ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε ποια χώρα «πέφτουν» πρόστιμα σε εταιρείες που ενοχλούν εργαζόμενους εκτός ωραρίου

Ο νέος νόμος εκτιμάται ότι στοχεύει επίσης στη βελτίωση του εργασιακού πλαισίου

Money Review

Τηλεφωνήματα, emails και μηνύματα από προϊσταμένους προς τους εργαζόμενους εκτός του ωραρίου εργασίας τους τιμωρούνται με πρόστιμο, καθώς η Πορτογαλία υιοθετεί έναν νέο εργασιακό νόμο, για την προστασία όσων δουλεύουν από το σπίτι. Ο νέος νόμος, που εγκρίθηκε αυτές τις ημέρες, εκτιμάται ότι στοχεύει επίσης στη βελτίωση του εργασιακού πλαισίου, καθώς η χώρα προσπαθεί να προσελκύσει τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες.

Στο νέο καθεστώς, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πρόστιμα στην περίπτωση που διαταράσσουν την ιδιωτικότητα των υπαλλήλων τους ή των οικογενειών τους, ενώ είναι αναγκασμένες να αποζημιώνουν τους εργαζόμενους για έξοδα που κάνουν στο σπίτι στο πλαίσιο της τηλεργασίας.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι επιχειρήσεις πρέπει να αποφεύγουν να επικοινωνούν με τους υπαλλήλους τους εκτός ωραρίου εργασίας, εκτός και εάν πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες, οι υπάλληλοι πρέπει να συναντώνται με τον προϊστάμενό τους, για να αποφεύγεται η απομόνωσή τους.

Επίσης, οι εταιρείες πρέπει να καλύπτουν πρόσθετα προσωπικά έξοδα που βαρύνουν τους εργαζόμενους λόγω της τηλεργασίας, όπως λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος ή ίντερνετ.

Όμως, οι βουλευτές της Πορτογαλίας καταψήφισαν το μέτρο που θα έδινε στους εργαζόμενους το δικαίωμα να κλείνουν τα συστήματα επικοινωνίας της δουλειάς τους, όταν βρίσκονται εκτός ωραρίου.

Πέραν της τηλεργασίας, η οποία αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει, το νέο πλαίσιο απευθύνεται και στους ψηφιακούς νομάδες που θέλει να προσελκύσει η Πορτογαλία. Τα νησιά Μαδέρα δημιούργησαν ένα «χωριό ψηφιακών νομάδων», όπου προσφέρονται δωρεάν ίντερνετ και χώροι εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση