ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:03
 

9,79 δισ. δολάρια σε πρόστιμα πλήρωσαν τράπεζες της Wall Street

Tα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν κατά 15% το α΄ εξάμηνο του έτους

Newsroom Κ, Αθήνα

Πιέσεις δέχονται οι επενδυτικές τράπεζες από τα πρόστιμα που συνεχίζουν να πληρώνουν λόγω μιας σειράς παραβάσεων και από την υποχώρηση των εσόδων τους, εξαιτίας του αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Οι δέκα μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο έχουν πληρώσει τόσα πρόστιμα τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους όσα κατέβαλαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Corlytics. Επισκιάζονται, ως εκ τούτου, θετικές προσδοκίες, που ήθελαν να εξαντλούνται οι τριβές των ισχυρότερων τραπεζών του κόσμου με τις Αρχές, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Την ίδια ώρα επικρατεί προβληματισμός, διότι τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν κατά 15% το α΄ εξάμηνο του έτους. Αν και σημειώθηκε κάποια βελτίωση το β΄ τρίμηνο του έτους που μπορεί να έχει επαναληφθεί το γ΄ τρίμηνο, η εταιρεία αναλύσεων Coalition επισήμανε στους Financial Times πως καμία τράπεζα δεν αναμένει αύξηση εσόδων πάνω από 5% με 6% το 2017, εξαιτίας των αυστηρότερων κανόνων για την επάρκεια κεφαλαίων και την έκθεση των επενδυτών σε ριψοκίνδυνες κινήσεις.

Τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016, οι πέντε μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street μαζί με τις Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS, HSBC και Barclays πλήρωσαν 9,79 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και συμβιβαστικές λύσεις, υπερβαίνοντας τα 10,36 δισ. δολάρια που πλήρωσαν αντίστοιχα για όλο το 12μηνο του 2015, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Corlytics. Αυτά τα χρηματικά ποσά είναι αρκετά χαμηλότερα από τα 58,24 δισ. δολάρια που είχαν καταβληθεί, αντίστοιχα, το 2014 και τα 29,8 δισ. δολάρια μέσα στο 2013. Εκείνη τη διετία ξέσπασε σειρά σκανδάλων από τη χειραγώγηση των αγορών διατραπεζικών επιτοκίων μέχρι την παραβίαση κυρώσεων που είχε επιβάλει το αμερικανικό κράτος σε άλλες χώρες.

Οι προαναφερόμενες τράπεζες είναι επιφυλακτικές στην οποιαδήποτε εκτίμηση που θέλει ένα άμεσο τέλος στις τριβές με τις αρμόδιες ρυθμιστικές και δικαστικές αρχές. Αυτό αντανακλάται, ούτως ή άλλως, στις προβλέψεις για νομικές δαπάνες που, φέτος, υπολογίζονται στα 43,7 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τα 36,6 δισ. δολάρια που καταγράφηκαν αρχές του 2015. Ανάμεσα στις υποθέσεις που εκκρεμούν είναι η παραπλανητική πώληση ομολόγων δανείων στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το σκάνδαλο των 10 δισ. δολαρίων της Deutsche Bank στη Ρωσία.

Πτώση εσόδων

Την ίδια ώρα, οι 12 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες εμφάνισαν πτώση εσόδων κατά 15% το α΄ εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με ανάλυση της Coalition. Τα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών από τη διαπραγμάτευση μετοχών και ομολόγων, αλλά και την παροχή υπηρεσιών συμβούλου για εξαγορές και συγχωνεύσεις, διαμορφώθηκαν στα 79 δισ. δολάρια το α΄ εξάμηνο από τα 93,3 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται από τους Financial Times, για τη μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα των 12 κολοσσών στην επενδυτική τραπεζική από τη διολίσθηση 25% που είχε σημειωθεί το α΄ εξάμηνο του 2009 και του 2010.

Η έκθεση της Coalition αναφέρεται, ειδικότερα, στις Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, SocGen και UBS. Ο Τζορτζ Κούζσνετσοφ, επικεφαλής ερευνών στην Coalition, δήλωσε πως είναι καλές οι προοπτικές για ενίσχυση των εσόδων το β΄ εξάμηνο του 2016, όμως η αλλαγή δεν θα είναι θεαματική.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X