ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλες προσδοκίες από τη γεώτρηση της ExxonMobil στον «Γλαύκο»

Η ExxonMobil όχι απλώς διατηρεί την παρουσία της στην Αν. Μεσόγειο, αλλά την επεκτείνει, καθώς έχει πλειοδοτήσει σε τεμάχια στην ΑΟΖ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Του Βασίλη Νέδου

Αναμονή έως ότου ολοκληρωθεί η ερευνητική γεώτρηση της ExxonMobil στον στόχο «Γλαύκος-1», που βρίσκεται στο οικόπεδο 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά το υπουργείο Ενέργειας, μετά τις έντονες φήμες που διακινήθηκαν σχετικά με τα αποτελέσματά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ζήτημα ημερών η ανάδοχος εταιρεία ExxonMobil θα ενημερώσει τη Λευκωσία, δηλαδή τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, από τον οποίο στη συνέχεια θα ενημερωθεί, κατά τη διαδικασία, το υπουργικό συμβούλιο. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα καθυστερήσουν έτι περαιτέρω. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι η γεώτρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν τελικά αποτελέσματα.

Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με όσα συμβαίνουν στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ μιλούν για «εμπορεύσιμο» κοίτασμα, με γεωλογική δομή η οποία παραπέμπει στο αιγυπτιακό Ζορ.

Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με όσα συμβαίνουν στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ μιλούν για «εμπορεύσιμο» κοίτασμα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί και επισήμως μια τέτοια πληροφορία, τότε στη Λευκωσία υπάρχει ουσιαστικός λόγος για χαμόγελα, καθώς θα σημαίνει ότι μια εταιρεία του μεγέθους της ExxonMobil επιλέγει να αναπτύξει περαιτέρω τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Τονίζεται ότι ως «εμπορεύσιμο» θεωρείται ένα κοίτασμα άνω των 2,5 τρισ. κυβικών ποδών (TCF) αερίου. Το «Αφροδίτη» περιέχει 4,5 TCF.

Θετικό για τη Λευκωσία είναι, επίσης, το γεγονός ότι η ExxonMobil συμμετείχε στον νέο γύρο αδειοδοτήσεων στον οποίο προχώρησε η Αίγυπτος για ακόμη 12 τεμάχια ερευνών και πλειοδότησε σε ένα από αυτά (για τα νέα οικόπεδα πλειοδότησαν, επίσης, οι εταιρείες Shell, Petronas, BP, DEA και ENI). Με βάση αυτή την εξέλιξη, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός όχι απλά διατηρεί την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά την επεκτείνει, καθώς πλέον έχει πλειοδοτήσει σε τεμάχια που βρίσκονται στις ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελλάδας, αλλά και της Αιγύπτου.

Ως προς τον «Γλαύκο-1» και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα ευρήματα της ExxonMobil, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη γεώτρηση, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Μια τέτοια διαδικασία σημαίνει μια εκ των πραγμάτων καθυστέρηση της ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων (δηλαδή των ποσοτήτων που υπολογίζεται ότι περιέχονται στο κοίτασμα) από τον «Γλαύκο», καθώς η εταιρεία θα πρέπει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή και των γεωλογικών μοντέλων αποτύπωσης του βυθού της Ανατολικής Μεσογείου και των τεχνικών που τελικά θα προκριθούν για την εξαγωγή των υδρογονανθράκων.

Η Τουρκία

Η ανησυχία που υπάρχει στη Λευκωσία για τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι απολύτως εύλογη, σε μια περίοδο κατά την οποία η Αγκυρα εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητική στην περιοχή. Το ερευνητικό «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός» εξακολουθεί να κινείται και να πραγματοποιεί έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, λίγα μίλια νότια από το Ακρωτήρι. Παράλληλα, η Αγκυρα προετοιμάζεται να αυξήσει τη δυνατότητα γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη. Τις επόμενες ημέρες καταφθάνει στη χώρα και το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο που προμηθεύτηκε από τη διεθνή αγορά και αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές του θέρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση

X