ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Σουέζ η πρώτη πράσινη διώρυγα του κόσμου

Πολλαπλά τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους νέους στα γαλάζια επαγγέλματα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ο στόχος της Αιγύπτου να καταστεί η διώρυγα του Σουέζ η πρώτη πράσινη διώρυγα μέχρι το 2030 φαίνεται να αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Η κοινοπραξία μεταξύ της αρχής διαχείρισης της διώρυγας, του Ομίλου V Group και του Ελληνοαιγύπτιου επιχειρηματία Eric Adam στις 19 Μαρτίου 2023 υπό την παρουσία του Πρωθυπουργού της Αιγύπτου Mostafa Madbouly, θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο Σουέζ ενώ οι εργασίες θα εναρμονίζονται με τις πράσινες απαιτήσεις και τους κανόνες του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού. Συγκεκριμένα, η περιβαλλοντική εταιρία Antipollution Egypt, θα προσθέσει στην διώρυγα υπηρεσίες συλλογής και διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων στα πλοία που πλέουν από την διώρυγα. Ο Στρατηγικός σχεδιασμός της Antipollution Egypt έχει εγκριθεί από την Price Water House Coopers (PWC) αλλά και το επιστημονικό προσωπικό του γραφείου του Προέδρου της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi.

Η σύγχρονη τεχνολογία των νεών υποδομών θα αφήνει τα πλοία και τις εταιρίες τους να συλλέγουν πολύτιμα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα αλλά και «πράσινες» πιστοποιήσεις. Όπως φαίνεται από την συμφωνία τα πλοία θα έχουν υπηρεσίες υποδοχής λιμένος και την επιλογή να διασχίζουν ένα σημείο ελέγχου που σκοπό έχει στην μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ταξιδιού.

Έμπρακτη προσπάθεια της Αιγύπτου να στηρίξει την  εγχώρια οικονομία

Σε δηλώσεις του ο  Αιγύπτιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Antipollution Egypt ως μια πολύ σημαντική προσθήκη στις υπηρεσίες της Διώρυγας του Σουέζ με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, πλήρως ενσωματωμένη στις προσπάθειες του αιγυπτιακού κράτους να στηρίξει την οικονομία παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης στους νέους. Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας  ότι η υπηρεσία συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων ενισχύει τις προσπάθειες για δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον δράσεων και την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης ενώ είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που ενέκρινε η κυβέρνηση για την προώθηση της «Γαλάζιας Οικονομίας».

Ο  Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi ενέκρινε τους στόχους για το πρόγραμμα «Γαλάζια Οικονομία» καθώς και το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Διώρυγας του Σουέζ προς την πράσινη μετατροπή του σε «Πράσινο Κανάλι» έως το 2030 με ανακοινώσεις μετά την οργάνωση της COP27. Η ίδρυση της Antipollution Egypt ήταν μέρος αυτού του στρατηγικού σχεδίου.

Η Αρχή Διαχείρισης και ο Πρόεδρος Ναύαρχος Ossama Rabie, επιβεβαίωσαν ότι η Antipollution Egypt ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πορεία της Διώρυγας του Σουέζ προς την πράσινη ανάπτυξη καθώς οι υπηρεσίες συλλογής στερεών και υγρών αποβλήτων, η ίδρυση μονάδας διαχείρισης και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου ευθυγραμμίζονται με την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του Ομίλου V Group Κύριος Βύρωνας Βασιλειάδης ανέφερε πως: «Είμαι ενθουσιασμένος για τη σημερινή ημέρα αλλά κυρίως, γιατί η μεγαλύτερη Διώρυγα του κόσμου και ένας αληθινός γίγαντας της παγκόσμιας ναυτιλίας επέλεξε τον Όμιλο μας και την Ελληνική Antipollution για μια τόσο σημαντική επένδυση. Οι αξίες μας είναι κοινές καθώς υιοθετούμε με πράξεις τις Αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας πρακτικές για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές οι αξίες θα είναι και η πυξίδα της Antipollution Egypt για την πορεία της στο μέλλον».

Σύντομα οι πρώτες διελεύσεις

Σύμφωνα με πηγές της «Κ» οι πρώτες διελεύσεις με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα αρχίσουν σε λιγότερο από 15 μέρες και η διοίκηση της διώρυγας είναι βέβαιη για τα επιθυμητά αποτελέσματα τα οποία και θα αξιολογηθούν από τα εμπλεκόμενα μέρη ούτως ώστε να αναδυθεί ακόμη περισσότερο η σημασία αυτού του έργου αλλά και η στοχοπροσήλωση της Χώρας στην μετάβαση της στην πράσινη εποχή και την γαλάζια οικονομία. 

Η συμφωνία υπεγράφη στο Μέγαρο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου, από τον κύριο Yasser Abdel Latif Hegazy, πρόεδρο της Canal Rope Company, τον κύριο Ahmed Mohamed Reda Shendi, πρόεδρο της Suez Shipyard Company, τον κύριο Αναστάσιο Βούργα εκ μέρους του Ομίλου V Group και τον Ελληνο-Αιγύπτιο Επιχειρηματία Eric Adam.

Με πηγές από : Suez Canal Authority, enalios.com.cy, naftika chronika, Antipollution Greece

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ναυτιλία: Τελευταία Ενημέρωση