ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το σωτήριο ( ; ) deal της Τουρκίας με τη Νότια Κορέα

Ύψος 2 δισ. δολαρίων

Money Review

Συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων υπέγραψαν Νότια Κορέα και Τουρκία, σε μια προσπάθεια των δύο χωρών να εξασφαλίσουν πρόσθετη ρευστότητα και να ενισχύσουν την χρηματοπιστωτική τους σταθερότητα.

Η συμφωνία είναι ύψους 2 δισ. δολαρίων και περιλαμβάνει την παροχή κορεατικών γουόν στις τράπεζες της Τουρκίας και την παροχή τουρκικών λιρών στις τράπεζες της Νότιας Κορέας.

Το deal των δύο χωρών θα «τρέξει» για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πέραν της ανταλλαγής νομισμάτων, η συμφωνία αποσκοπεί και στην ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας, μέσω της πληρωμής με γουόν ή λίρες των διμερών λογαριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος, το εμπόριο των δύο χωρών πραγματοποιούταν μέσω συναλλαγών με το αμερικανικό δολάριο.

Το deal των κεντρικών τραπεζών επέρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία για την Τουρκία, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έντονης νομισματικής μεταβλητότητας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διαρκείς διακυμάνσεις της λίρας συνιστούν αποτέλεσμα της αδυναμίας αντιμετώπισης των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με την απροθυμία της Άγκυρας να προβεί σε περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου.

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, έχουν επιδεινώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα στη γειτονική χώρα, κάτι το οποίο θέτει ισχυρά προσκόμματα στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων και περιορίζει τη διαθέσιμη ρευστότητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Money Review: Τελευταία Ενημέρωση