ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι «McDonald’s», τι «Θείος Βάνια»: Η μεγάλη κλοπή ξεκίνησε

Οι ρωσικές εταιρείες παίρνουν τη θέση των πολυεθνικών

Money Review

Σαν μια ευκαιρία είδε η ρωσική αλυσίδα fast food «Uncle Vanya» («Θείος Βάνια») το κλείσιμο των καταστημάτων της McDonald’s στη χώρα, την ώρα που οι μεγάλες πολυεθνικές αποχωρούν από τη Ρωσία.

Η αλυσίδα κατέθεσε στις 12 Μαρτίου αίτηση για να κατοχυρώσει ένα λογότυπο το οποίο παραπέμπει ξεκάθαρα στις χρυσές αψίδες που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της McDonald’s.

Το σχέδιο στηρίζεται στο γράμμα «Β» από το «Θείος Βάνια», το οποίο είναι κίτρινο σε κόκκινο φόντο και θυμίζει ξεκάθαρα τις χρυσές αψίδες της McDonald’s.

Οι ρωσικές αρχές έχουν δηλώσει ότι δεν θα προστατεύουν πια τις πατέντες των ξένων εταιρειών οι οποίες σχετίζονται με χώρες εχθρικές προς τη Ρωσία, ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης και τη μαζική έξοδο των πολυεθνικών.

Και όπως φαίνεται, η κλοπή των σημάτων έχει ήδη ξεκινήσει.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπονοήσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που φεύγουν από τη χώρα θα κατασχεθούν από το κράτος, το οποίο θα εγκαταστήσει «εξωτερικό μάνατζμεντ» και θα τα παραχωρήσει «σε εκείνους που θέλουν αν δουλέψουν».

Η McDonald’s θεωρείται ένας από τους πιθανούς στόχους, με τον Βιατσεσλάβ Βολοντίν, αξιωματούχο στην Κρατική Δούμα, να δηλώνει ότι ρωσικά εστιατόρια θα καταλάβουν τα καταστήματα της αλυσίδας. «Ανακοίνωσαν ότι κλείνουν. Λοιπόν, εντάξει, κλείστε. Αλλά αύριο, σε αυτά τα καταστήματα δεν θα έχουμε McDonald’s, αλλά Uncle Vanya’s. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να διατηρηθούν και οι τιμές να μειωθούν», είπε.

Με τη χαλάρωση της προστασίας των σημάτων, οι ντόπιες επιχειρήσεις θα μπορούν ουσιαστικά να ξανανοίξουν τα καταστήματα McDonald’s χωρίς άδεια από την πολυεθνική και χωρίς νομικές επιπτώσεις μέσα στη Ρωσία.

Η McDonald’s ανακοίνωσε ότι θα κλείσει και τα 850 καταστήματά της στη Ρωσία, σε μία κίνηση που υπολογίζεται ότι της κοστίζει 50 εκατ. δολάρια τον μήνα. Οι 62.000 Ρώσοι υπάλληλοί της θα συνεχίσουν να πληρώνονται όσο τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Ο CEO έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί την κατάσταση, όμως σε αυτή τη φάση είναι αδύνατο να προβλέψει πότε θα ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση