ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς έχουν διασκορπίσει τον πλούτο τους ανά τον κόσμο οι ολιγάρχες του Πούτιν

Έχουν διοχετευτεί είτε σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε σε γιοτ και ιδιωτικά τζετ, είτε σε πολυτελείς βίλες

Money Review

Πάνω από 17 δισ. δολάρια έχουν διασκορπίσει σε όλο τον κόσμο 35 Ρώσοι ολιγάρχες και αξιωματούχοι, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν στενούς δεσμούς με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα χρήματα αυτά έχουν διοχετευτεί είτε σε offshore τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε σε γιοτ και ιδιωτικά τζετ, είτε σε πολυτελείς βίλες στο Λονδίνο, την Τοσκάνη και τη γαλλική Ριβιέρα.

Τα 35 άτομα που «παρακολουθούνται» δεν είναι τυχαία: είναι όσοι συμπεριλήφθησαν στην περίφημη λίστα Ναβάλνι

Αυτά αποκάλυψε το «Russian asset tracker» (κυριολεκτικά ο ανιχνευτής ρωσικών περιουσιακών στοιχείων), ένα project που ξεκίνησαν ο Guardian, η Süddeutsche Zeitung, το Organized Crime and Corruption Reporting Project και άλλες ειδησεογραφικές οργανώσεις.

Τα 35 άτομα που «παρακολουθούνται» δεν είναι τυχαία: είναι όσοι συμπεριλήφθησαν στην περίφημη λίστα Ναβάλνι με τα ονόματα των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Ρώσου ηγέτη.

Ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερις από τους πιο πλούσιους ολιγάρχες, επικεφαλής σε κρατικές εταιρείες, γνωστοί μιντιάρχες, υπουργοί, κυβερνήτες, πολιτικοί σύμβουλοι.

Βασισμένη σε στοιχεία από το 2020 και ύστερα, η έρευνα έδειξε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες διαθέτουν πάνω από 145 περιουσιακά στοιχεία, όπως 35 επαύλεις, 43 διαμερίσματα και 27 ακίνητα.

Μόνο έξι από τα άτομα στη λίστα φέρεται να κατέχουν επτα γιοτ, 11 ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα – συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων.

Κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία είναι δηλωμένα και γνωστά στις αρχές. Αλλά πάλι είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, καλυμμένα με ένα πέπλο μυστηρίου.

«Ίχνη» σε όλο τον πλανήτη

Ένας από τους επιχειρηματίες που είναι στο «στόχαστρο» του project αυτου είναι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι έχει πάνω από 70 κατοικίες, κτίρια και οικόπεδα μόνο στη Βρετανία.

Παράλληλα, εταιρείες που συνδέονται με τον δισεκατομμυριούχο ή τους συγγενείς τους φέρεται να έχουν στην κατοχή τους 53 πολυτελή διαμερίσματα – καθώς και κτίρια και οικόπεδα – μόνο στο κεντρικό Λονδίνο.

Η γειτονιά του Τσέλσι στο Λονδίνο φέρεται να ανήκει ολοκληρωτικά στον Αμπράμοβιτς και άλλους Ρώσους ολιγάρχες.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο Αμπράμοβιτς και οι οικογένειά του συνδέονται με trust funds, με δύο από αυτά να βρίσκονται στην Κύπρο.

Επιπλέον, το όνομα του Όλεγκ Ντεριπάσκα, ενός από τους «αγαπημένους» του Πούτιν, φέρεται να είναι συνδεδεμένο με 26 assets. Ανάμεσά τους είναι δισεκατομμύρια σε μετοχές, ένα ξενοδοχείο στις Αυστριακές Άλπεις, ένα σούπερ γιοτ, ένα 60μετρο σκάφος υποστήριξης με ελικοδρόμιο, πολυτελείς κατοικίες σε Λονδίνο, Παρίσι, Ουάσινγκτον, Νέα Υόρκη και τέσσερις βίλες στην Ισπανία.

Ο Ιγκόρ Σουβάλοβ, επιχειρηματίας και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, φέρεται να κατέχει δύο ιδιωτικά τζετ: ένα Gulfstream G650, αξίας 65 εκατ. δολαρίων, και ένα Bombardier Global Express. Του ανήκουν επίσης τρεις πολυτελείς κατοικίες σε Αυστρία, Τοσκάνη και Ντουμπάι – συνολικής αξίας 35 εκατ. δολαρίων.

Πολλά από τα πιο μυστικά περιουσιακά στοιχεία κρύβονται πίσω από offshore εταιρείες-βιτρίνες ή βρίσκονται στην ιδιοκτησία συγγενών ή συνεργατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση