ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατηγορίες που επισύρουν 20 χρόνια φυλάκισης στον πρώην Κύπριο Ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα

Τον Απρίλη του 2022 ξεκίνησαν διαδικασίες αποστέρησης της κυπριακής του υπηκοότητας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την κατηγορία της συνωμοσίας για παραβίαση και αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων με μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών αντιμετωπίζει ο Ρώσος Ολιγάρχης Όλεγκ Ντεριπάσκα που είχε λάβει κυπριακό διαβατήριο το 2018 και του ανακλήθηκε τον Απρίλη του 2022.

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν τον Ρώσο μεγιστάνα μετάλλων Όλεγκ Ντεριπάσκα και κάποιους συνεργάτες του για παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποσφράγισε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου ένα κατηγορητήριο που κατηγορεί τον Ντεριπάσκα και δύο συνεργάτες — την Αμερικανίδα υπήκοο Olga Shriki και τη Ρωσίδα Natalia Mikhaylovna Bardakova — για συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον ολιγάρχη και την ιδιωτική επενδυτική εταιρεία του Basic Element.

Σημειώνεται ότι, ο Ντεριπάσκα και άλλοι 23 Ρώσοι ολιγάρχες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τον Απρίλιο του 2018 αντιμετώπισαν τα πιο σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία της Ουκρανίας το 2014 και την υποτιθέμενη ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, οι αρχές των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι μετά τις κυρώσεις του 2018, ο Deripaska χρησιμοποίησε παράνομα το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας για να διατηρήσει τρία πολυτελή ακίνητα στη χώρα.

Με απόφαση Υπουργικού

Τον Απρίλιο του 2022 επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες στον Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος διατηρούσε κυπριακό διαβατήριο που είχε αποκτήσει το Μάρτη του 2018 μέσω του γνωστού σε όλους μας πλέον, επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου. Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου τον Απρίλιο ξεκίνησε διαδικασίες αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας του Ο. Ντεριπάσκα και των εξαρτώμενων μελών του.

Βάσει των αμερικανικών κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, στο μικροσκόπιο είχε μπει από νωρίς ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, συγκεκριμένα από το 2018. Ο Ρώσος μεγιστάνας αλουμινίου Ολεγκ Ντεριπάσκα φέρεται να είχε διασυνδέσεις με τον πρώην συνεργάτη του Τραμπ, τον Πολ Μάναφορτ, ενώ είχε προσπαθήσει παραπάνω από μία φορές να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση