ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επενδύσεις εκατομμυρίων στις Πλάτρες

Πλάνα για νέα ξενοδοχεία, ανακαινίζονται τα υφιστάμενα και αναβαθμίζονται επιχειρήσεις μέχρι το 2023

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μέχρι το 2023 οι Πλάτρες θα αφήσουν πίσω τους τις σημερινές εικόνες εγκατάλειψης και θα αλλάξουν πρόσωπο. Επενδύσεις εκατομμυρίων για νέες ξενοδοχειακές μονάδες στα όρια του ορεινού θερέτρου, ζεστό χρήμα για αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων, αλλά και εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων αναψυχής τρέχουν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή και διαμορφώνουν το νέο προφίλ των Πλατρών. Πιο πρόσφατα, τα έργα Guru και Tree Hotel 30 και 4 εκατομμυρίων αντίστοιχα, τα οποία αναμένουν την έγκριση της Περιβαλλοντικής Αρχής για να πάνε στο επόμενο βήμα. Πρόκειται για προσεγμένες επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον επισημαίνει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, κοινοτάρχης Πλατρών, ο οποίος εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο η περιοχή θα γυρίσει σελίδα. Όπως αναφέρει, η ιστορία των Πλατρών επαναλαμβάνεται 100 χρόνια μετά, με μεγάλους επενδυτές να βάζουν στο μάτι την περιοχή και με επενδύσεις εκατομμυρίων να την αναβαθμίσουν. Στην προκειμένη περίπτωση, η Property Gallery και η DTA Group. Η πρώτη εταιρεία έχει προχωρήσει στην αγορά του Petit Palais, ενός διατηρητέου κτηρίου στο κέντρο των Πλατρών και αναμένεται να έχει παρουσία και σε άλλα ξενοδοχεία της περιοχής όπως το Splendid και το Penteli. Η DTA προχωρεί με το Guru- project 30 εκατομμυρίων στις Πάνω Πλάτρες. Παράλληλα με αυτούς, ήρθαν και άλλοι παίκτες στην σκακιέρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Tree Hotel.

Και η PHC

Ζωηρό ενδιαφέρον καταγράφεται και από εγχώριους επενδυτές. Πρόσφατα η εταιρεία franchised εστιατορίων PHC προχώρησε στην αγορά του ξενοδοχείου Mount Royal. Ακολούθως πωλήθηκε το Minerva, επίσης σε Κύπριο αγοραστή, και προχωρούν και τα δύο ξενοδοχεία σε ανασχεδιασμό. Επιπλέον, έχει ενοικιαστεί το Kallithea Du Chocolat (18 κλίνες) και ξεκίνησαν οι εργασίες για μετατροπή του σε boutique hotel. Στα πρόθυρα πώλησης βρίσκεται ξανά το Penteli hotel ενώ πουλήθηκε και το Splendid με τις επιδιορθώσεις να έχουν ξεκινήσει. Το παζλ συμπληρώνεται και με το Forest Park το οποίο ενοικιάστηκε μακροχρόνια και συνεχίζει τις επενδύσεις. Ενοικιάστηκαν παράλληλα τα εστιατόρια/καφέ International και River Day καθώς και καταστήματα τα οποία παρέμειναν κλειστά ανασχεδιάζονται και θα επαναλειτουργήσουν. Από πλευράς κοινοτικού συμβουλίου προχωρά παράλληλα πρόταση για δημιουργία ανοικτού μουσείου Πλατρών με 4 διαδρομές και μικρό εκθεσιακό χώρο ύψους 200 χιλιάδων ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και ετοιμάζονται και δύο μικρά ανοικτά γυμναστήρια τα οποία προστίθενται στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες στις Πλάτρες. Προχωρεί επίσης η κατασκευή πολυώροφου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 232 οχημάτων και 10 λεωφορείων.

Διπλασιάζονται οι κλίνες

Τα επόμενα χρόνια θα δούμε διπλασιασμό των κλινών στο ορεινό θέρετρο, με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή. Αυτή την στιγμή σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού ο αριθμός των κλινών ανέρχεται σε 430 (Forest Park 280 κλίνες, New Helvetia 61 κλίνες, Edelweiss 42 κλίνες, Semiramis 19 κλίνες και 28 κλίνες το Spring Hotel). «Πάμε πίσω στους αριθμούς που είχαμε την δεκαετία του 1970, που ήταν 16 ξενοδοχεία. Φυσικά τώρα μιλούμε για ένα άλλο επίπεδο» επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Το Tree hotel

Μια διαφορετική επένδυση έρχεται στην Κύπρο και συγκεκριμένα στις Πάνω Πλάτρες αλλά και ευρύτερα στην Κύπρο στον τουριστικό τομέα. Πρόκειται για ειδικό ξενοδοχείο-ησυχαστήριο, με την επονομασία Tree Hotel, το οποίο απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό από αυτό του ηλίου και της θάλασσας που επέλεγε διαχρονικά την Κύπρο. Έτσι εκτιμάται ότι θα προσελκύσει τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος- τουρισμό της φύσης- κυρίως από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίοι δείχνουν μία προτίμηση για διακοπές σε καταλύματα. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο στάδιο αδειοδότησης για περιβαλλοντική και πολεοδομική άδεια. Εφόσον οι αιτήσεις εγκριθούν, αναμένεται ότι οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών. Το αρχικό εκτιμώμενο κόστος του έργου υπολογίζεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί λόγω κατασκευής απαραίτητων υποστηρικτικών υποδομών. Βάσει των σχεδιασμών, το κτήριο είναι ύψους δύο ορόφων και τα υπόλοιπα θα είναι υπόγειοι χώροι στάθμευσης. Όλες οι καμπίνες έχουν απλό σχεδιασμό και είναι σχεδιασμένες με ευελιξία ούτως ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τον περιβάλλοντα χώρο και να μην χρειαστεί να κοπούν δέντρα. Επιπλέον, οι κατασκευές θα γίνουν με την τοποθέτηση μικροπασσάλων, οι οποίοι με την εγκατάσταση τους προκαλούν ελάχιστη όχληση στο περιβάλλον, σύμφωνα με τους επενδυτές του έργου. Τονίζουν επίσης ότι η ανάπτυξη δεν βρίσκεται μέσα σε περιοχή NATURA, ενώ η βασική υποδομή θα γίνει στην οικιστική ζώνη του τεμαχίου και υπογραμμίζουν ότι η όλη προσπάθεια είναι να γίνει το έργο με όσο το δυνατό λιγότερο επηρεασμό του περιβάλλοντος αφού αυτό είναι το προϊόν που θέλουν να αναδείξουν.

Οικιστική ανάπτυξη και ανέγερση ξενοδοχείου

Επένδυση 30 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται στις Πάνω Πλάτρες της DTA Group. Πρόκειται για οικιστική ανάπτυξη που θα αποτελείται από 7 οικιστικούς ορόφους, ένα ισόγειο και ένα μεσοπάτωμα και άλλες ανεξάρτητες οικιστικές μονάδες καθώς και χώρους στάθμευσης, με χωρητικότητα 321 ατόμων ενώ στο τεμάχιο θα ανεγερθεί και ξενοδοχείο. Επιπρόσθετα στην προτεινόμενη ανάπτυξη θα παρέχεται ποικιλία διευκολύνσεων για ενοίκους και επισκέπτες όπως χώροι ευεξίας, σπα, γυμναστήριο, αποδυτήρια, πισίνα και χώρο εστίασης. Θα υπάρχουν επίσης αριθμός γραφειακών χώρων οι οποίοι θα λειτουργούν υποστηρικτικά για την ανάπτυξη.

Η συνολική δυναμικότητα της ανάπτυξης υπολογίζεται στα 321 άτομα. Κοινό στόχευσης ξένοι και εγχώριοι αγοραστές και κυρίως Ρώσοι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, πριν από την επιλογή του τελικού σχεδιασμού είχαν εξεταστεί διάφορες σχεδιαστικές επιλογές, όπως ανανέωση παλαιότερης Πολεοδομικής Άδειας, μονοκατοικίες με ιδιωτικό δρόμο για πρόσβαση, με βάση την Πολεοδομική Άδεια και Άδεια Οικοδομής που προϋπήρχαν για την ανάπτυξη, ενώ επικράτησε το σενάριο με δύο επίπεδα, όπου θα χωροθετούνταν όλες οι κατοικίες σε συνδυασμό με ένα μεγαλύτερο κτήριο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται ότι θα αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο. Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν με την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών και να διαρκέσουν περίπου 24 μήνες.

Οι αντιδράσεις

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αντιδράσεις κομμάτων και οργανωμένων συνόλων, τόσο με ανακοινώσεις, όσο και στο social media για την συγκεκριμένη ανάπτυξη. Πρόσφατα ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος επισκέφθηκε το σημείο και είδε επί τόπου τον χώρο της ανάπτυξης, καθώς επίσης και στο Tree Hotel. Tο έργο είναι ανοικτό για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 22 Αυγούστου.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση