ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε δύσκολη θέση η γερμανική ενεργειακή Uniper

Στην αρωγή του γερμανικού κράτους ενδέχεται να προσφύγει η γερμανική ενεργειακή Uniper

Στην αρωγή του γερμανικού κράτους ενδέχεται να προσφύγει η γερμανική ενεργειακή Uniper, καθώς αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα από τη στιγμή που η Gazprom μείωσε δραστικά τις ροές φυσικού αερίου, αναγκάζοντάς την να αγοράζει ακριβότερα καύσιμα από τις διεθνείς αγορές. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει απευθυνθεί στη γερμανική κυβέρνηση ζητώντας δάνειο από την ημικρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW και η είδηση οδήγησε χθες τη μετοχή της σε πτώση 18% και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον ετών. Σε ηλεκτρονικά μηνύματά του, ο διευθύνων σύμβουλος Κλάους Ντίτερ Μάουμπαχ, τόνισε πως «η κατάσταση της επιχείρησης έχει σαφώς επιδεινωθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».

Η Uniper κάλυπτε περισσότερο από το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη σε εισαγωγές φυσικού αερίου, ενώ προμηθεύει σημαντικό αριθμό βιομηχανιών και τοπικών εταιρειών κοινής ωφελείας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει φόβους πως η Gazprom θα διακόψει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου, οπότε η χώρα δεν θα μπορεί να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα και ενδεχομένως θα αναγκαστεί να διανείμει ενέργεια με δελτίο εις βάρος των βιομηχανιών της. Ηδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει κηρύξει το δεύτερο στάδιο συναγερμού του έκτακτου μηχανισμού για την ασφάλεια στην προμήθεια φυσικού αερίου και έχει καλέσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά της χώρας να εξοικονομήσουν ενέργεια. Αν επιδεινωθεί η κατάσταση και προχωρήσει στο τρίτο στάδιο, τότε θα μειωθεί ή και θα διακοπεί η παροχή ενέργειας στις βιομηχανίες της χώρας, με ολέθρια αποτελέσματα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Παράλληλα, όμως, η περίπτωση της Uniper και της οικονομικής της δυσπραγίας παραπέμπει στα όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός, όταν αναφερόμενος στη στάση της Gazprom προειδοποίησε πως η τρέχουσα κρίση μπορεί να αποτελέσει τη Lehman Brothers της ενέργειας. Τόνισε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας καταβάλλουν μεγάλο κόστος για την προμήθεια καυσίμων από τη στιγμή που η Gazprom μείωσε τις ροές και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Προειδοποίησε πως ενδέχεται να αρχίσουν να καταρρέουν και να πτωχεύουν η μία μετά την άλλη και η περίπτωση της γερμανικής εταιρείας φαίνεται να τον δικαιώνει.

Πηγή: Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση