ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτές οι δουλειές έχουν τους πιο δυστυχισμένους εργαζόμενους

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ συγκεντρώνουν δεδομένα υγείας για περισσότερους από 700 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο από το 1938

Money Review

Σε ποιο επάγγελμα συναντά κανείς τους πιο δυστυχισμένους ανθρώπους; Έρευνα από μελετητές του Χάρβαρντ που κράτησε για 85 χρόνια κατέληξε ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο επάγγελμα που κάνει όσους το ασκούν δυστυχισμένους, όμως υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά επαγγελμάτων που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα. 

Ειδικότερα, οι δουλειές που απαιτούν ελάχιστη αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και δεν προσφέρουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων με τους συναδέλφους είναι εκείνες που καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά δυστυχισμένων εργαζόμενων, όπως είπε στο CNBC ο Robert Waldinger, καθηγητής ψυχιατρικής στο Harvard Medical School και διευθυντής της Harvard Study of Adult Development, μιας από τις μακροβιότερες έρευνες για την ευτυχία. 

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ συγκεντρώνουν δεδομένα υγείας για περισσότερους από 700 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο από το 1938. Στο πλαίσιο της έρευνας, τους κάνουν ερωτήσεις για τη ζωή τους κάθε δύο χρόνια. 

Όπως διαπίστωσαν, το μυστικό για να ζει κανείς μία πιο ευτυχισμένη, υγιή και πολύχρονη ζωή δεν είναι το χρήμα, η επαγγελματική επιτυχία, η άσκηση ή η υγιεινή διατροφή. Αντίθετα, οι θετικές σχέσεις είναι αυτές που κρατούν τους ανθρώπους ευτυχισμένους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. 

Και το ίδιο ισχύει και στις δουλειές. «Είναι μία σημαντική κοινωνική ανάγκη που πρέπει να καλύπτεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Επιπλέον, εάν έχεις ισχυρότερους δεσμούς με τους ανθρώπους, νιώθεις πιο ικανοποιημένος με τη δουλειά σου και κάνεις καλύτερη δουλειά», εξηγεί ο Waldinger. 

Μερικές από τις πιο μοναχικές δουλειές είναι αυτές που απαιτούν ολονύχτιες βάρδιες, όπως οι φύλακες ή οι επαγγελματίες οδηγοί. Επίσης, πολύ μοναχικές είναι και δουλειές που εμφανίζουν εκρηκτική ανάπτυξη αυτή την εποχή, όπως για παράδειγμα στις υπηρεσίες delivery, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν συναδέλφους. Αντίστοιχα, στις αποθήκες των μεγάλων εταιρειών του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι υπάλληλοι δουλεύουν με τόσο πυρετώδεις ρυθμούς ώστε συχνά δεν γνωρίζουν καν τα ονόματα αυτών που βρίσκονται γύρω τους. 

Δυστυχισμένοι, άλλωστε, μπορεί να είναι και εργαζόμενοι που βρίσκονται όλη μέρα πλάι σε άλλους, αλλά δεν έχουν την ευκαιρία για αλληλεπίδραση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσοι δουλεύουν σε call centers: Καθώς όλη μέρα μιλούν στο τηλέφωνο, δεν προλαβαίνουν να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις στον εργασιακό τους χώρο. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη κακή ψυχολογία τους, καθώς πολλοί από αυτούς καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσαρεστημένους πελάτες για αρκετές ώρες την ημέρα. 

Σύμφωνα με το CNBC, η έλλειψη προσωπικών σχέσεων στη δουλειά μπορεί να είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας ακόμα και για την υγεία του εργαζόμενου. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι καθώς μεγαλώνουμε, η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου στον ίδιο βαθμό που το κάνουν το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής άσκησης. 

Τι συστήνουν οι ειδικοί; Βρείτε ένα πεντάλεπτο για να πείτε τα νέα σας με έναν συνάδελφο που σας φαίνεται φιλικός ή φτιάξτε μια μικρή ομάδα με άτομα που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να παίζετε μπάσκετ ή ποδόσφαιρο με συναδέλφους μία φορά την εβδομάδα, για να εκτονώνετε τις εντάσεις μετά από μία πιεστική βάρδια. 

Βέβαια, πολλά εξαρτώνται από τη στάση που κρατά ο προϊστάμενος μίας ομάδας. Σε κάποιες δουλειές, εάν ο προϊστάμενος δει τους εργαζόμενους να συζητούν ή να αστειεύονται στο γραφείο, θα πιστέψει ότι δεν δουλεύουν αρκετά. Όμως έρευνες έχουν δείξει ότι ισχύει το αντίθετο: Περσινή μελέτη της Gallup διαπίστωσε ότι όσοι έχουν έναν συνάδελφο για καλύτερο φίλο είναι πιο παραγωγικοί στη δουλειά σε σχέση με τους υπόλοιπους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση