ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

338 αιτησεις έλαβαν έγκριση για το ΕΣΤΙΑ

340 αιτήσεις βρίσκονται στην διαδικασία έγκρισης, όπως δήλωσε ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία στο Υπουργείο Εργασίας Μάριος Σαββίδης

ΚΥΠΕ

Στις 338 ανήλθαν οι αιτητές που έλαβαν μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου επιστολή έγκρισης για ένταξη στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, ενώ 340 αιτήσεις βρίσκονται στην διαδικασία έγκρισης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάριος Σαββίδης.

Επιπλέον, ανέφερε πως υπολείπονται ακόμη να αποσταλούν από τις τράπεζες στον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Εργασίας συνολικά 835 αιτήσεις δανειοληπτών για συμμετοχή στο ΕΣΤΙΑ, ενώ σημείωσε ότι γύρω στις 200 αιτήσεις επιστρέφονται εβδομαδιαία στις τράπεζες γιατί δεν είναι συμπληρωμένες σωστά. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει την αποστολή όλων των αιτήσεων.

Όπως είπε ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου οι τράπεζες απέστειλαν στο Υπουργείο Εργασίας 5.546 αιτήσεις για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, από τις συνολικά περίπου 6.381 αιτήσεις (αξίας περίπου €1,9 δισεκατομμυρίων) που έχουν υποβληθεί από δανειολήπτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και απομένουν πλέον να αποσταλούν από τις τράπεζες στον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Εργασίας, συνολικά 835 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι σήμερα οι τράπεζες απέστειλαν στον αρμόδιο Φορέα του Υπουργείου Εργασίας επιπλέον 379 αιτήσεις, ενώ την ίδια περίοδο ο Φορέας απέστειλε επιπλέον 700 επιστολές σε αιτητές που κατέθεσαν αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο.

Πιο αναλυτικά, σε σχέση με τις 5.546 αιτήσεις που έχουν παραληφθεί από την Υπηρεσία του από τις τράπεζες μέχρι σήμερα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι οι 3.473 είναι πλήρεις αιτήσεις, οι 1.566 ημιτελείς και οι 58 έχουν αποσυρθεί, ενώ 449 αιτήσεις αφορούν ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες θα σταλούν για έγκριση ή απόρριψη στην ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επιπρόσθετα, ο Προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία είπε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι σήμερα, η Υπηρεσία του έχει ολοκληρώσει την διαδικασία εξέτασης και απέστειλε γύρω στις 2.380 επιστολές σε αιτητές του Σχεδίου Εστία, εκ των οποίων οι 338 αφορούν επιστολές έγκρισης για ένταξη στο Σχέδιο και οι υπόλοιπες επιστολές απόρριψης. Πρόσθεσε ότι στην διαδικασία έγκρισης βρίσκονται σήμερα 340 αιτήσεις, πέραν των 338 που έχουν ήδη λάβει επιστολή τελικής έγκρισης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι συνολικά 679 αιτήσεις για ένταξη στο Εστία θα αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω χειρισμό τους, προσθέτοντας ότι από αυτές, 585 αιτήσεις αφορούν μη βιώσιμους οικονομικά δανειολήπτες και επιλέξιμους για το Σχέδιο, ενώ 94 αιτήσεις αφορούν δάνεια που έτυχαν αναδιάρθρωσης πριν την εφαρμογή του Σχεδίου.

Αναφορικά με τις 94 αιτήσεις, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι στο Σχέδιο Εστία δεν προβλέπονται δάνεια τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης πριν την εφαρμογή του Σχεδίου και το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εξετάσει χωριστά αυτές τις υποθέσεις.

Ο κ. Σαββίδης είπε ακόμη στο ΚΥΠΕ ότι είναι μια δύσκολη διαδικασία γιατί θα πρέπει να επιβεβαιωθούν αρκετά στοιχεία του αιτητή και σημείωσε πως σε αυτή την διαδικασία εμπλέκονται εννέα οργανισμοί.

«Αυτή η δυσκολία φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων που επιστρέφονται πίσω στις συμμετέχουσες τράπεζες για να διορθωθούν λόγω μη σωστής συμπλήρωσης της αίτησης και οι οποίες ανέρχονται γύρω στις 200, εβδομαδιαίως», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση