονομία και ο τουριστικός τομέας δοκιμάζεται ξανά λόγω πανδημίας, ενώ οι αφίξεις τουριστών υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένες κατά περίπου 75%. Αναμένεται ότι δεδομένων των συνθηκών, τα αποτελέσματα του 2020 από τον τουριστικό τομέα θα είναι πολύ χαμηλότερα από το 2019, παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσει οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες. Ανησυχίες υπάρχουν και για το 2021, με το συγκρότημα να κάνει λόγο για ενδείξεις ότι και η επόμενη χρονιά θα παρουσιάσει μείωση στον τουριστικό κλάδο.

Σημειώνεται η στήριξη της κυβέρνησης, ωστόσο αναφέρεται ότι οι μελλοντικές επιπτώσεις των παραγόντων, είναι δύσκολο να προβλεφθούν και οι τρέχουσες προβλέψεις και υπολογισμοί της διεύθυνσης θα μπορούσαν να διαφέρουν από τα πραγματικά αποτελέσματα.

Η εταιρεία διαχειρίζεται το πεντάστερο ξενοδοχείο Coral Beach Hotel & resort 422 δωματίων στην Πάφο και το τετράστερο Thalassa Coral Bay, 100 δωματίων. Για το δεύτερο η εταιρεία είχε μίσθωση εκμετάλλευσης η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Σύμφωνα με το συμβόλαιο μίσθωσης, υπήρχε πρόνοια για δικαίωμα επέκτασης της περιόδου εκμετάλλευσης για 19 χρόνια, το οποίο εξάσκησε η εταιρεία, ωστόσο δεν υπήρχε η σύμφωνος γνώμη των ιδιοκτητών. Ως εκ τούτου η Leptos Calypso hotels προχώρησε σε νομικές διαδικασίες ενώ συνέχισε την διατήρηση κατοχής του ξενοδοχείου.

Πιστωτικός κίνδυνος

Μετά από αξιολόγηση των κερδών προς διανομή και τη ρευστότητα της εταιρείας, το κέρδος για το έτος μεταφέρεται στα αποθεματικά και δεν θα υπάρξει πληρωμή μερίσματος. Στα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 σημειώνεται επίσης ότι προκύπτει πιστωτικός κίνδυνος από καταθέσεις σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και έκθεση σε πιστώσεις προς τουριστικούς πράκτορες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση