
Παναγιώτης Ρουγκάλας
Η Κύπρος βρίσκεται στον «πάτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος κινείται «στα χαμηλά», στην τέταρτη θέση από το τέλος, με ποσοστό μόλις 27,3%. Η επίδοση αυτή την κατατάσσει αρκετά πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος είναι στο 47,3%.

Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει πως, σχεδόν η μισή ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές, με την αιολική ενέργεια να κατέχει το 37,5%, να ακολουθεί η ηλιακή με 27,5% και η υδροηλεκτρική με 25,9%.
Στον αντίποδα, πρώτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βρίσκεται η Δανία με ποσοστό 92,7%, ενώ ακολουθούν η Αυστρία και η Πορτογαλία με 83,1% και 82,9% αντίστοιχα. Η Κροατία είναι στην τέταρτη θέση με 76,7% και η Λιθουανία με 74,9%.
Χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση με την Κύπρο έχουν μόνο τρεις χώρες, η Μάλτα με 16,2%, η Τσεχία με 16,6% και η Σλοβακία με 17,8%.
Από ότι φαίνεται, ούτε οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που «τρέχουν» από το 2021 έχουν καταφέρει να «ανεβάσουν» την Κύπρο στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.




























