ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Ρώσοι ταξιδιώτες τρέμουν μήπως τους ρωτήσουν από πού είναι

Με το αντιρωσικό αίσθημα να αυξάνεται, Ρώσοι πολίτες μίλησαν στο CNBC για τις ανησυχίες τους

Money Review

Για τους Ρώσους, ήταν πιο δύσκολο και πιο ακριβό να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, το περασμένο έτος, αλλά κάποιοι λένε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή των ανησυχιών τους.

Με το αντιρωσικό αίσθημα να αυξάνεται, Ρώσοι πολίτες μίλησαν στο CNBC για τις ανησυχίες τους, πώς τους αντιμετωπίζουν όταν ταξιδεύουν και τι περνάει από το μυαλό τους όταν οι άνθρωποι ρωτούν από πού είναι.

Η Τζούλια Αζάροβα, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος, είπε ότι έφυγε από τη Ρωσία πριν από ένα χρόνο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη, πριν τελικά εγκατασταθεί στη Λιθουανία.

«Έπρεπε να φύγω από τη χώρα μου» διαφορετικά κινδυνεύω με φυλάκιση, δήλωσε. «Έπρεπε να μαζέψουμε τα πράγματά μας σε μια μέρα και να φύγουμε».

Από τότε, η Αζάροβα έχει πάει δύο φορές στη Λετονία, αλλά δεν μπορεί να πάει στην Ουκρανία, όπου έχει συγγενείς. Οι Ρώσοι φίλοι της αντιμετώπισαν προβλήματα να εισέλθουν στην Πολωνία, ενώ οι συνάδελφοί της δεν μπόρεσαν να πάνε στη Γεωργία.

Η Άννα, η οποία προτίμησε να κρατήσει κρυφό το επίθετό της, έχει το αντίθετο πρόβλημα. Είπε ότι βρίσκεται στη Μόσχα και δεν ξέρει πότε θα φύγει ξανά από τη χώρα. «Κανονικά, θα πήγαινα σε μία με δύο χώρες το χρόνο», υποστήριξε. Αλλά τώρα «το να ταξιδέψεις κάπου στο εξωτερικό μοιάζει με κάτι αδιανόητο και αδύνατο».

Τα ταξίδια, ειδικά τα αεροπορικά εισιτήρια, είναι πολύ ακριβά, είπε. Επίσης, «οι ρωσικές πιστωτικές κάρτες μπλοκάρονται σχεδόν παντού και η αγορά συναλλάγματος στη Ρωσία είναι περίπλοκη». Όσο για το πότε σκοπεύει να φύγει ξανά στο εξωτερικό: «Μάλλον όταν τελειώσει ο πόλεμος».

Μια άλλη Ρωσίδα ταξιδιώτης, η Λάνα, η οποία ζήτησε επίσης να μην χρησιμοποιηθεί το πλήρες όνομά της λόγω των φόβων για αντίποινα από τις ρωσικές αρχές, ζει στην Ασία και σχεδίαζε να πάει στην πατρίδα της το περασμένο καλοκαίρι για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Αλλά ακύρωσε το ταξίδι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι οι γονείς της δεν είχαν δει το παιδί της, εδώ και χρόνια.

«Δεν ήξερα τι επρόκειτο να συμβεί», είπε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος κλεισίματος των συνόρων ή ακυρώσεων πτήσεων ώθησε την απόφασή της.

Αντί να επιστρέψει στη χώρα της, η Λάνα ταξίδεψε στην Ασία – σε μέρη όπως η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία. «Είναι πραγματικά δύσκολο να πας στο εξωτερικό και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, σκεπτόμενος ότι είσαι από τη Ρωσία και μην γνωρίζοντας πώς θα ανταποκριθούν οι άνθρωποι σε αυτό», σημείωσε η Λάνα.

Όπως σημείωσε, όταν έλεγε στο παρελθόν από που είναι, το πρώτο πράγμα που της έλεγαν οι άλλοι ήταν η βότκα, οι αρκούδες, οι Matryoshka (κούκλες) και όλα αυτά τα αθώα πράγματα. Αλλά τώρα είναι διαφορετικά. Ενώ ταξίδευε, προετοιμάστηκε για αρνητικά σχόλια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιο. Αντίθετα, οι άνθρωποι φαίνονται συμπαθητικοί και συμπονετικοί. Ακόμα και έτσι όμως, υπάρχει η περίπτωση η Λάνα να έχει σταθεί τυχερή, σύμφωνα με το CNBC.

Ένα κύμα οργής κατά της Ρωσίας έχει απλωθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, από την Ευρώπη έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν καταλαβαίνουν όλοι ότι η κυβέρνηση, η χώρα και ο λαός, δεν είναι πάντα το ίδιο πράγμα», είπε.

Η Αζάροβα υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να συναντήσεις ξένους, ειδικά καθώς παλεύει με τα δικά της συναισθήματα «ενοχής». «Καταλαβαίνετε ότι εσείς προσωπικά δεν έχετε κάνει τίποτα λάθος, αλλά δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την ιδέα ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς», είπε.

Από τότε που έφυγε από τη Ρωσία, η Αζάροβα ανέφερε ότι δεν είχε καμία αντιπαράθεση για την εθνικότητά της. Ωστόσο, όπως και η Άννα, συχνά νιώθει την ανάγκη να πει γρήγορα πώς αισθάνεται για τον πόλεμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση